სიმძიმე კუჭში ჭამის შემდეგ. მიზეზები, პრევენცია და მკურნალობა

0
423

ალბათ არაერთხელ შეგხვედრიათ ისეთი უსიამოვნო შეგრძნება, როგორიცაა სიმძიმე კუჭში. ბევრი სათანადოდ ვერ აფასებს ამ მოვლენას, ფიქრობს, რომ გადააჭარბა პორციას ან რაიმე არასწორად შეჭამა. თუმცა, ასეთი დისკომფორტი შეიძლება მიუთითებდეს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სერიოზულ პათოლოგიებზე. ამ შემთხვევაში დაუყოვნებლივ უნდა მიმართოთ ექიმს და გაარკვიოთ ყველა შესაძლო მიზეზი.

პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში წაიკითხეთ, თუ რასთან შეიძლება იყოს დაკავშირებული ასეთი პრობლემა, საჭიროა თუ არა მისი მკურნალობა და რა პრევენციული ზომები უნდა იქნას მიღებული. ახლა ჩვენ გირჩევთ დალიოთ ერთი ჭიქა თბილი წყალი, დაიკავოთ კომფორტული პოზა და წრიული მოძრაობით მუცლის დამასაჟებასთან ერთად გაიგოთ ბევრი სასარგებლო ინფორმაცია. ამ მასალის წაკითხვის შემდეგ, დიდი ალბათობით გადახედავთ თქვენს რაციონს მსუბუქი დიეტის სასარგებლოდ

როგორ ვლინდება სიმძიმე კუჭში?

უსიამოვნო შეგრძნებები ხშირად ჩნდება მუცლის ზედა ნაწილში, მაგრამ ზოგჯერ შეიძლება მოიცვას მთელი მუცლის ღრუ. ექიმები ამბობენ, რომ კუჭში სიმძიმე ხშირად ჭამის შემდეგ ჩნდება. უსიამოვნო შეგრძნებები შეიძლება იყოს მსუბუქი, ზომიერი ან მძიმე. ხშირად ასეთ სიმძიმეს ემატება მთელი რიგი თანმხლები სიმპტომები. მათგან გამომდინარე შეგიძლიათ გამოიცნოთ პრობლემის მიზეზი.

მაგალითად, გულძმარვა და შებერილობა მიუთითებს იმაზე, რომ დიდი ალბათობით დაბალი ხარისხის პროდუქტი მიირთვით. როდესაც ადამიანი ჭამს ძალიან ბევრ ცომეულს, ცხარე ან მჟავე საკვებს, პარკოსნებსა და თეთრ კომბოსტოს, ეს საბოლოოდ არღვევს კუჭის მჟავიანობას და იწვევს მომატებული აირების წარმოქმნას. თუმცა, თუ თქვენ გაწუხებთ კუჭის მუდმივი ტკივილი, მაშინ ეს არის ძალიან საშიში სიმპტომი, რომელიც შეიძლება მიუთითებდეს შინაგანი ორგანოების სერიოზულ პათოლოგიებზე.

კუჭში სიმძიმის მიზეზები

გასტროენტეროლოგები გამოჰყოფენ კუჭში სიმძიმის შემდეგ მიზეზებს:

ფუნქციონალური. ეს ყველაფერი გარე ფაქტორებია, რომლებიც დაკავშირებულია ცხოვრების სტილის მახასიათებლებთან. მათ მიეკუთვნება:

  • გადაჭარბებული კვება, სწრაფი კვება, მშრალი საკვებისადმი დამოკიდებულება;
  • კვებითი ალერგია – გლუტენის ან ლაქტოზის მიმართ თანდაყოლილი შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებს შეიძლება აღენიშნებოდეთ გულისრევის შეგრძნება და სიმძიმე კუჭში მათი მოხმარებისას;
  • საკვებით მოწამვლა;
  • ალკოჰოლის ბოროტად გამოყენება – ხშირად ბევრს აწუხებს დღესასწაულების შემდეგ კუჭის სიმძიმე;
  • მედიკამენტების გვერდითი მოვლენები;
  • ხშირი სტრესი.

ორგანული. ეს უკვე შინაგანი ფაქტორებია, რომლებიც დაკავშირებულია საჭმლის მომნელებელი სისტემის სპეციფიკურ პათოლოგიასთან. როდესაც ადამიანს მუცელში სიმძიმე მუდმივად აწუხებს, მიზეზები შეიძლება იყოს შემდეგი:

  • წყლული, გასტრიტი, რომელსაც თან ახლავს გულძმარვა და მუცლის შებერილობა;
  • პანკრეატიტი – პანკრეასის საკმაოდ გავრცელებული პათოლოგია, რომელიც იწვევს დისკომფორტს მუცლის ზედა ნაწილში და მარცხენა ნეკნებს ქვეშ;
  • ნაღვლის ბუშტის პათოლოგია – ადამიანს აწუხებს კუჭში სიმძიმე და ბოყინი ნაღვლის გემოთი;
  • ღვიძლის დაავადებები – სისავსის შეგრძნება და ტკივილის შეგრძნება მარჯვენა ნეკნის ქვეშ;
  • თიაქარი, კეთილთვისებიანი და ავთვისებიანი სიმსივნეები.

ხშირად, კუჭის სიმძიმე სრულიად არ არის დაკავშირებული პათოლოგიებთან ან კვების ხარისხთან. ქალების თითქმის 80% უჩივის მსგავს სიმპტომს. რატომ აწუხებს ორსულებს კუჭში სიმძიმე? პირველი მიზეზი არის მზარდი ნაყოფი, რომელიც მუცელზე მუდმივ ზეწოლას ახდენს. მეორე არის ტოქსიკოზი ადრეულ სტადიაზე და ინტრააბდომინალური წნევა მოგვიანებით სტადიაზე. გარდა ამისა, სიმძიმე ასევე შეიძლება გაჩნდეს, როდესაც ნაწლავებში დიდი რაოდენობით აირები გროვდება. ასეთი სიმპტომების შემთხვევაში, უნდა მიმართოთ სპეციალისტს, რომელიც გირჩევთ, როგორ მოიქცეთ.

დიაგნოსტიკა და სამკურნალო ღონისძიებები

თუ მუცელში მუდმივი სიმძიმე გაწუხებთ, არ გადადოთ გასტროენტეროლოგთან ვიზიტი. ექიმი დაგინიშნავთ კომპლექსურ გამოკვლევას, რომელიც მოიცავს:

  • სისხლის და შარდის ზოგადი ანალიზი;
  • მუცლის ღრუს ულტრაბგერითი კვლევა;
  • გასტროსკოპია – საჭიროების შემთხვევაში ბიოფსიით და შემდგომი ჰისტოლოგიური გამოკვლევით.

ზოგიერთ შემთხვევაში, დიაგნოზის გასარკვევად პაციენტს შეიძლება დაენიშნოს კუჭის წვენის pH-მეტრია და მრტ კვლევა. როდესაც პაციენტი უჩივის კუჭში სიმძიმეს, მკურნალობა შეირჩევა დიაგნოსტირებული პათოლოგიის გათვალისწინებით. ეს შეიძლება იყოს მედიკამენტების კურსი – ანტიბაქტერიული, ანთების საწინააღმდეგო, ფერმენტული და ა.შ. თუმცა ზოგიერთ შემთხვევაში მედიკამენტები არ შველის. რა უნდა გააკეთდეს ამ შემთხვევაში? მხოლოდ ექიმს შეუძლია გარკვეული პასუხის გაცემა, რადგან ზოგჯერ პრობლემის აღმოფხვრა შესაძლებელია მხოლოდ ქირურგიული გზით. განსაკუთრებით თუ პაციენტს აღმოაჩნდა სიმსივნე, ადჰეზიები ან თიაქარი.

მუცელში მუდმივი სიმძიმის პირობებში, ძალიან მნიშვნელოვანია სწორი რაციონი. ექიმები პაციენტებს ხშირად ურჩევენ ყოველდღიური რაციონიდან პარკოსნების, სწრაფი კვების, ცხიმიანი საკვების, ცხარე და მარილიანი საკვების ამოღებას. უმჯობესია მიირთვათ მცირე ულუფებით – 2-3 მძიმე საჭმლის ნაცვლად, 5-6 პატარა პორცია. შემდეგ კი ყველაფერი მარტივია: იკვებეთ სწორად, მიატოვეთ მავნე ჩვევები და შეინარჩუნეთ ფიზიკური აქტივობა. გასტროენტეროლოგთან რეგულარული პროფილაქტიკური გამოკვლევების გავლა ცუდი არ იქნება.

ზოგიერთი სპეციალისტი პაციენტებს ურჩევს კვირაში ერთხელ განტვირთვის დღის მოწყობას, რათა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტმა ოდნავ „ამოისუნთქოს“. შიმშილს აზრი არ აქვს. მაგალითად, ასიამოვნეთ საჭმლის მომნელებელ სისტემას შვრიის ფაფით, სეზონური ბოსტნეულის სალათით და მსუბუქი ბულიონით. რეკომენდებული სასმელებია – ხილის სასმელები და მცენარეული ჩაი შაქრის გარეშე.