ახალ ბინაში ნაჩქარევად გადასვლისას დავკარგეთ სამზარეულოს ნივთებით სავსე ყუთი. მათ შორის იყო სამზარეულოს სახეხი. დანაკარგის შესავსებად მაღაზიაში წავედი, მეგობარიც გავიყოლე. ახალ სახეხს ვარჩევდი და უკვე ვაპირებდი ორი მხრით შემცირებული ვარიანტის ყიდვას. მაინც მხოლოდ ორ მხარეს ვიყენებ, მაგრამ მეგობარმა არ დამანება.
გაირკვა, რომ სახეხის ყველა მხარის გამოყენება შეიძლება და თან ასე კერძის მომზადება მარტივდება. მეგობრის რჩევით დიდი სახეხი ვიყიდე. ვახშმის მომზადებისას მისი სიტყვები გამახსენდა და სამზარეულოს დამხმარის სხვა მხარების გამოყენებაც გადავწყვიტე. მეგობარი მართალი აღმოჩნდა!
სამზარეულოს სახეხი: როგორ გამოვიყენოთ ყველა მხარე
მსხვილი სახეხი
ვეჭვობ, თქვენ, როგორც დიასახლისების უმეტესობა, ყველაზე ხშირად იყენებთ სახეხის იმ მხარეს, რომელსაც მსხვილი პირი აქვს. ბოლო დრომდე მეც სახეხის მხოლოდ ამ მხარეს ვიყენებდი. გასაკვირი არ არის, რადგან ყველაზე მოსახერხებელია.
მსხვილი სახეხით მარტივად შეგიძლიათ გახეხოთ მოხარშული პროდუქტები, როგორიცაა კვერცხი, კარტოფილი, სტაფილო. მსხვილი სახეხით უმი პროდუქტებიც შეგიძლიათ დააქუცმაცოთ. მაგალითად, ჭარხალი, ყაბაყი, ყველი ან კარაქი. სიტყვაზე, კარაქი უფრო სწრაფად დარბილდება, თუ გახეხავთ. განსაკუთრებით მოსახერხებელია ცომის მომზადებისას.
წვრილი სახეხი
მსხვილი პირის შემდეგ, სახეხის მეორე ყველაზე პოპულარული მხარე არის წვრილი პირი. მას ხშირად იყენებენ პროდუქტებისთვის, რომელთა დაქუცმაცება საჭიროა, მაგრამ ტექსტურის შენარჩუნებით. მაგალითად, სტაფილო შესაწვავად ან კარტოფილი ოლადებისთვის.
პროდუქტები ფენიანი სალათებისთვის, როგორიცაა „ქაშაყი ქურქის ქვეშ“, ნაწილობრივ ამ წვრილი პირით იხეხება. ასე ინგრედიენტებიდან უფრო თანაბარი და ერთგვაროვანი ფენების შექმნას შეძლებთ.
ეკლიანი სახეხი
ზოგიერთი დიასახლისი იყენებს დაკბილულ პირიან სახეხს, მაგრამ უფრო იშვიათად, ვიდრე წინა ორს. ოდესღაც საყვარელი დედა, რომელსაც ბლენდერი არ ჰქონდა, სახეხის ამ პირით ამზადებდა ხილის და ბოსტნეულის პიურეს შვილებისთვის.
მახსოვს, ბებია ამ ეკლიანი სახეხით ნიორს ხეხავდა. რა თქმა უნდა, რთულია, მაგრამ რას არ გააკეთებთ გემრიელი სადილისთვის.
სახეხის ამ მხარის ნამდვილი დანიშნულება მხოლოდ მზარეულებმა იციან და ისიც არა ყველამ. მისი მთავარი ფუნქციაა მშრალი პროდუქტების ფხვნილად გადაქცევა. მაგალითად, ორცხობილა, კაკალი, ყველი. იდეალურად ხეხავს კოჭას და ციტრუსის ცედრას.
ჰორიზონტალური მოგრძო სახეხი
სამზარეულოს მოწყობილობის მხარეებიდან ეს ყველაზე ნაკლებად გამოიყენება. ალბათ, იმიტომ, რომ ცოტამ თუ იცის მისი ნამდვილი დანიშნულება. პირი ჰორიზონტალური ჭრილებით შექმნილია პროდუქტებისგან თხელი ნაჭრების შესაქმნელად. ეს შეიძლება იყოს ყაბაყი, ბადრიჯანი, ხახვის რგოლები.
თუ თქვენს ოჯახს უყვარს ჩიფსები, სახეხის ამ პირის გამოყენებით შეგიძლიათ დაჭრათ კარტოფილი ხელნაკეთი სასუსნავისთვის.
ჰორიზონტალური ტალღოვანი სახეხი
სახეხის წინა მხარის მსგავსად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჰორიზონტალური ტალღოვანი პირი. განსხვავება იმაშია, რომ ასე უფრო ხვეული ნაჭრები გამოდის. კერძის გასაფორმებლად გამოგადგებათ.
გახსოვდეთ, რომ ასეთი ნაჭრები შესაფერისია მხოლოდ უმი ბოსტნეულისთვის. მზა პროდუქტები ფორმას ვერ შეინარჩუნებს და დაიშლება.
სახეხი მართკუთხედებით
როგორც წესი, დიასახლისები ამ პირს არ იყენებენ, მაგრამ რომ იცოდნენ მისი დანიშნულება, აუცილებლად გამოიყენებდნენ. მისი დახმარებით შეგიძლიათ ძალიან სწრაფად დააქუცმაცოთ სტაფილო კორეულად ან სხვა სალათისთვის. საქმე იმაშია, რომ სახეხის ამ მხარეს ორმაგი პირები აქვს, რაც აადვილებს და აჩქარებს მასთან მუშაობას.
შეჯამებისთვის, შეგვიძლია ვთქვათ, რომ სამზარეულოს დამხმარეების ყველა შესაძლებლობა უნდა შევისწავლოთ, რადგან ზოგიერთი უცნობი ფუნქციის გამოყენებით კერძის მომზადების პროცესი მნიშვნელოვნად შეიძლება გამარტივდეს.