ნებისმიერ სამზარეულოში, თუნდაც ყველაზე სისუფთავის მოყვარული დიასახლისის სამზარეულოში, ადრე თუ გვიან ჩნდება წებოვანი ნადები. ეს ბუნებრივია, რადგან საჭმლის მომზადებისას ზედაპირებზე ხვდება წვრილი შხეფები, ილექება ორთქლი და ა.შ. ამ სახის ჭუჭყის მოშორება მარტივი არ არის. სტანდარტული დასუფთავების პროცედურა სიტუაციას ვერ გამოასწორებს. „პაპარაცი“ გიზიარებთ ხრიკებს, როგორ გაწმინდოთ სამზარეულო ცხიმის ნადებიგან. კარადები და სახელურები ახალივით იბრწყინებს.
რჩევები, როგორ გაწმინდოთ სამზარეულო ცხიმის ნადებისგან
დღესასწაულებამდე სახლის დალაგებისას გვინდა, ყველაფერი იდეალურად დავასუფთაოთ, რომ სტუმრებმა ერთი მტვერიც ვერ დაინახონ. სამზარეულოს დალაგება ერთ-ერთი ურთულესი ამოცანაა. როგორც დღესასწაულისთვის მზადებისას, ასევე სამუშაო დღეებში, ბევრი დიასახლისი უშვებს შეცდომებს დალაგებისას. ამის გამო სამზარეულო უსუფთაოდ გამოიყურება. აი, რა შეიძლება გამოგრჩეთ.
შეცდომები სამზარეულოს დალაგებისას
1. საწმენდი საშუალებების არასწორი გამოყენება
უმჯობესია ქიმიური საშუალებები ზედაპირებზე დიდხანს არ დატოვოთ. ვფიქრობთ, რომ თუ სარეცხ საშუალებას მოქმედების დროს მივცემთ, ჭუჭყი ადვილად მოშორდება. ამ შემთხვევაში არსებობს რისკი, რომ მისი აქტიური კომპონენტები ზედაპირში შეიწოვოს. ავეჯზე ლაქები შეიძლება გაჩნდეს ან საერთოდ დაზიანდეს. გირჩევთ, საწმენდი საშუალება ჩვარს წაუსვათ და არა კარადას.
2. ლითონის ელემენტების წმენდა
ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ჟანგიანმა სახელურებმა დაამშვენოს თქვენი სამზარეულო. გარდა ამისა, კოროზიის გამო ანჯამების შეცვლა შეიძლება მოგიწიოთ. ტენიანობა ჟანგს იწვევს, ხოლო სამზარეულოში ტენიანობა მაღალია აორთქლების გამო. სველი ჩვრით ლითონის ელემენტების გაწმენდა დიდი შეცდომაა. ჩვეულებრივ, მშრალი წმენდა საკმარისია. თუ სახელურებზე სერიოზული ჭუჭყია, სარეცხი საშუალებით გაწმინდეთ, მაგრამ აუცილებლად კარგად გაამშრალეთ.
3. უსაფრთხოება სარეცხი საშუალებების გამოყენებისას
საყოფაცხოვრებო ქიმიის თითოეულ შეფუთვაზე წერია გამოყენების ინსტრუქცია. ბევრი ამას ყურადღებას არ აქცევს, რადგან ფიქრობენ, იქ ახალი არაფერი წერია. ისედაც ყველაფერი მარტივია: თუ არის სპრეი, საჭიროა მისი გაფრქვევა, ფხვნილი – წყალში გახსნა და ა.შ. თუმცა ინსტრუქციაში მითითებული შეიძლება იყოს სხვადასხვა ზედაპირზე გამოყენების წესები. საშუალება არაეფექტური შეიძლება აღმოჩნდეს, თუ ინსტრუქციას არ მიჰყვებით. გარდა ამისა, არ დაგავიწყდეთ ხელთათმანის გაკეთება სარეცხი საშუალებების გამოყენებისას. ნებისმიერი, ყველაზე ნაზი ქიმიაც გაღიზიანების გამომწვევი შეიძლება გახდეს.
4. სამზარეულოს კარადის იშვიათად წმენდა
უდავოდ, სამზარეულოში ყველაზე ხშირად ვწმენდთ სამუშაო ზედაპირს და გაზქურას, ხოლო კარადა გვავიწყდება. ხშირად კარადას ვწმენდთ მხოლოდ დღესასწაულებამდე გენერალური დასუფთავებისას. რაც უფრო დიდხანს რჩება კარადა უყურადღებოდ, მით უფრო გაგიჭირდებათ ჩამჯდარი ცხიმის მოშორება. მინიმუმ თვეში ერთხელ კარადა საპნიანი ხსნარით გაწმინდეთ. ასე არ მოგიწევთ ჯიუტ ჭუჭყთან გამკლავება.
ხრიკები, როგორ გაწმინდოთ სამზარეულო ცხიმის ნადებისგან
1. აირჩიეთ რბილი საწმენდი საშუალება
ასე თქვენი ხელების კანს გაღიზიანებისა და ალერგიისგან დაიცავთ, ასევე ზედაპირებს არ დააზიანებთ. უხეში ქიმია ზედაპირებზე ნაკაწრებს და ლაქებს ტოვებს. დროთა განმავლობაში ამ მიკრობზარებში ჭუჭყი გროვდება.
2. ზედაპირები ორჯერ გადაწმინდეთ
ჯერ სამუშაო ზედაპირი და კარადა სველი ჩვრით და საწმენდი საშუალებით გაწმინდეთ, რომ წებოვანი ნადები და ცხიმი მოაშოროთ. შემდეგ ზედაპირები მშრალი ან ოდნავ სველი ჩვრით გაწმინდეთ, რომ ზედმეტი სისველე მოაშოროთ. თან დარწმუნდებით, რომ ერთი ლაქაც არ გამოგრჩათ.
3. კარადა გაანიავეთ
სამზარეულოს ავეჯი არა მხოლოდ გარედან, არამედ შიგნიდან უნდა გაწმინდოთ. მის კუთხეებში ობი შეიძლება ჩამოყალიბდეს ტენიანობის გამო. პროდუქტები, რომლებიც კარადაში ინახება, თავის სუნს იძლევა. გაწმენდის შემდეგ კარადის კარი დროებით ღია დატოვეთ. ასე ზედაპირი სწრაფად გაშრება და არომატი აორთქლდება.
4. როგორ მოაშოროთ სამზარეულოს პრიალა ზედაპირებს ცხიმის ნადები
ბევრისთვის მსგავსი ზედაპირები საკმაოდ პრობლემურია. პრიალა ზედაპირები სველი წმენდის შემდეგ აუცილებლად კარგად გაამშრალეთ, რომ უშნო ზოლები თავიდან აიცილოთ. უფრო მეტიც, მისი დაკაწვრა აგრესიული საშუალებებით ძალიან ადვილია. პრიალა ზედაპირებზე გამოიყენეთ მხოლოდ კრემიანი ტექსტურის საწმენდი საშუალებები.
ხალხური საშუალებები სამზარეულოში წებოვანი ნადების მოსაშორებლად
საყოფაცხოვრებო ქიმიის არჩევაში თავი რომ არ შეიწუხოთ, შეგიძლიათ მოამზადოთ ხელნაკეთი საწმენდი საშუალება. გიზიარებთ საუკეთესო რეცეპტებს:
- სოდა და წყალი 1:2 პროპორციით აურიეთ. ხსნარში ჩვარი დაასველეთ და ჭუჭყიანი ზედაპირები გადაწმინდეთ. რამდენიმე წუთი სამოქმედოდ გააჩერეთ, შემდეგ სველი ჩვრით გაწმინდეთ.
- თხევადი საპონი და სოდა 1:1 პროპორციით აურიეთ. მიღებული ნარევი ცხიმის ლაქას წაუსვით და 15 წუთი გააჩერეთ, რომ იმოქმედოს. წყლით გაწმინდეთ.
- მინის ზედაპირისთვის ძმარი გამოიყენეთ. 1:2 პროპორციით წყალში გააზავეთ. ამ ხსნარში დასველებული ჩვრით მინა გაწმინდეთ.
ახლა, როცა იცით, როგორ გაწმინდოთ სამზარეულო ცხიმის ნადებისგან, ყველა ზედაპირი სისუფთავით იბრწყინებს. სამზარეულო ახალგარემონტებულის იერს შეიძენს. წებოვანი ნადები სამუდამოდ წარსულში დარჩება ამ რჩევების და თქვენი ძალისხმევის წყალობით.