
ქოქოსის ზეთი ფართოდ გამოიყენება კოსმეტოლოგიაში. თუმცა, ყველამ არ იცის, რომ მისით შესაძლებელია ჩანაცვლდეს მზესუმზირას ზეთი, რომელსაც ჩვენ ჩვეულებრივ ვიყენებთ საჭმლის მომზადებისას. უფრო მეტიც, მისი ცალკე გამოყენებაც კი დადებით გავლენას მოახდენს ორგანიზმზე. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გეტყვით, რაში მდგომარეობს ქოქოსის ზეთის სარგებელი.
ქოქოსის ზეთის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის
პირველ რიგში, ჩვენ ვისაუბრებთ სპეციალურ ქოქოსის ზეთზე, რომელიც მზადდება საკვებში დასამატებლად. ის, როგორც წესი, არარაფინირებულია და შედგება ნაჯერი ცხიმებისგან. რა თქმა უნდა, რაფინირებული ზეთის ნახვაც შეგვიძლია მაღაზიის თაროებზე, მაგრამ მისი გამოყენება არ არის რეკომენდებული. საქმე ისაა, რომ ასეთი ცხიმები არანაირ სარგებელს არ იძლევა, არამედ მხოლოდ ზრდის ქოლესტერინის დონეს.
რა სარგებელი აქვს ქოქოსის ზეთის გამოყენებას?
- გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გაძლიერება. არარაფინირებული ქოქოსის ზეთი არეგულირებს ქოლესტერინის რაოდენობას ლიპოპროტეინებში. ამის შედეგად მცირდება ათეროსკლეროზული ფოლაქების წარმოქმნის რისკი, რომლებიც ახშობს სისხლძარღვებს.
- ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციონირება. ქოქოსის ზეთი ხელს უწყობს ამ მიდამოში ანთების შემცირებას და ეწინააღმდეგება ჰიპოთირეოზის გაჩენას.
- იმუნიტეტის გაძლიერება. ორგანიზმში ცხიმების ერთ-ერთი ფუნქცია – ვიტამინების შეწოვაა. შესაბამისად, ეს პროდუქტი ხელს შეუწყობს მათი საჭირო რაოდენობის დაგროვებას შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში, როდესაც ვირუსები მძვინვარებს.
- საჭმლის მონელების ნორმალიზება. ქოქოსის ზეთი შეიძლება გამოყენებულ იქნას გულძმარვის შეტევების დროს. ნივთიერება გარს ეკვრის საყლაპავს და ხელს უშლის არასასიამოვნო შეგრძნებების გაჩენას. მას ასევე შეუძლია შეამსუბუქოს ყაბზობისა და მჟავიანობის პრობლემა.
- ენერგია. ცხიმები საკმარისად სწრაფად შეიწოვება და საჭიროების შემთხვევაში უზრუნველყოფს საჭირო ძალების მოზღვავებას. ზოგჯერ კოფეინირებული ენერგეტიკული სასმელების ნაცვლად შეიძლება ქოქოსის ზეთის მიღება.
როგორ გამოვიყენოთ ქოქოსის ზეთი საკვებში სწორად
რა თქმა უნდა, საუბარია მცირე დოზებზე. ნებისმიერი ცხიმის სიჭარბე კარგს არაფერს გამოიწვევს. ქოქოსის ზეთის ბოროტად გამოყენებით, თქვენ მხოლოდ გააუარესებთ ქოლესტერინის პრობლემას. ამ ჯგუფში შედის ქოქოსის ზეთის გაჯერებული ცხიმებიც. წონის მატებისა და სისხლძარღვების დაზიანების თავიდან ასაცილებლად, მიიღეთ მაქსიმუმ 1 ჩაის კოვზი – დღეში. ზოგიერთი კვლევა აჩვენებს, რომ ქოქოსის ზეთში შემავალი ცხიმები, მისი მცირე რაოდენობით მიღებისას, წონის დაკლებასაც კი ეხმარება, მეტაბოლიზმის გააქტიურებით.
რა თქმა უნდა, თავად ზეთის მიღება არც თუ ისე სასიამოვნოა. თუმცა, ის შეიძლება დაემატოს ყავას ან კაკაოს. მაშინ გემო გაცილებით უკეთესი იქნება, სასმელი კი მიიღებს მსუბუქ, სასიამოვნო არომატს. ზეთი ასევე შესაფერისია ბოსტნეულის და ხილის სალათების მოსამზადებლად. ზოგი ამ ზეთში ბლინებსაც კი წვავს. თუმცა, ეს რეკომენდებული არ არის, რადგან ძლიერად გაცხელებისას ზეთი მავნე ნივთიერებებს გამოყოფს. ამიტომ ხშირი გამოყენების შემთხვევაში შეიძლება იყოს უარყოფითი შედეგები.
ახლა თქვენ უკვე იცით, რაში მდგომარეობს ქოქოსის ზეთის სარგებელი ორგანიზმისთვის. შეგიძლიათ უსაფრთხოდ დაამატოთ ის თქვენს რაციონს. თუმცა, გახსოვდეთ, რომ უნდა გამოიყენოთ მისი გონივრული რაოდენობა. ქოქოსის ზეთი ასევე იდეალურია სახლური კოსმეტიკური საშუალებების დასამზადებლად.