დიეტოლოგი ელენა სოლომატინა: ტკბილეულზე უარის თქმის შემთხვევაში, ორგანიზმი შაქარს მაინც მიიღებს, რადგან მას შეიცავს უამრავი საკვები პროდუქტი.
დიეტოლოგმა სოლომატინამ გაიზიარა თავისი მოსაზრება იმასთან დაკავშირებით, რომ შაქარზე სრულად უარის თქმა შეუძლებელია.
„შაქარი ადამიანის ორგანიზმში ხვდება არა მხოლოდ ქარხნული ტკბილეულის სახით, არამედ, მათ შორის, ნახშირწყლების, ბოსტნეულის ან ხილის სახით“, – თქვა ექსპერტმა.
სოლომატინამ განმარტა: მაშინაც კი, თუ რაციონში არ იქნება ორცხობილები, კანფეტები, ნამცხვრები, ტორტები ან თეთრი პური, გლუკოზის მიწოდება მთლიანად არ შეწყდება, მისი წყარო იქნება ფაფა და მარცვლეული, მაკარონი, კარტოფილი და სხვა ბოსტნეული, რძე, ხილი.
„შაქარს არ შეიცავს მხოლოდ ხორცი და ცხიმები, მაგრამ მხოლოდ ამ საკვების ჭამა არ შეიძლება. ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად საჭიროა კვების რაციონის დაბალანსება, ამიტომ შაქრის შემცველი საკვების ჩანაცვლება მთლიანად არ შეიძლება“, – განაცხადა დიეტოლოგმა.
ელენა სოლომატინამ აღნიშნა, რომ თანამედროვე ადამიანებს ხშირად აქვთ ჭარბი გლუკოზა სისხლში. თუ ის მუდმივია და არანაირად არ ხდება მისი კორექტირება, იზრდება მრავალი პრობლემის რისკი, მათ შორის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, სახსრების, თვალების და კანის პათოლოგიების. შესაძლოა თავის ტვინიც დაზარალდეს.
დიეტოლოგი დარწმუნებულია, რომ დღეს თითქმის ყველა ადამიანს სჭირდება რაციონში შაქრის რაოდენობის გაკონტროლება (უპირველეს ყოვლისა, ვისაც აქვს დიაბეტი, ინსულინრეზისტენტობა, ჭარბი წონა, ათეროსკლეროზი). სპეციალისტის რჩევაა, ბავშვები ადრეული ასაკიდანვე მივაჩვიოთ კვებას შაქრის გარეშე – ეს კარგი პრევენცია იქნება ტკბილეულისადმი ლტოლვისა, რომელიც ზრდასრულ ასაკში სტრესის გამო იმატებს და ხელს უწყობს გასუქებას.
მნიშვნელოვანია! ინფორმაცია მოწოდებულია საცნობარო მიზნებისთვის. უკუჩვენებებისა და გვერდითი მოვლენების შესახებ ჰკითხეთ სპეციალისტს და არავითარ შემთხვევაში არ ჩაიტაროთ თვითმკურნალობა. დაავადების პირველი ნიშნების გამოვლენისას მიმართეთ ექიმს.