მჟავე კომბოსტო ბევრისთვის ერთ-ერთი საყვარელი მწნილია. ამ ხრაშუნა წასახემსებლის გარეშე სადღესასწაულო სუფრა ძნელი წარმოსადგენია. ხშირად მისგან დამზადებულ სალათებს ყოველდღიურად მივირთმევთ. ამიტომ, ყველა დიასახლისი ცდილობს მჟავე კომბოსტო სწორად მოამზადოთ, რათა თავიდან აიცილოს სიმწარე. ყველამ არ იცის, რომ მთავარია იცოდეთ, რამდენი მარილი დაუმატოთ კომბოსტოს. მწნილის გემო ამაზე დამოკიდებულია.
ჩემთვის მჟავე კომბოსტოს სალათა თითქმის ყოველდღიური კერძი იყო. ბებია ყოველთვის ისე ამარილებდა კომბოსტოს, რომ გამოდიოდა საოცრად გემრიელი. დანამატები არ სჭირდებოდა. როცა გავიზარდე, მწნილის მომზადების სწავლა გადავწყვიტე. როგორც ხდება, პირველი მცდელობა წარუმატებელი აღმოჩნდა. მჟავე კომბოსტოს მწარე გემო ჰქონდა და საკვებად უვარგისი იყო. საყვარელ ბებიას რჩევა ვკითხე და მანაც მთავარ შეცდომაზე მიმანიშნა.
რამდენი მარილი დავამატოთ კომბოსტოში?
მჟავე კომბოსტო პოპულარული უმიზეზოდ არ არის. პირველ რიგში, ეს პროდუქტი ორგანიზმისთვის წარმოუდგენლად სასარგებლოა. შეიცავს ბევრ C ვიტამინს, ამიტომ შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში განსაკუთრებით ღირებული პროდუქტია. 100 გრამი კომბოსტო მხოლოდ 19 კალორიას შეიცავს, ამიტომ სწორი კვებისთვის იდეალურია.
თითოეული დიასახლისი მჟავე კომბოსტოს თავისებურად ამზადებს. ბევრი თეთრ კომბოსტოს უმატებს სტაფილოს, ზოგი ამწნილებს ჭარხალთან, თაფლთან ან ხურტკმელთან ერთად. არსებობს ერთი წესი, რომელიც მკაცრად უნდა დაიცვათ ინგრედიენტების მიუხედავად – ზუსტად დაიცავით პროპორციები. უნდა იცოდეთ, რამდენი მარილი დაუმატოთ კომბოსტოს დამწნილებისას.
მჟავე კომბოსტოში მარილის დამატების წესები
როგორც წესი, კომბოსტოს ამჟავებენ სამლიტრიან მინის ქილაში, მაგრამ ზოგიერთი დიასახლისი დიდი მოცულობის ჭურჭელს იყენებს. ყველაზე ხშირად კომბოსტოს გახეხილ სტაფილოს უმატებენ. სტაფილოს რაოდენობაში არ უნდა გადააჭარბოთ. ქვემოთ გაგაცნობთ ოპტიმალურ პროპორციებს.
1 კილოგრამზე
პირველ რიგში, უკვე დაჭრილი ბოსტნეულის რაოდენობა უნდა აწონოთ. გირჩევთ, საშუალო ზომის კომბოსტო აიღოთ. 1 კგ კომბოსტოზე 25 გრამი მარილი (დაახლოებით 1 სუფრის კოვზი) დაგჭირდებათ. დასამწნილებლად კლასიკური სუფრის მარილი გამოიყენეთ. იოდირებული მარილი კომბოსტოს ფაფად აქცევს, ეს გაითვალისწინეთ. თუ სტაფილოს ამატებთ, 1 კგ გახეხილ კომბოსტოზე მაქსიმუმ 100 გრამი სტაფილო დაუმატეთ.
სამლიტრიან ქილაზე
კომბოსტოს რბილობის და ნაჭრების ზომიდან გამომდინარე, დაგჭირდებათ 2-3 კგ თითო ქილაში. კომბოსტო რომ დამარილდეს და დუღილის პროცესი სწორად წარიმართოს, კომბოსტოს ნაჭრები ქილაში კარგად ჩატუმბეთ. რაც უფრო მსხვილი ნაჭრები იქნება, მით ნაკლები ჩაეტევა ქილაში. საშუალოდ, სამლიტრიანი ქილისთვის 50-70 გრამი მარილი დაგჭირდებათ. ამ რაოდენობის კომბოსტოზე დაახლოებით 150-20 გრამი გახეხილი სტაფილო დაგჭირდებათ.
ერთ ვედროზე
თუ გჭირდებათ ბევრი კომბოსტოს დამწნილება, მაგალითად, გასაყიდად, 10 ლიტრი მოცულობის ვედრო აიღეთ. კომბოსტო შეგიძლიათ დაამწნილოთ მხოლოდ მინანქრის ან პლასტმასის ვედროში, რომელიც განკუთვნილია საკვები პროდუქტებისთვის. სხვა მასალა დაიჟანგება, რაც კომბოსტოს საკვებად უვარგისს გახდის. ათლიტრიანი ვედროსთვის დაგჭირდებათ დაახლოებით 10 კგ დაჭრილი კომბოსტო და 4-5 სუფრის კოვზი მარილი.
მარილწყლისთვის
თუ გეგმავთ ფურცლებად დაჭრილი კომბოსტოს დამწნილებას, ჯერ მარილწყალი უნდა მოამზადოთ. ვინაიდან ასეთ კომბოსტოს ხელით არ ვსრესთ, წვენი არ გამოუვა. 2 კგ კომბოსტოზე დაგჭირდებათ 1500 მლ წყალი, 2 ს/კ მარილი და 2 ს/კ შაქარი. გემოვნებით დაუმატეთ წიწაკა, დაფნის ფოთოლი და სხვა სანელებლები.
მთელი თავი კომბოსტოს დასამჟავებლად დაგჭირდებათ დაახლოებით 10 ლ წყალი და 250-400 გ მარილი. რაც უფრო მარილიანი იქნება მარილწყალი, მით უფრო სწრაფად დამჟავდება კომბოსტო და შეძლებთ მის მირთმევას.