ადრე ურძეო ყავის ხიბლს ვერ ვხედავდი. სტუდენტობის წლებში დღეში 3-4 ფინჯან კაპუჩინოს ვსვამდი და ეს მისაღებად მიმაჩნდა. რაღაც მომენტში შევამჩნიე, რომ ყავის დალევის შემდეგ მუცელი მტკიოდა. საერთოდ, ამდენი კოფეინის მიღება სასიხარულო პერსპექტივას არ იძლევა.
ცოტა დაფიქრების შემდეგ ჩემი რაციონიდან რძე საერთოდ ამოვიღე. ამან ჩემი პრობლემა მოაგვარა, მაგრამ თემის მიმართ ინტერესი გააძლიერა. ნუთუ ყავა რძით ყველას არ უხდება? იქნება რძე ყავასთან შეუთავსებელი ერთადერთი პროდუქტი არაა? მოდით, ერთად გავარკვიოთ!
ყავა ურძეოდ
ყავა ურძეოდ, კაპუჩინო, ლატე, დოპიო, აეროპრესი. ყავის სასმელის იმდენი ვარიანტი არსებობს, რომ ყავის სახლში ბარისტა თქვენს მოთხოვნილებებს მარტივად დააკმაყოფილებს. ამასთან გიამბობთ, თუ რატომ არ ღირს არომატულ და გამამხნევებელ ყავაში რძის დამატება.
ამ საკითხის მიმართ სპეციალისტების აზრი იყოფა. ზოგი დიეტოლოგი თვლის, რომ ყავის და რძის კომბინაციას ორგანიზმი ცუდად ითვისებს. სხვები ამბობენ, რომ რძე ყავის აშკარა მინუსების კომპენსირებას ახდენს.
მაგალითად, ყავა კუჭის მჟავიანობას ამცირებს, რძე კი ზრდის. შედეგად, ერთგვარი ბალანსი იქმნება. გარდა ამისა, ყველასთვის ცნობილია, რომ ყავა ორგანიზმიდან კალციუმს გამოდევნის. რძე, პირიქით, უცვლელი მიკროელემენტის წყაროს წარმოადგენს.
რძით თუ მის გარეშე?
ყავის მოყვარულთა რომელ ბანაკს უნდა შეუერთდეთ? პირველ რიგში, რძესთან ურთიერთობა უნდა განსაზღვროთ. თუ მორიგი ლატეს დალევის შემდეგ თავს ცუდად გრძნობთ, სავარაუდოდ, რძე არ გიხდებათ. ლაქტოზის აუტანლობის ხსენება ზედმეტი არ იქნება. უნდა გახსოვდეთ, რომ თქვენი კუჭი სხვა რძის პროდუქტებზეც რეაგირებს.
მეორეც, სხვა ასპექტებს ყურადღება მიაქციეთ. მაგალითად, დამოუკიდებლად ყავა დაბალ კალორიული პროდუქტია. 250 მლ დაფქული ყავა დანამატების გარეშე მხოლოდ 2 კალორიას შეიცავს. თუ სასმელში რძეს და შაქარს დაამატებთ, კალორიულობა გაიზრდება. თუ სხეულის ფორმებს ყურადღებას აქცევთ, ასეთი ვარიანტი არ გამოგადგებათ.
ყველასთვის ცნობილია, რომ ყავა მატონიზირებელი სასმელია. ბევრი ყავას სვამს, რომ გამოფხიზლდეს და სამუშაო განწყობაზე გადაერთოს. ეს შესაძლებელია მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ყავა რძეს არ შეიცავს. რძის პროდუქტი ყავის გამამხნევებელ ეფექტს ასუსტებს. სხვათა შორის, ეს დაგეხმარებათ, თუ ფინჯანი ყავის დალევა საღამოს მოგინდათ. რძის დახმარებით უძილობა არ შეგაწუხებთ და კარგად დაიძინებთ.
რომელ პროდუქტებთან არის შეუთავსებელი ყავა
ყავის მთავარი პრობლემა ისაა, რომ სხვა პროდუქტებთან კომბინაციით სასარგებლო მიკროელემენტების ათვისებას აფერხებს. მაგალითად, ყავაში შემავალი ტანინების ათვისებაზე თუთია გავლენას ახდენს. სწორედ ამიტომ, გულის პრობლემების მქონე ხალხმა ყავა და წითელი ხორცი, ფრინველი, კაკალი, პარკოსნები ან ხამანწკები არ უნდა შეუთავსოს.
ვეგეტარიანელებმა და ვეგანებმა ყავა და რკინის შემცველი პროდუქტები არ უნდა მიიღონ. მაგალითად, კაკალი, პარკოსნები და სოიოს პროდუქტები. საქმე იმაშია, რომ მცენარეული საკვები შეიცავს არაჰემურ რკინას, რომლის ათვისებაც უფრო რთულად ხდება, ვიდრე ჰემური (ცხოველური წარმოშობის) რკინის ათვისება.
არ ღირს ყავის და D ვიტამინის შემცველი პროდუქტების შეთავსება. მაგალითად, კვერცხი, ძროხის ღვიძლი ან ცხიმიანი სახეობის თევზი. D ვიტამინის დეფიციტი ბევრისთვის ტიპიური პრობლემაა. მის ათვისებას ზედმეტად ხელი რატომ უნდა შეუშალოთ? სპეციალისტები გირჩევენ, რომ მთავარი კერძი და ყავა ერთად არ მიიღოთ. საყვარელი სასმელი სჯობს ჭამიდან 1 საათის შემდეგ დალიოთ.
კიდევ ერთი გასტრონომიული ტაბუ – ცხიმიანი კერძები და ყავა. ასეთი კომბინაციის გამო სისხლში შაქრის დონე მკვეთრად იზრდება. ასეთი ქმედების ხშირად გამეორება ცუდ განწყობას გამოიწვევს. უარესს შემთხვევაში შაქრიან დიაბეტს განავითარებს.
თუ რძის გარეშე ყავის გემო არ მოგწონთ, შესაძლოა, თქვენს ყავას არ სვამთ. მაგალითად, მე მივხვდი, რომ ყავა „არაბულს“ ვერ ვიტან. ძალიან მჟავე გემო არ მომწონს. სწორედ ამიტომ, ვარჩევ უფრო მწარე ვარიანტებს რობუსტის უპირატესობით.
თქვენ რომელი ყავის სასმელი მოგწონთ? შესაძლოა, უჩვეულო ყავა რძით ან ყველით გაგისინჯავთ? თქვენს კომენტარებს ველოდებით!