სანიმუშო დიასახლისმა, მარიმ მასწავლა, როგორ მოვამზადო სველი კულიჩი ქართული რეცეპტით, რომელიც დიდხანს რბილი რჩება. სველი პასქა არომატული და გემრიელი გამოდის. რეცეპტი მარტივია და დამწყებიც ადვილად გაუმკლავდება. Paparazzi სველი კულიჩის მომზადების ინსტრუქციას გიზიარებთ. სცადეთ, არ ინანებთ!
ცომის ხაშის ინგრედიენტები:
- 250 მლ რძე
- 30 გ დაპრესილი საფუარი
- 200 გ ფქვილი
- 50 გ შაქარი
ცომის ინგრედიენტები:
- 250 გ შაქარი
- 2 ჩ/კ ვანილის ესენცია
- 125 მლ არაჟანი
- 3 კვერცხის გული
- 2 კვერცხი
- 125 გ კარაქი
- 100 მლ მცენარეული ზეთი
- 650 გ ფქვილი
- 1 ფორთოხლის ცედრა
- 0,25 ჩ/კ კურკუმა
- მწიკვი მარილი
ცომში დასამატებელი ინგრედიენტები:
- 200 გ ჩირი
- 1 ს/კ ფქვილი
მომზადების წესი:
- ცომის ხაშის მოსამზადებლად შაქარი და თბილი რძე აურიეთ. საფუარი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
- ფქვილი დაუმატეთ და აურიეთ. პირსახოცი გადააფარეთ და თბილ ადგილას 45 წუთით გააჩერეთ.
- დიდ თასში შაქარი, მწიკვი მარილი, 3 კვერცხის გული და 2 კვერცხი აურიეთ. არაჟანი და ვანილის ესენცია (სურვილისამებრ) დაუმატეთ. არომატისთვის ფორთოხლის ან ლიმონის ცედრა შეგიძლიათ დაუმატოთ. ყურადღება მიაქციეთ, რომ ყველა პროდუქტი ოთახის ტემპერატურის უნდა იყოს. სათქვეფით აურიეთ.
- გამდნარი კარაქი დაუმატეთ. უსუნო მცენარეული ზეთი ჩაასხით და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. ხაში და კურკუმა (ყვითელი ფერისთვის) დაუმატეთ. კვლავ აურიეთ და 350 გ გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. სათქვეფით აურიეთ და ფქვილის მეორე ნაწილი დაუმატეთ. სათქვეფით აურიეთ, შემდეგ ზეთწასმულ მაგიდაზე გადაიტანეთ და ხელით მოზილეთ. 10-15 წუთით მოზილეთ. მზა ცომი რბილი, ერთგვაროვანი უნდა იყოს და ხელზე არ გეკვროდეთ. დაამრგვალეთ, პირსახოცი დააფარეთ და 2 საათით თბილ ადგილას გააჩერეთ.
- ცომის ამოსვლამდე ჩირი მოამზადეთ. ნებისმიერი ჩირი თქვენი გემოვნებით შეარჩიეთ. გირჩევთ, რომ ღია და მუქი ქიშმიში, ასევე დაქუცმაცებული გარგარის ჩირი გამოიყენოთ. კარგად გარეცხეთ და გაამშრალეთ. სუფთა, მშრალი ჩირი ფქვილს აურიეთ.
- ჩირი ცომს დაუმატეთ და აურიეთ. ფორმებს ზეთი წაუსვით. ცომი ჩადეთ ისე, რომ ფორმის 1/3 მოცულობა შეავსოთ. პარკი გადააფარეთ და თბილ ადგილას 1 საათით გააჩერეთ.
- კულიჩებს ზემოდან ათქვეფილი კვერცხი წაუსვით. წინასწარ 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 40-45 წუთით მომზადებამდე აცხვეთ.
- მზა პასქას ჭიქური წაუსვით და გემოვნებით გააფორმეთ. გემრიელად მიირთვით!
მითითებული ინგრედიენტებით გამოვა 2 დიდი კულიჩი (11 სმ სიმაღლე და 17 სმ დიამეტრი) და 14 პატარა კულიჩი (7 სმ სიმაღლე და 6 სმ დიამეტრი). ქართული სველი პასქა რაღაც უჩვეულოა. ცომი ბ+უმბულივით ნაზია. ძალიან არომატული და რბილი გამოდის!
ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს