გამომცხვარი ხახვი წამლების ნაცვლად: აი რას უმკლავდება ის

0
476

დარწმუნებული ვარ ხახვის დადებით თვისებებზე ყველას გსმენიათ, მაგრამ, ძირითადად უმი ხახვის დადებით თვისებებზე ლაპარაკობენ და შეცდომით ვარაუდობენ, რომ მისი თვისებები თბოდამუშავების დროს მცირდება. ეს კი ასე არ არის! ხახვის გამოცხობისას, მხოლოდ ეთერზეთები ორთქლდება, ხოლო მისი სამკურნალო თვისებები კი ძლიერდება. გარდა ამისა გამომცხვარ ხახვს, უმთან შედარებით უპირატესობაც აქვს: მას ტკბილი გემო აქვს და საერთოდ არ ტოვებს არასასიამოვნო სუნს, შესაბამისად მისი ჭამა შეხვედრებზე წასვლამდეც შეგიძლიათ.

აი საერთო წესები:

  • ხახვი, გაუფცქვნელად, კანიანად გამოაცხვეთ 100-150 გრადუს ტემპერატურაზე, 15 – 30 წუთის მანძილზე
  • მიირთვით საშუალო ბოლქვის ნახევარი, დილით – უზმოზე და მეორე ნახევარი კი დაძინებამდე 2 – 3 საათით ადრე.
  • ხახვი თევზთან ან ხორცთანაც შეგიძიათ გარნირის სახით გამოიყენოთ.

გამომცხვარი ხახვის სარგებელი:

  • ყველაზე დიდი სარგებელს ხახვი დიაბეტის მქონე ადამიანებს მოუტანს, რადგან ის ამცირებს და არეგულირებს გლუკოზის დონეს. მის შემადგენლობაში შედის გოგირდი, რომელიც კუჭქვეშა ჯირკვლის მუშაობას და ინსულინის გამოყოფას ასტიმულირებს.
  • ხახვის შემადგენლობაში, შედის რკინა, რომელიც აუცილებელია ორგანიზმის ყველა სისტემისა და ორგანოს მუშაობისთვის.
  • ხახვი პნევმონიისა და ბრონქიტის დროს გამოიყენება და ის უვნებელი საშუალებაა როგორც უფროსების, ასევე ბავშვებისთვისაც.
  • გამომცხვარი ხახვი მაღლა წევს სისხლის კოაგულაციას.
  • ინფარქტის ან ინსულტის შემდეგ ექიმები, გამომცხვარი ხახვის ჭამას ყოველდღიურად გვირჩევენ. ის სისხლძარღვებს გაწმენდაში ეხმარება, და აშორებს ათეროსკლეროტიკულ ბალთებს.
  • ხახვი წნევის დარეგულირებაში გვეხმარება, ასევე აიოლებს შაკიკის გადატანას.
  • გამომცხვარი ხახვის არა მარტო ჭამა, არამედ მისი მალამოს სახით გამოყენებაც შეგიძლიათ. მისი ფაფა შეგიძლიათ ჭრილობებსა და წყლულებზე დაიდოთ, ეს შეხორცების პროცესს დააჩქარებს.
  • ასეთი ხახვის კომპრესი ანტიბაქტერიული მოქმედებით გამოირჩევა. მისი გამოყენება ბუასილის მკურნალობისთვისაც შეგიძლიათ.

ყურადღება: ნუ დაიწყებთ მკურნალობას ექიმთან კონსულტაციის გარეშე!!!