დედები და ბებიები ბავშვობიდან გვასწავლიან, რომ წვნიანის გარეშე სწორი კვება არ არსებობს. ამიტომაც, წვნიანი მზადდებოდა ყოველდღე მთელი ოჯახის დასანაყრებლად. მაგრამ ყველა წვნიანი თანაბრად სასარგებლო არ არის სხვადასხვა ადამიანისთვის. განსაკუთრებით ეხება 60 წელს გადაცილებულ ადამიანებს. უნდა იცოდეთ, რომელი წვნიანები არის ყველაზე საზიანო ხანდაზმულებისთვის, რომ თქვენს მშობლებს, ბებიებს და ბაბუებს გაუფრთხილდეთ.
ჩვენმა ოჯახმა მოულოდნელად გაიგო, რომ ზოგიერთი წვნიანი ზიანის მომტანი შეიძლება იყოს. ბაბუა ექიმთან ვიზიტზე იყო და დაუნიშნეს დიეტა ქოლესტერინის შესამცირებლად. როცა ექიმმა დაიწყო გარკვევა, რა შეიძლება ყოფილიყო ამ მდგომარეობის მიზეზი, აღმოჩნდა, რომ ბაბუა თითქმის ყოველდღე მიირთმევდა ნოყიერ ხორცის ბულიონს. ექიმმა შეადგინა წვნიანების სია, რომელზეც ბაბუამ დროებით უარი უნდა თქვას.
რომელი წვნიანები არის საზიანო პენსიონერებისთვის?
სიბერეში ადამიანის ნივთიერებათა ცვლა შენელებას იწყებს, ამიტომ რაციონს შეცვლა სჭირდება. ასაკში შესულმა ადამიანმა თანდათან უნდა შეამციროს ცხიმიანი, შემწვარი პროდუქტების რაოდენობა. ეს ეხება რთულ მრავალკომპონენტიან კერძებს, რომელთაც მეტი რესურსი სჭირდებათ მოსანელებლად. რა თქმა უნდა, საყვარელ კერძებზე მთლიანად უარის თქმა საჭირო არ არის, მაგრამ გადაჭარბებაც არ ღირს.
მავნე წვნიანები პენსიონერებისთვის
სალიანკა
მოხუცისთვის ყველაზე მავნე წვნიანად სალიანკა შეიძლება დავასახელოთ. ეს წვნიანი რამდენიმე სახის დამუშავებული ხორცისგან მზადდება. ეს არის სოსისი, ძეხვი, ლორი, შებოლილი ხორცი და ხორცის სხვა დელიკატესი, ყველას ვერ ჩამოთვლი. ასეთი შემადგენლობა კერძის ცხიმიანობას მაქსიმალურ დონემდე ზრდის, რაც გავლენას ახდენს გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე და ქოლესტერინის დონეზე.
ჩვეულებრივ, სალიანკას ამატებენ ცხარე სანელებლებს, დამარილებულ კიტრს, ზეთისხილს და სხვა სპეციფიკურ კომპონენტებს. ისინი საზიანო შეიძლება იყოს ადამიანებისთვის, რომელთაც აწუხებთ გასტრიტი, წყლული, კუჭქვეშა ჯირკვლის დაავადებები და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სხვა პრობლემები.
ბარდის, ლობიოს, სოკოს წვნიანი
ეს წვნიანები შეიცავს ბევრ მცენარეულ ცილას, რომლის მონელება მოხუცის ორგანიზმისთვის გაცილებით რთულია. ასეთმა კერძმა შეიძლება გამოიწვიოს კუჭში დუღილი, სიმძიმის შეგრძნება. მსგავს წვნიანებს შეუძლია გაზარდოს ანთებითი პროცესები ნაწლავებში. თუ მაინც გინდა ასეთი წვნიანის მირთმევა, ბოსტნეულის ბულიონში ან წყალში მოხარშეთ.
ბრინჯის წვნიანი
ბრინჯი სახამებელს შეიცავს, ამიტომ ასეთი წვნიანის მირთმევა სისხლში გლუკოზის დონეს გაზრდის. განსაკუთრებით სახიფათოა დიაბეტიკებისთვის. ბრინჯის წვნიანი ცივი სახით უფრო უსაფრთხოა, რადგან ასე ბრინჯი ნაკლებად რეზისტენტული ხდება.
საზაფხულო წვნიანები
ჭინჭრის და მჟაუნას წვნიანების მოყვარულებიც ფრთხილად უნდა იყვნენ. ვინაიდან ისინი სისხლს ასქელებენ, სახიფათო შეიძლება იყოს მათთვის, ვისაც აქვს თრომბისკენ, გულის დაავადებებისკენ და ვარიკოზული ვენებისკენ მიდრეკილება. მჟაუნამ შეიძლება გამოიწვიოს კენჭების წარმოქმნა ნაღვლის სადინარებში. უკუჩვენებულია მათთვის, ვისაც აწუხებს თორმეტგოჯა ნაწლავის დაავადებები და კუჭის წყლული.
ხორცის და ძვლიანი ბულიონი
ძვლის ბულიონის ხარშვისას პროდუქტში ხვდება ნივთიერება, რომელიც ძალიან ტვირთავს ღვიძლს და მთელ საჭმლის მომნელებელ სისტემას. გარდა ამისა, ბულიონში ხვდება ყველა ანტიბიოტიკი და ჰორმონი, რომლითაც კვებავდნენ ცხოველს ზრდის პროცესში. სხვათა შორის, პურინის ფუძეები, რომლებიც ორგანიზმში ბულიონთან ერთად ხვდება, შეიძლება იყოს ისეთი დაავადებების გამომწვევი, როგორიცაა პოდაგრა და ათეროსკლეროზი.
თუ ბულიონი ცხიმიანი ხორცისგან მზადდება, მზა პროდუქტი ქოლესტერინის ზრდას ხელს შეუწყობს. კუჭს გაუჭირდება ასეთი წვნიანის გადამუშავება, ამიტომ საკმაოდ მძიმე კერძად ითვლება.
რით ჩავანაცვლოთ მავნე წვნიანები?
მოხუცების რაციონიდან წვნიანების სრულად ამოღება არ ღირს. დიეტოლოგები გირჩევენ ბოსტნეულის წვნიანს მიანიჭოთ უპირატესობა. მასში შენარჩუნებულია ორგანიზმისთვის მნიშვნელოვანი უჯრედისი. ვეგეტარიანული წვნიანები აწესრიგებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას, ორგანიზმს ვიტამინებით ამდიდრებს. ყველაზე ხშირად ბოსტნეულის წვნიანს უმატებენ კომბოსტოს, სტაფილოს, ბროკოლს და გოგრას. თქვენ ექსპერიმენტები შეგიძლიათ ჩაატაროთ.