საკვებში არსებული მწერები რესტორნის მენეჯმენტთან ჩივილის მიზეზია. თუმცა, ავსტრალიელი ჟურნალისტისთვის ხოჭოები, ლარვები და მსგავსი, ძირითად რაციონად იქცა, მთელი ერთი კვირის განმავლობაში. რატომ გადაწყვიტა მან ასეთ სარისკო ექსპერიმენტის ჩატარება?
მწერები საკვებში: ექსპერიმენტის არსი
რატომ გადაწყვიტა ჟურნალისტმა მწერების ჭამა?
ანჯელა სკუჯინსი მრავალი წლის განმავლობაში ჟურნალისტიკის სფეროში მუშაობდა. მისი პროფესია და ხალხისთვის ჭეშმარიტი ინფორმაციის მიწოდების სურვილი ზოგჯერ აიძულებს მას მიიღოს შოკისმომგვრელი გადაწყვეტილებები. ამჯერად ქალმა გადაწყვიტა მწერების ჭამა საკუთარ თავზე გამოეცადა. ამ საკითხზე ყურადღების გამახვილების მიზეზი იყო გაეროს 2013 წლის ანგარიში მისი სარგებლის შესახებ. ანგარიშის მესიჯი მარტივია: მსოფლიოს ეკოსისტემა ზარალდება საკვების მოყვანის მოძველებული გზებით. მაგალითად, იმისათვის, რომ შეუკვეთოთ მხოლოდ ერთი სტეიკი თქვენს საყვარელ დაწესებულებაში, უნდა დაიხარჯოს დაახლოებით 7000 ლიტრი წყალი მხოლოდ ძროხის საკვების მოსარწყავად. რის თქმა შეიძლება სხვა რესურსებსა და ხარჯებზე, თუ თქვენ სტეიკისთვის გარნირსაც მოისურვებთ.
მწერების რაოდენობა, რომელთაგანაც ადამიანს თეორიულად შეუძლია მიიღოს საკვები ნივთიერებები მათი მოხმარებით, არასოდეს მცირდება. და არც მათ გაზრდაზე არ არის საჭირო ბევრი ფულის დახარჯვა. ლოგიკურად თუ ვიფიქრებთ, მწერები საკვებში არც ისე ცუდი იდეაა.
თუმცა, საქმე მხოლოდ საკითხის რაციონალურ ნაწილში არ არის. უმეტეს ჩვენგანს უჭირს რაიმე შესაზიზღის ჭამა. რა თქმა უნდა, აქ უჩვეულო არაფერია, რადგან ასეთი რეფლექსი ათასობით წლის მანძილზე მუშავდებოდა ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად. სწორედ ამ მოტივებიდან გამომდინარე გადაწყვიტა ანჯელამ თავად ეცადა, რამდენად რეალურია მწერების ჭამაზე გადასვლა. ის ყოველდღე ჭამდა მოხარშულ მცოცავ ცხოველებს, რომლებსაც ჟურნალისტი ინტერნეტით უკვეთდა.
მწერები საკვებში, როგორც რაციონის საფუძველი: ექსპერიმენტის მიმდინარეობა და შედეგები
ორშაბათი
დასაწყისისთვის, ანჯელამ გადაწყვიტა მოხარშული ციცინათელებით დაეწყო. დაპირებული ნეიტრალური გემოს მიუხედავად, მწერები კბილებზე არსებულ ჭუჭყს უფრო ჰგავდნენ. მათგან დამზადებული სმუზი გულისამრევი იყო. ამიტომ, ქალმა მეორე ყლუპის შემდეგ მისი დალევა შეწყვიტა. სამსახურში მშიერი წავიდა.
სადილი კიდევ უფრო დამღუპველი იყო – ჟურნალისტმა ფაქტობრივად ტირილი დაიწყო მას შემდეგ, რაც ბოსტნეულის რაგუ გასინჯა, ბუზის ლარვებით. ის სასოწარკვეთილი იყო. მიუხედავად ამისა, ანჯელას დანებება არ სურდა. მან ნაცნობ პროფესორთან ერთად იპოვა გამოსავალი. ისინი შეთანხმდნენ, რომ საკვებში მწერები ჩვეულებრივი საკვებით უნდა იყოს შენიღბული. ამიტომ, საღამოს ქალმა მაინც მოახერხა რაგუს ჭამა, რომელიც სადილისთვის შეუკვეთა.
სამშაბათი
ექსპერიმენტის მეორე დღეს ანჯელამ გადაწყვიტა თავისი დარგის პროფესიონალებისთვის მიემართა. მელბურნში ის სპეციალურ რესტორანში წავიდა, სადაც მწერების კერძები მზადდება. სინამდვილეში, მას ციცინათელების ჰუმუსი მოეწონა კიდეც. გვიან საღამოს ჟურნალისტმა ორი დიდი ტარანტული თავად მოამზადა. ოჯახის წევრების გასაკვირად მან უპრობლემოდ შეძლო მათი ჭამა.
ოთხშაბათი
მცირე წარმატებებს მიუხედავად, ოთხშაბათს ანჯელა უკვე საკმაოდ მოშივებული იყო. ციცინათელების კოქტეილის დალევის კიდევ ერთი მცდელობა წარუმატებელი აღმოჩნდა. მან მხოლოდ ნახევარი ჭიქის დალევა მოახერხა და კვლავ ცუდად გახდა. საღამოს ჟურნალისტმა კალიების ბურგერის მირთმევა გადაწყვიტა. შეყვარებულის მხარდაჭერა, რომელმაც გადაწყვიტა მასთან ერთად ეჭამა, დაეხმარა ნახევრის ჭამაში, მაგრამ შემდეგ ორივე ცუდად გახდა.
ხუთშაბათი
დილა დაიწყო ტოსტით, რომელსაც შემწვარი ჭიანჭველას პასტა ჰქონდა გადასმული. ანჯელას გასაკვირად, ამის ჭამა შესაძლებელი იყო. სამწუხაროდ თუ საბედნიეროდ, მან ვერ შეძლო მექსიკური კალიების ჭამა, რადგან შეფუთვაში ვიღაცის თმა იპოვა. ეს მეტისმეტი იყო.
პარასკევი
იმ დღეს ანჯელამ იგრძნო, რომ ნერვები ღალატობდა. დეპრესიული მდგომარეობა მთელი დღე გაგრძელდა. შიმშილის გამო ქალი თავს საშინლად სუსტად გრძნობდა. ამ მდგომარეობაში საუზმის დროს მწერებს ზედაც ვერ უყურებდა, რამაც მდგომარეობა კიდევ უფრო გააუარესა. ჭამის გამოტოვების შემდეგ მას ჰალუცინაციებიც კი დაიწყო. ექიმმა, რომელმაც გასინჯა, ურჩია, შეეწყვიტა ექსპერიმენტი, არ სურდა, რომ შიმშილით ორგანიზმისთვის ზიანი მიეყენებინა. თუმცა, მან უბრალოდ ვერ დათმო თითქმის ფინიშთან.
შაბათი
ტკბილეულმა დაძაბულობა ოდნავ განმუხტა, მიუხედავად იმისა, რომ კანფეტის შუაში მორიელი იყო. ანჯელამ უყურებდა და ვერ ეგუებოდა იმ აზრს, თუ რა ტანჯვა გადაიტანა მორიელმა, როცა მზდდებოდა. მართლაც, მის გონებაში გაჩნდა ეთიკის საკითხი. მიუხედავად იმისა, რომ ქალი უკვე 5 წელი ვეგანი იყო, მიხვდა, რომ ამ მხრივ რქოსანი ცხოველების გაზრდა უფრო ლოგიკური იყო, რადგან ათი ადამიანის გამოსაკვებად, მხოლოდ ერთი ძროხის დაკვლაა საჭირო. და რამდენი მწერის სიცოცხლეა საჭირო ერთი ადამიანის გამოსაკვებად? ჰიპოთეზები ტანჯავდა მას. ლარვებთან ერთად მომზადებული მაკარონის ჭამისას ექსპერიმენტის მონაწილეს ცრემლები წამოუვიდა.
კვირა
ბოლო დღეს, ანჯელამ გადაწყვიტა თავისი საყვარელი ბანანის ბლინების გაკეთება პატარა ტოპინგით, ხაჭოების სახით. შეცვლილმა გემომ აშკარად დაარწმუნა, რომ მწერების ჭამა ნამდვილი ჯოჯოხეთი იყო. ერთია, როცა მძაფრი შეგრძნებებისთვის აზიაში მოგზაურობისას ცდი ასეთ ეგზოტიკურ კერძებს. და სრულიად განსხვავებულია – მწერების ჭამა ყოველდღე. ანჯელა მივიდა იმ დასკვნამდე, რომ მწერები საკვებში მუდმივად ვერ იქნებიან. ამას ვერც ერთი ადამიანი ვერ აიტანს.
მიუხედავად თეორიული პრაქტიკულობისა, მწერები ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ოდესმე გახდეს ადამიანის რაციონის საფუძველი. ამას უდავოდ ადასტურებს ჟურნალისტის ექსპერიმენტი.