ჩვენი წინაპრები თეთრ კომბოსტოს უძველესი დროიდან პატივს სცემდნენ: ეს ბოსტნეული პრაქტიკულად ყველა ვიტამინს და მიკროელემენტს შეიცავს. გარდა ამისა, კომბოსტო მაღალი კვებითი და სამკურნალო თვისებებით გამოირჩევა. სისხლძარღვების პათოლოგიების მქონე პაციენტების რაციონში კომბოსტო აუცილებლად უნდა ჩართოთ. ამ სამკურნალო ბოსტნეულის რამდენიმე რეცეპტს გთავაზობთ.
კომბოსტოს კოტლეტები
300 გრ კომბოსტო წვრილად დაჭერით, ქვაბში მოათავსეთ, 40 გრ ნაღები, 20 გრ კარაქი დაუმატეთ და მომზადებამდე თუშეთ. ამის შემდეგ 10 გრ მანანის ბურღული წვრილ-წვრილად დაუმატეთ, კარგად აურიეთ და კიდევ 10-15 წუთით ხარშეთ, მუდმივად აურიეთ. ამის შემდეგ 2 კვერცხი ათქვიფეთ, 40 გრ არაჟანი დაუმატეთ და აურიეთ. როგორც კი ნარევი ცოტა გაგრილდება, მცირე კოტლეტები გააკეთეთ, 25 გრ ორცხობილაში ამოავლეთ და ტაფაზე სახურავის ქვეშ შეწვით ან ღუმელში გამოაცხვეთ.
კომბოსტოს მწნილი სტაფილოთი და ნივრით
4 გრ კომბოსტო დაჭერით, 3 სტაფილო მსხვილ სახეხზე გახეხეთ. ყველაფერი სამ ნაწილად გაყავით. დიდ ემალის ქვაბში ან ვედროში ფენებად დააწყვეთ: კომბოსტოს ფენა, ზემოდან 1 მუჭა სტაფილო, 2 კბილი ნიორი, 3 შავი წიწაკის მარცვალი და 2 დაფნის ფოთოლი. ჩატუმბეთ და ასეთი მარინადი დაასხით: 1,5 ლ წყალი აადუღეთ და ვაშლის ძმარი, 200 მლ არარაფინირებული მცენარეული ზეთი, 100 გრ შაქარი, 4 ს/კ მარილი დაუმატეთ. შემდეგ ქვაბს ეს მარინადი დაასხით, ზემოდან კომბოსტო ფოთლები დააფარეთ, თავსახური ან ოდნავ ნაკლები დიამეტრის ბრტყელი თეფში დააფარეთ და ცეცხლზე დადგით. 4 დღის შემდეგ კომბოსტოს მწნილი მოსახმარებლად მზად იქნება.
ყურადღება! კუჭის წვენის გაზრდილი მჟავიანობის დროს კომბოსტოს მიღება აკრძალულია, რადგან შეიძლება მჟავიანობის დონე გაზარდოს.