ბავშვს სააღდგომო პასქა მოუნდა. მამაოსთან მივდივარ რჩევისთვის, თუ შეიძლება მისი გამოცხობა ნებისმიერ დროს

103

ცხელი სეზონი მიყვარს, რადგან ყოველდღე შემიძლია პეროგების ცხობა. ახალი შიგთავსი – შეუძლებელია გასინჯო და ბევრი არ მოგივიდეს. აბა, როგორ, არის რთული ამოცანა? შემოდგომა დადგა, მაგრამ ზაფხულის სიცხე ჯერ კიდევ იგრძნობა, ბავშვი კი ითხოვს პასქის მომზადებას. შეიძლება თუ არა სააღდგომო პურის გამოცხობა ნებისმიერ დროს? აი, რას ამბობს ეკლესია ამის შესახებ.

პეროგი ცხელ სეზონზე

რამდენიმე დღის წინ ჩემმა 6 წლის შვილმა მაგიდაზე კოვზი დაარტყა და პასქის გამოცხობა მოითხოვა. ლაშა სააღდგომო ცომეულის დიდი მოყვარულია, როგორც მე და ჩემი მეუღლე. მართალია, შვილის ინტერესი ტრიალებს პასქის თეთრი ჭიქურის გარშემო, მაგრამ მაინც.

თითქოს არაფერი, მაგრამ ჯერ ძალიან ცხელა. მაისში უკვე იყო აღდგომის დღესასწაული, ამიტომ ცოდვის ჩადენა არ მინდა. მაინც საქმე წმინდა პროდუქტს ეხება.

დამატებით, დედამ გამაფრთხილა: „არავითარ შემთხვევაში! პასქა რიტუალური პურია. უნდა დავარწმუნოთ ლაშა, რომ არ შეიძლება მისი მომზადება, როცა მოუნდება. მორწმუნეები დიდმარხვის პერიოდში სულს ცდიან და აძლიერებენ. პასქა მარხული ადამიანის ჯილდოა. თუ მას მთელი წელი დააცხობ საკუთარი ახირებების გამო, სიმბოლიკას დაკარგავს. აღარ გამოიწვევს წმინდა თრთოლას“.

დედაჩემის სიტყვებში საღი აზრი დავინახე. ნამდვილად, თუ ყოველდღე მოაწყობ დღესასწაულს, არაფერი დარჩება იმ განსაკუთრებული წმინდა სიხარულისგან. მაგრამ შვილი კუდში დამდევს და ძაღლის თვალებით ითხოვს გემრიელობას. როგორ ვასიამოვნო ყველას?

მამაოს რჩევა

გადავწყვიტე ვაბანკზე წავსულიყავი და რჩევა მეკითხა იმ ადამიანისთვის, რომელსაც ეს საკითხი ესმის. მამა ანდრიასთან მივედი. მამაომ თბილი ღიმილით დამამშვიდა. თურმე, საეკლესიო კანონები არ კრძალავს პასქის გამოცხობას ნებისმიერ დროს, გარდა წმინდა დღესასწაულებისა.

„უბრალოდ არ დააწერო მასზე – „ქრისტე აღდგა“. თუ მტკივნეულად გრცხვენია და გეშინია სააღდგომო პურის ყოველდღიურ სუფრაზე გატანა, კექსი დაარქვი. და საქმე დასრულებულია“ – განმარტა მამაომ.

გენიალური რჩევაა! უფრო შორს წავიდეთ. გამოვაცხოთ სადღესასწაულო კრაფინი ან პანეტონე. ზემოდან ჭიქური წავუსვათ, მოვრთოთ და ესეც ასე! ბავშვისთვის პეროგი მზად იქნება და ჩემი სინდისიც სუფთა დარჩება.

სააღდგომო კრაფინი წლის ნებისმიერ დროს

მომავალ აღდგომამდე ნაზი კრაფინის რეცეპტის გამოცდა ნამდვილად მინდოდა. ნიჭიერმა ადამიანებმა მოიფიქრეს კექსის და კრუასანის გაერთიანება, თან მდიდარი შიგთავსით. ცომეული გამოდის წნული, დახვეწილი, რბილი და ნაზი. აი, რა დაგჭირდებათ ამისთვის.

ინგრედიენტები:

  • 350 გ ფქვილი
  • 100 მლ რძე
  • 20 გ ახალი საფუარი ან 7 გ მშრალი საფუარი
  • 80 გ შაქარი
  • 8 გ ვანილის შაქარი
  • 40 გ კარაქი
  • 1 კვერცხი
  • 2 კვერცხის გული
  • 200 გ ცუკატი ან ქიშმიში
  • 1 ჩ/კ გახეხილი მუსკატის კაკალი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 100 გ ნუშის ფანტელები
  • 1 ჩ/კ კარაქი ფორმაზე წასასმელად

მომზადების წესი:

1. თბილ რძეში ჩაის კოვზი შაქარი და საფუარი გახსენით. თბილ ადგილას გადადეთ, სანამ ქაფიანი მასა არ ამოვა. ცალკე თასში კვერცხის გულები, კვერცხი, დარჩენილი შაქარი და ვანილის შაქარი ფაფუკი ქაფის მიღებამდე ათქვიფეთ.

2. ფქვილი თასში გაცერით და ჩაღრმავება გააკეთეთ. მასში ჩაასხით რძე-საფუვრის ნარევი კვერცხი-შაქრის მასასთან ერთად, მარილი დაუმატეთ და აურიეთ. გამდნარ კარაქთან ერთად ცომი მოზილეთ. 10 წუთი ჩაზილეთ, სანამ ხელზე აღარ მიგეკვრებათ.

3. თასს გამდნარი კარაქი წაუსვით. ცომი მოათავსეთ. ზემოდან კარაქის ნარჩენი წაუსვით. პარკი დააფარეთ და 1-1,5 საათი გააჩერეთ.

4. ცუკატებს მდუღარე წყალი დაასხით. 15 წუთის შემდეგ საწურზე გადაწურეთ და შემდეგ ქაღალდის პირსახოცზე დააწყვეთ. ნუში მსუბუქ შეწითლებამდე შეწვით.

5. ცომი დაყავით იმდენ ფორმად, რამდენის დაცხობას გეგმავთ. ბურთები დააგუნდავეთ, პარკში გაახვიეთ და 10 წუთით დაასვენეთ. ფქვილმოყრილ სამუშაო ზედაპირზე თითოეული ბურთი გადაიტანეთ და თხელ მართკუთხედ ფირფიტად გააბრტყელეთ. რბილი კარაქი წაუსვით. მუსკატის კაკალი, ცუკატი და ნუში თანაბრად გაანაწილეთ.

6. ცომი რულეტად დაახვიეთ, პარკში გაახვიეთ და 10 წუთი თბილ ადგილას გააჩერეთ. ახლა ყველაზე საინტერესო! ბასრი დანით თითოეული რულეტი სიგრძეზე გაჭერით. ორი „ფეხი“ უნდა მიიღოთ. ერთი „ფეხი“ სპირალურად დაატრიალეთ სათავისკენ. მეორე „ფეხი“ დაატრიალეთ, აწიეთ და პირველს თავზე დაადეთ.

7. საცხობ ფორმებში გადაიტანეთ. პარკი დააფარეთ და 20 წუთი სითბოში გააჩერეთ. როცა მომავალი კრაფინები მოცულობაში გაიზრდება, 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 10 წუთი აცხვეთ. შემდეგ ფორმას ფოლგა დააფარეთ და 180 გრადუსზე 10 წუთი აცხვეთ. და შემდეგ 15 წუთი აცხვეთ ფოლგის გარეშე.

8. მზადაა! გაცივებულ ცომეულს ზემოდან ცილოვანი მასა შეგიძლიათ წაუსვათ ან უბრალოდ შაქრის ფხვნილი მოაყაროთ.

თუ მაინც შიშობთ პასქის გამოცხობას ყავაზე ან ჩაიზე მისაყოლებლად, ხოლო სადღესასწაულო ცომეული ძალიან გინდათ, აი, რა უნდა გააკეთოთ. პასქის ტრადიციული ცომი მოზილეთ და მისგან ფუნთუშები დააცხვეთ. მაგალითად, ალუბლით. თამამად გაახარეთ საკუთარი თავი და სხვებსაც გაუმასპინძლდით. პატარა სიხარულებით თავი გაინებივრეთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს