პალმის ზეთი რძის პროდუქტებში: რატომ არის მისი აღმოჩენა მნიშვნელოვანი

407

როგორ გავიგოთ, არის თუ არა პალმის ზეთი ყველში? შეიძლება თუ არა დამოუკიდებლად ნატურალური ცხოველური ცხიმის იაფი შემცვლელის დამოუკიდებლად აღმოჩენა? Paparazzi ამის გარკვევას ეცდება.

რა არის პალმის ზეთი – პალმის ზეთზე უფრო სადავო პროდუქტის პოვნა რთულია. ერთი მხარე ამტკიცებს, რომ ის კარაქზე უფრო სასარგებლოა და ვიტამინების ღირებული წყაროა. მეორე მხარე ამბობს, რომ ცეცხლგამძლე და საეჭვო იაფი ნივთიერებაა, რომელიც მხოლოდ ტექნიკური მიზნით უნდა გამოიყენოთ. ზეთის წყარო, რომლის ირგვლივ ამდენი ეჭვები და კამათია, ზეთის პალმის ნაყოფია. ამ მცენარის სამშობლო დასავლეთ აფრიკის ტროპიკებია, მაგრამ ბოლო დროს მისი მთავარი პლანტაციები მალაიზიასა და ინდონეზიაში მდებარეობს.ზეთის პალმა მცენარეული ზეთის ყველა წყაროს შორის ყველაზე დიდ მოსავალს იძლევა. გარდა ამისა, სასუქები და პესტიციდები არ სჭირდება. მისი წარმოება ექსპორტიორ ქვეყნებს დიდ მოგებას აძლევს. მეორე მხრივ, ეკოლოგები ზეთის პალმის პლანტაციებისთვის ტროპიკული ტყეების მასიურ გაჩეხვას ყურადღებას აქცევენ. ამ მიზეზით 1990-დან 2008 წლამდე ჩვენი პლანეტის ტყეების 8% განადგურდა.

ახალდაწურულ პალმის ზეთს კაროტინოიდების შემცველობის გამო ნარინჯისფერი აქვს. გაცხელებისას იყოფა ორ ფრაქციად: თხევადი 24 გრადუსზე დნობის ტემპერატურით და მყარი 44-56 გრადუსზე დნობის ტემპერატურით.პალმის ზეთი ძალიან ტექნოლოგიურია. საკონდიტრო ნაწარმში პალმის ზეთი გემოს პრაქტიკულად არ ცვლის, ხოლო შენახვის ვადა მნიშვნელოვნად იზრდება. თუ მის დაბალ ღირებულებას გაითვალისწინებთ, ცხადია, რატომ ანაცვლებენ პალმის ზეთით ცხოველურ ცხიმებს შესქელებულ რძეში, მაიონეზში, ორცხობილაში, ყველში, ხაჭოსა და სოუსში, ბავშვთა კვებასა და კანფეტებში, პუდინგებსა და ტორტებში.

შეიძლება თუ არა პალმის ზეთის დამოუკიდებლად აღმოჩენა

ინტერნეტ სივრცეში პროდუქტებში პალმის ზეთის აღმოსაჩენად ბევრ ხრიკს გვთავაზობენ. მაგალითად, მომხმარებლებს მიკროტალღურ ღუმელში ყველის გაცხელებას სთავაზობენ. მაღალი დნობის წერტილის გამო პალმის ზეთი უფრო ნელა დნება, ვიდრე ნატურალური რძის პროდუქტი. სწორედ ამიტომ, 40 გრადუსამდე გაცხელებისას ნატურალური ყველი უნდა გადნეს, ხოლო ფალსიფიცირებული მხოლოდ გახმება.მეთოდი სუსტია იმით, რომ პრაქტიკაში პალმის ზეთს სუფთა სახით არავინ იყენებს. როგორც წესი, მწარმოებლები პალმის ზეთს ნატურალურ ცხიმებს სხვადასხვა პროპორციით ურევენ. სწორედ ამიტომ, ყველის დნობით რაიმეს დანამდვილებით ვერ ვიტყვით.ასევე გვირჩევენ, რომ ხაჭოსა თუ კარაქს ულტრაიისფერი დაასხივოთ. „თუ ფერი ყვითელია, ნატურალური პროდუქტია. თუ თეთრი და ლურჯი ბზინვარება აქვს, მაშინ ეს მცენარეული ცხიმის ნიშანია“ – ამტკიცებენ სახალხო ექსპერტები. მეთოდს რეალური საფუძველი აქვს. დაგჭირდებათ არა ფანარი, არამედ პროფესიონალური ლუმინოსკოპი, რომლის შეძენა ყველას არ შეუძლია.პალმის გემოთი განსაზღვრა გაგიჭირდებათ. ეს მხოლოდ ექსპერტ ორგანოლეპტიკოსებს შეუძლიათ და მხოლოდ იმ შემთხვევაში, როცა მცენარეული ცხიმის კონცენტრაცია საკმაოდ მაღალია. გაცხელებულ კარაქში პალმის ზეთის არსებობა საკმაოდ რეალურია. ნატურალური კარაქი ფანტელებით გადნება, ხოლო მცენარეულ ცხიმშერეული – ერთგვაროვანი მასით.

როგორ მოვიქცეთ? – სპეციალისტების აზრით, ლაბორატორიული ანალიზის გარეშე ყალბის აღმოჩენა შეუძლებელია. არსებობს მეთოდები, რომელთა დახმარებით არაკეთილსინდისიერი მწარმოებლების სატყუარაში არ ჩავარდებით.

  1. ეტიკეტი ყურადღებით შეისწავლეთ. მასზე შემადგენლობაში მცენარეული ცხიმების არსებობა მითითებული იქნება. „პალმის ზეთის“ ნაცვლად შეიძლება შეგხვდეთ სინონიმები: „პალმიტინის მჟავა“, „მცენარეული ცხიმი“. მინიშნება თავად სახელში შეიძლება იყოს. თუ წერია „ყველის პროდუქტი“, მაშინ მასში მცენარეული კომპონენტები აუცილებლად გვხდება.
  2. შენახვის ვადამ უნდა დაგაეჭვოთ. მისი გაზრდა ან კონსერვანტებს ან პალმის ზეთს შეუძლია.
  3. გახსოვდეთ, რომ ნატურალური ყველის ღირებულება შეუძლებელია დაბალი იყოს. მაცდური ფასის საეჭვო პროდუქტზე შეგიძლიათ უარი თქვათ. პალმის ზეთის გარდა სხვა არასასურველ დანამატს შეიძლება შეიცავდეს.

ამ საიდუმლო ხრიკების ცოდნით პროდუქტების არჩევისას ეჭვებს მოიშორებთ. ჯანმრთელობას გისურვებთ!

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს