კერძების წარმატებული რეცეპტები არის ის, რასაც დიასახლისები მთელი ცხოვრების განმავლობაში აგროვებენ. ზოგიერთი რეცეპტი თაობიდან თაობას გადაეცემა, რაც მათ დროში გამოცდილს ხდის. უმეტესობა დესერტების და ცომეულის რეცეპტია. ისე მოხდა, რომ სწორედ ეს კერძები აიძულებს ახალგაზრდა დიასახლისებს მომზადების ხარისხში დაეჭვებას. მაგალითად, ჩვენს ოჯახში მრავალი წელია ამზადებენ თხელ ბლინებს „2 რძე“.
ასეთ ბლინებს ჯერ კიდევ ბებია აცხობდა. ოდესღაც რეცეპტი კოლეგამ ურჩია და მას შემდეგ ბლინებს მუდმივად ასე აცხობდა. ზრდასრულ ასაკში გადავწყვიტე ბლინების ცხობის შესწავლა, მაგრამ ბებიის მსგავსი არ გამომდიოდა. მაშინვე უნდა მეთხოვა რეცეპტი, რომელიც ოდნავ განსხვავდება კლასიკურისგან. ამის წყალობით ბლინები თხელი და ნაზი გამოდის.
როგორ მოვამზადოთ თხელი ბლინები „2 რძე“?
ამ რეცეპტის მთავარი თავისებურება სახელში მითითებულია. ტრადიციული რეცეპტისგან განსხვავებით რძისა და ნაღების ბაზაზე მზადდება. ასე იღებს ნაზ თხელ ტექსტურას, რომელსაც ისიც დააფასებს, ვისაც ბლინი არ უყვარს. მზა ბლინი იდეალურად ეთავსება ნებისმიერ შიგთავსს. მხოლოდ თაფლი ან მურაბაც საკმარისია.
ინგრედიენტები:
- 3 კვერცხი
- 400 მლ რძე
- 400 მლ ნაღები
- 250 გ ფქვილი
- 3 ს/კ შაქარი
- 0,5 ჩ/კ მარილი
- 3 ს/კ მცენარეული ზეთი
- 0,5 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- ვანილი
მომზადების წესი:
1. ყველა ინგრედიენტი მაცივრიდან გამოიღეთ, რომ ცივი არ იყოს. დიდ თასში კვერცხი ჩატეხეთ, მარილი და შაქარი დაუმატეთ. შაქრის რაოდენობა თქვენი სურვილისამებრ შეგიძლიათ შეცვალოთ. მაგალითად, თუ აპირებთ ბლინში მარილიანი შიგთავსის გახვევას, შაქრის რაოდენობა შეამცირეთ. კვერცხს ვანილი დანის წვერით დაუმატეთ, თუ ტკბილი ბლინის გამოცხობას გეგმავთ. კვერცხი სათქვეფით ან მიქსერით ათქვიფეთ.
2. კვერცხის ნარევს 1 ჭიქა რძე დაუმატეთ. ოთახის ტემპერატურის რძე უნდა იყოს. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
3. რძე-კვერცხის ნარევს ფქვილი და გამაფხვიერებელი დაუმატეთ. სქელი ცომი მოზილეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
4. ნაღების დრო მოვიდა. ცომს თანდათან დაუმატეთ, მუდმივად ურიეთ. აქვე დაუმატეთ მცენარეული ზეთი და აურიეთ, სანამ მასას არ შეერევა. ცომს პარკი ან თავსახური დააფარეთ და 30 წუთი ოთახის ტემპერატურაზე გააჩერეთ.
5. დასვენებული ცომი უფრო სქელი გამოვა, რადგან ფქვილში წებოვანა სივდება. ცომს დარჩენილი ჭიქა რძე დაუმატეთ და კარგად აურიეთ, რომ გათხელდეს. გახსოვდეთ, რომ რაც უფრო თხელი ცომი გამოვა, მით უფრო თხელ ბლინებს მიიღებთ.
6. ტაფას, რომელზეც ბლინებს დააცხობთ, ზეთი თხელ ფენად წაუსვით. ამ მიზნით სილიკონის ფუნჯის გამოყენება მოსახერხებელია. ცომი ტაფაზე დაასხით და თითოეული ბლინი ორივე მხრიდან შეწითლებამდე შეწვით. ჯერ კიდევ ცხელ ბლინებს გამდნარი კარაქი წაუსვით. ასე მოამზადეთ მთელი ცომი.
7. მზა ბლინები სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ შესქელებულ რძესთან, ჯემთან ან უბრალოდ კარაქთან ერთად. გემრიელად მიირთვით!
ვიმედოვნებთ, რომ ბლინი „2 რძე“ თავის ადგილს დაიკავებს თქვენს კულინარიულ წიგნში.