წიწიბურა ყველაზე პოპულარულად ითვლება ფაფებს შორის. ის გვხვდება როგორც ბავშვების, ასევე უფროსების რაციონში. წიწიბურას სიამოვნებით მიირთმევენ ისინიც, ვინც ჯანმრთელობაზე ზრუნავს და დიეტას იცავს. წიწიბურა გარნირის სახით შეგიძლიათ მიირთვათ სალათასთან, ხორცთან და ბოსტნეულთან ერთად. მნიშვნელოვანია ის, თუ როგორ ამზადებთ მარცვლეულს. „პაპარაცი“ გიამბობთ, როგორ მოხარშოთ წიწიბურა ისე, რომ სხვა ფაფით ჩანაცვლების სურვილი არ გაგიჩნდეთ.
ჩემი ოჯახი წიწიბურაზე გიჟდება და მუდმივად მას მიირთმევს. აი, მეგობარმა აღიარა, რომ მის ოჯახში წიწიბურა არ უყვართ. დავინტერესდი, როგორ ამზადებს მეგობარი ამ მარცვლეულს. როცა პასუხი მოვისმინე, მივხვდი, რატომ არ აღიარებენ მისი ოჯახის წევრები წიწიბურას. შევთავაზე ფაფის მომზადება ჩემი რჩევების გათვალისწინებით. მეორე დღეს მადლობის სათქმელად დამირეკა. ჩემმა რჩევებმა იმუშავა!
როგორ მოვხარშოთ წიწიბურა, რომ მისი გემო ყველას მოეწონოს?
რა თქმა უნდა, ყველა დიასახლისს აქვს საკუთარი საიდუმლოებები სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად. წიწიბურა გამონაკლისი არ არის. თუმცა არსებობს ზოგადი წესები, რომელთა დაცვით პროდუქტს არ გააფუჭებთ და ნამდვილად გემრიელს გახდით.
მარცვლეულის შერჩევა
გემრიელი წიწიბურა რომ მოხარშოთ, მარცვლეული სწორად უნდა შეარჩიოთ. მასზე დაზოგვა არ ღირს, რადგან მზა კერძის ხარისხს მნიშვნელოვნად ამცირებს. როგორც წესი, იაფი მარცვლეული შეიცავს ბევრ უხარისხო მარცვლეულს და ნაგავს. ასეთ წიწიბურას სჭირდება დიდხანს წმენდა, რაც დამატებით დროს მოითხოვს. უმჯობესია სანდო მწარმოებლის მარცვლეული შეიძინოთ.
მარცვლეულის მომზადება
მარცვლეულის სწორად მომზადება კიდევ ერთი პუნქტია, რომელიც ფხვიერი ფაფის გარანტიას იძლევა. პირველ რიგში, მარცვლეული გადაარჩიეთ. გაფუჭებული მარცვლები, ნაგავი და ქერქი მოაშორეთ. მათ დაუყოვნებლივ მოშორებას გირჩევთ, რომ შემდეგ ასეთი უსიამოვნებები მზა ფაფაში არ შეგხვდეთ.
ამის შემდეგ წიწიბურას მარცვლეული აუცილებლად გარეცხეთ. ამ პუნქტს ყველა არ იცავს, განსაკუთრებით შეფუთული მარცვლეულის შეძენისას. გარეცხვისას წყლის ფერს დააკვირდით და მიხვდებით, რომ ეს პუნქტი სავალდებულოა. წყალთან ერთად მოაშორებთ მტვერს, ნაგვის ნარჩენს და მკვახე მარცვლებს, რომლებიც, როგორც წესი, ზედაპირზე ტივტივდება. მარცვლეული გარეცხეთ მანამ, სანამ წყალი გამჭვირვალე არ გახდება.
მოხალვა
ეს ხრიკი ბებიამ მასწავლა. ამის წყალობით ყოველთვის საოცრად გემრიელ ფაფას ამზადებდა. ცხელ ტაფაზე გარეცხილი და მშრალი მარცვლეული დაყარეთ. მარცვლეული რამდენიმე წუთი საშუალო ცეცხლზე მოხალეთ, მუდმივად ურიეთ. ფაფას კაკლის მსუბუქი არომატი უნდა გაუჩნდეს.
მოხალვის წყალობით ფაფა ფხვიერი და არომატული გამოვა. მზა ფაფა უფრო ნოყიერი რომ გამოვიდეს, მარცვლეული ცხელ ტაფაზე ერთ კოვზ კარაქში მოხალეთ. კარაქი მზა ფაფას სასიამოვნო კარაქის არომატს შემატებს.
ჭურჭლის შერჩევა
წიწიბურა კარგად რომ მოიხარშოს და არ დაიწვას, აირჩიეთ სქელი ან ორმაგი ძირის მქონე ქვაბი. თუჯის ქვაბიც გამოგადგებათ. ქვაბის სქელი ძირი ფაფას კარგად მოხარშვაში დაეხმარება. ქვაბის ზომა შეარჩიეთ იმის გათვალისწინებით, რომ ფაფის მოცულობა ხარშვისას ორმაგდება. აირჩიეთ ჭურჭელი გარკვეული რეზერვით.
ხარშვა
ტაფაზე მოხალული წიწიბურა ქვაბში გადაიტანეთ და ცივი წყალი დაასხით. გახსოვდეთ, რომ წიწიბურა ძალიან იბერება, ამიტომ მოსახარშად სჭირდება ორჯერ მეტი წყალი, ვიდრე მარცვლეულია. მარილი მომზადების დასაწყისში დაუმატეთ, რომ ფაფის გემო შეინარჩუნოთ. 1 ჭიქა მარცვლეულზე ნახევარი ჩაის კოვზი მარილი საკმარისია.
ქვაბი ქურაზე მოათავსეთ. როგორც კი წყალი ადუღდება, ცეცხლს დაუწიეთ, ქვაბს თავსახური დაახურეთ და კიდევ 15-20 წუთი ხარშეთ მომზადებამდე. გახსოვდეთ, რომ წიწიბურას ფაფას ხარშვისას არ უნდა აურიოთ. ასე შეძლებთ მარცვლების ფორმის შენარჩუნებას და ფაფის შეწებებას თავიდან აიცილებთ. უმჯობესია, ხარშვისას ქვაბს თავსახური არ ახადოთ. ასე მარცვლეული კარგად მოიხარშება და არ ჩაიშლება.
ფაფის მზაობის შესამოწმებლად, კოვზით ფაფა ოდნავ გვერდზე გაწიეთ და შეამოწმეთ ქვაბის ძირში წყალი ხომ არ არის. თუ არ არის, ფაფა მზადაა. თუ ქვაბის ძირში ცოტა სითხე დარჩა, ქვაბი ქურიდან გადადგით, თბილ პირსახოცში შეფუთეთ და 10-15 წუთი გააჩერეთ.
მზა წიწიბურას ფაფა იდეალური გარნირია კატლეტის, ხაჭოს, სალათების და თევზის კერძებისთვის. გემრიელად მიირთვით.