გაყინული კენკრა და ხილი ნამდვილი ხსნაა დიასახლისისთვის ზამთარში. მათი დახმარებით შეგიძლიათ გაახაროთ ოჯახის წევრები სხვადასხვა ვიტამინებით მდიდარი გემრიელობით მთელი წლის განმავლობაში. მაგალითად, ჩემი ოჯახი გიჟდება ნამცხვარზე კენკრის დანამატით, ამიტომაც ნამცხვარს გაყინული კენკრით თითქმის ყოველ კვირას ვაცხობ.
პირველად ასეთი ნამცხვარი მაშინ გავაკეთე, როდესაც საყინულეში ადგილის გათავისუფლება მჭირდებოდა. შენახული პროდუქტებიდან ავირჩიე გაყინული კენკრის პარკი, რადგან ბევრი მქონდა. მეგობრის რჩევით გამოვაცხვე ნამცხვარი, რომელიც არ მოითხოვს დიდ ძალას და დროს. შედეგმა ნამდვილად გამაოცა. სცადეთ ამ დელიკატესის გამოცხობა!
ნამცხვარი გაყინული კენკრით – მარტივი რეცეპტი
ნამცხვრის თავისებურება არის ის, რომ შიგთავსად ნებისმიერი გაყინული კენკრა შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ზოგჯერ ვამატებ ხილის ნაჭრებს ან მათ ნარევს. ამავდროულად, ხილის და კენკრის გალღობას არ ველოდები, რომ წვენი არ გამოვიდეს. ამის წყალობით ნამცხვრის გემო საოცარი გამოდის. ამ გემრიელობის მომზადებას მინიმალური დრო სჭირდება.
ინგრედიენტები:
- 4 კვერცხი
- 180 გ შაქარი
- 200 მლ რძე
- 300 გ გაყინული კენკრა
- 120 მლ მზესუმზირას ზეთი
- 300 გ ფქვილი
- 80 გ ქოქოსის ფანტელები
- 1 პაკეტი გამაფხვიერებელი
- 1 ს/კ სახამებელი
- ვანილინი
მომზადების წესი:
1. კვერცხი და შაქარი აურიეთ. ცოტა ვანილინი გემოვნებით დაუმატეთ. თუ არ გაქვთ, ვანილის შაქარი დაუმატეთ. სათქვეფით ან მიქსერით ათქვიფეთ. შაქრის მდგომარეობას დააკვირდით, მისი კრისტალები ბოლომდე უნდა გაიხსნას, მასა კი უფრო ჰაეროვანი გახდეს.
2. კვერცხის მასაში რძე და მცენარეული ზეთი ჩაასხით. აქვე დაუმატეთ ქოქოსის ფანტელები და ყველაფერს კარგად აურიეთ.
3. ცალკე თასში გაცრილი ფქვილი და გამაფხვიერებელი აურიეთ.
4. ფქვილი გამაფხვიერებელთან ერთად თხევად მასას დაუმატეთ და ერთგვაროვანი ცომი მოზილეთ.
5. კენკრის დრო მოვიდა. ამჯერად გაყინული მარწყვი გამოვიყენე. გაყინული კენკრა მოსახერხებელ ფორმაში მოათავსეთ, შემდეგ სახამებელი მოაყარეთ. სახამებელმა კენკრა მაქსიმალურად უნდა დაფაროს. ასე კენკრის წვენი ნამცხვარში არ გამოჟონავს, არამედ თითოეული კენკრის შიგნით დარჩება.
6. საცხობ ფორმაში პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ. ფორმის ძირში ცოტა ცომი ჩაასხით, ზემოდან კენკრა თანაბრად გაანაწილეთ.
7. ზემოდან დარჩენილი ცომი დაასხით. კენკრის ზედაპირი ცომით მთლიანად უნდა დაფაროთ, რომ შიგთავსი მაქსიმალურად შიგნით აღმოჩნდეს.
8. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 35-50 წუთით აცხვეთ. სხვადასხვა ღუმლის სიმძლავრე მნიშვნელოვნად განსხვავდება, ამიტომ ნამცხვრის მზაობა შეამოწმეთ ასანთით ან ხის ჩხირით.
9. არომატული ნამცხვარი გაყინული კენკრით გააგრილეთ და სუფრაზე გაიტანეთ. სურვილისამებრ, ნამცხვარს შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ. გემრიელად მიირთვით!
ეს ნამცხვარი დაამშვენებს როგორც ყოველდღიურ, ასევე სადღესასწაულო სუფრას.