მარწყვის ბლანმანჟე კლასიკური რეცეპტით – ზაფხულის გემრიელი და გრილი დესერტი

6
მარწყვის ბლანმანჟე
მარწყვის ბლანმანჟე

ზაფხულის ცხელ დღეებში როცა მადა ხშირად გვაკლდება, ძნელი არ არის ისეთი დესერტის პოვნა, რომელიც ერთდროულად იყოს მსუბუქიც და გამაგრილებელიც. ბევრს არ ჰყოფნის დრო ან გამოცდილება რთული რეცეპტების მოსამზადებლად, რის გამოც ხშირად ვანაცვლებთ რეალურ სიამოვნებას ფაბრიკატითა და მაღაზიაში ნაყიდი ტკბილეულით.

ამ სტატიაში წარმოგიდგენთ კლასიკურ მარწყვის ბლანმანჟეს რეცეპტს, რომელიც არა მხოლოდ მარტივად მზადდება, არამედ ვიზუალურადაც შთამბეჭდავია. სეზონური მარწყვი მისცემს დესერტს ბუნებრივ არომატს, რძე და ნაღები კი ჰაეროვან ტექსტურას. გაეცანით სრულ ინსტრუქციას და გაახალისეთ დღე ესთეტიკითა და გემოთი.

მარწყვის ბლანმანჟე – კლასიკური და ესთეტიკური დესერტი

მარწყვის ბლანმანჟე ზუსტად ის დესერტია, რომელიც იდეალურად ერგება ზაფხულის განწყობას – მსუბუქი, არომატული და ნაზი. იგი მარტივად მზადდება და მისი იერსახე აუცილებლად მოხიბლავს სტუმრებს. ნაღების ჰაეროვანი სტრუქტურა და მარწყვის ბუნებრივი სიტკბო აერთიანებს კლასიკასა და სეზონურ სიხალისეს.

როგორ შევარჩიოთ იდეალური ინგრედიენტები ბლანმანჟესთვის

ბლანმანჟეს წარმატება დიდწილად დამოკიდებულია ინგრედიენტების ხარისხზე. სასურველია, გამოიყენოთ ახალი, სრულად დამწიფებული მარწყვი – ის დესერტს სიღრმისეულ არომატს და ბუნებრივ სურნელს მიანიჭებს. რძე და ნაღები უნდა იყოს ცხიმიანი და ცივი, რათა ჰაეროვან მასად იქცეს. კვერცხის გული უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურის და რაც შეიძლება კარაქიანი ფერის – რაც საბოლოო გემოზე მნიშვნელოვან ზეგავლენას ახდენს.
ინგრედიენტები

  • მარწყვი 400 გ
  • რძე 450 მლ
  • ნაღები 300 მლ
  • კვერცხის გული 8 ცალი
  • შაქარი 150 გ
  • ჟელატინი 1,5 ს/კ
  • პიტნა მოსართავად

მომზადების წესი:
დაალბეთ ჟელატინი 70 მლ რძეში 15 წუთით. შემდეგ შეათბეთ ცეცხლზე, ოღონდ არ აადუღოთ. კვერცხის გული ათქვიფეთ შაქართან ერთად გათეთრებამდე. ნელ-ნელა შეათქვიფეთ რძე და განაგრძეთ თქვეფა.
დადგით ქვაბით დაბალ ცეცხლზე და ურიეთ, სანამ მასა არ გასქელდება. დაგჭირდებათ დაახლოებით 10 წუთი. გადმოდგით გაზიდან და დაუმატეთ ჟელატინიანი რძე, ურიეთ, სანამ ჟელატინი ბოლომდე არ გაიხსნება. გააგრილეთ 30 წუთის განმავლობაში, თან პერიოდულად ურიეთ.
ათქვიფეთ ჩაციებული ნაღები მკვრივი მასის მიღებამდე და ფრთხილად, ხის ნიჩბით შეურიეთ კრემს.
მარწყვი გაარჩიეთ და დაჭერით (თუ პატარაა მარწყვი, ნუ დაჭრით), დაუმატეთ კრემს და აურიეთ.
გაანაწილეთ მიღებული მასა კერამიკის ან მინის ბოკლებში, გადააკარით საკვების შესაფუთი ცელოფანი და შედგით მაცივარში 4 საათით.
თუ გიყვართ მსუბუქი და ცივი დესერტები, აუცილებლად დაგაინტერესებთ ასევე ზაფხულის ხაჭოს დესერტის რეცეპტი ჟელატინით და ხილით.
გემრიელად მიირთვით ცივად, პიტნის ფოთლებით გაფორმებული.

ხშირად დასმული კითხვები მარწყვის ბლანმანჟეს შესახებ

  1. შემიძლია თუ არა ბლანმანჟეს მომზადება გაყინული მარწყვით? დიახ, ბლანმანჟეს შეგიძლიათ დაამზადოთ გაყინული მარწყვითაც, თუმცა უმჯობესია მარწყვი ჯერ სრულად გაალღვოთ ოთახის ტემპერატურაზე და შემდეგ გაწუროთ სითხე. წინააღმდეგ შემთხვევაში, შესაძლოა კრემის სტრუქტურა ზედმეტად თხევადი გახდეს. სეზონური მარწყვი უფრო სურნელოვანია, თუმცა გაყინული ალტერნატივაც მისაღებია.
  2. რა სახის ჭურჭელში ჯობია ბლანმანჟეს ჩასხმა? ბლანმანჟეს ჩასხმისთვის რეკომენდებულია მინის ან კერამიკის ინდივიდუალური ბოკლები ან ფორმები. ამ გზით დესერტი ვიზუალურად უფრო მიმზიდველად გამოიყურება და მისი მირთმევა კომფორტულია. ასევე მარტივად შეიძლება მათი მორთვა პიტნით ან სხვა დეკორატიული ელემენტებით სუფრაზე მიტანის წინ.
  3. შეიძლება თუ არა ნაღების ჩანაცვლება სხვა პროდუქტით? თუ გსურთ ნაკლებკალორიული ვარიანტი, შეგიძლიათ ნაღების ნაცვლად გამოიყენოთ მსუბუქი არაჟანი ან იოგურტი, თუმცა ამის შედეგად ტექსტურა იქნება ნაკლებად ჰაეროვანი. კლასიკურ რეცეპტში გამოყენებული ცხიმიანი ნაღები უზრუნველყოფს კრემის დამახასიათებელ სინაზეს და მდიდარ გემოს.

მოლოდინი და შედეგები

  • ბლანმანჟეს მომზადება არ საჭიროებს კულინარიულ გამოცდილებას – სწორედ ამიტომ, იდეალურია მათთვისაც, ვისაც პირველად სურს დესერტის შექმნა. რეცეპტის მარტივად გათავისება და ინგრედიენტების ხელმისაწვდომობა განაპირობებს წარმატებულ შედეგს, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ ზუსტად დაიცავთ ეტაპობრივ ინსტრუქციას.
  • მოლოდინი, რომელიც შეგექმნებათ ბლანმანჟეს მირთმევისას – ეს არის ჰაეროვანი ტექსტურა, მსუბუქი ტკბილობა და მარწყვის ბუნებრივი არომატი. რძისა და ნაღების კომბინაცია ქმნის კრემის მსგავს სტრუქტურას, რომელიც განსაკუთრებულად მოსწონთ ბავშვებსაც და მოზრდილებსაც. დესერტი იდეალურია როგორც ყოველდღიური ტკბილეულისთვის, ასევე განსაკუთრებული შემთხვევებისთვის.
  • გაყინული ბლანმანჟე კარგად ინარჩუნებს ფორმას და მისი მირთმევა ძალიან მარტივია. გარდა ამისა, ბლანმანჟეს შეუძლია შეინარჩუნოს სიგრილე რამდენიმე საათის განმავლობაში, რაც საშუალებას იძლევა, რომ იგი წინასწარ მოამზადოთ და სტუმრებს ცივად მიართვათ. ვიზუალურადაც ის ძალიან შთამბეჭდავია, განსაკუთრებით როცა მას მორთავთ პიტნის ფოთლებით.
  • შედეგად მიიღებთ დესერტს, რომელიც გემოთი და ვიზუალით აღემატება ბევრ მაღაზიაში ნაყიდ ტკბილეულს. მისი დახვეწილი სტრუქტურა და არომატი ოჯახურ სუფრას ხიბლს შემატებს და კიდევ უფრო გამორჩეულს გახდის ზაფხულის საღამოებს.

დასკვნა რედაქციისგან

მარწყვის, რძისა და ნაღების კომბინაცია არა მხოლოდ ტკბილი სიამოვნებაა, არამედ საკვები ღირებულების მქონე დესერტიც. მაგალითად, კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა Journal of Food Science-ში, დაადასტურა, რომ მარწყვი მდიდარია ანტიოქსიდანტური კომპონენტებით, როგორიცაა ელაგის მჟავა და ანთოციანინები, რომლებიც ორგანიზმში ანთებით პროცესებს ამცირებს და აუმჯობესებს იმუნურ ფუნქციას.

გარდა ამისა, რძე და ნაღები წარმოადგენს კალციუმის, ცილისა და D ვიტამინის მნიშვნელოვან წყაროს. როგორც ჩანს, American Journal of Clinical Nutrition-ში გამოქვეყნებული კვლევის მიხედვით, რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს ძვლის სიმკვრივის შენარჩუნებას და კუნთოვანი მასის სტაბილურ ზრდას ზრდასრულ ასაკშიც კი.

დასკვნისთვის აღსანიშნავია ჟელატინის როლიც – International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism-ის კვლევა აჩვენებს, რომ ჟელატინის შემცველ კოლაგენს შეუძლია გააძლიეროს სახსრების სტრუქტურა და დაეხმაროს კანის ელასტიკურობის შენარჩუნებას, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ასაკის მატებასთან ერთად.

ეს ყველაფერი მარწყვის ბლანმანჟეს ხდის არა მხოლოდ ესთეტიკურად მიმზიდველ, არამედ ფიზიოლოგიურად სარგებლიან დესერტად, რომელიც შეიძლება უსაფრთხოდ მოამზადოს ოჯახში და მიირთვას როგორც ბავშვმა, ისე მოზრდილმა.

ცხრილი თვალსაჩინოებისთვის

კატეგორია მახასიათებელი
დასახელება მარწყვის ბლანმანჟე
მთავარი ინგრედიენტები მარწყვი, რძე, ნაღები, კვერცხის გული, ჟელატინი
მომზადების დრო დაახლოებით 45 წუთი + 4 საათი გაციება
სირთულის დონე საშუალო
შესაფერისი შემთხვევა ოჯახური სუფრა, ზაფხულის სტუმრები, ცივი დესერტი
დამატებითი გაფორმება პიტნის ფოთლები
ენერგეტიკული ღირებულება დაახლ. 200–250 კალორია ერთ პორციაში

გაუზიარე მეგობრებს, დაგვიტოვე კომენტარი და შეინახე მომავალში გამოსაყენებლად ეს მარტივი და გემრიელი მარწყვის ბლანმანჟეს რეცეპტი, რომელიც აუცილებლად გახდება შენი ზაფხულის ტკბილეული მენიუს გამორჩეული ნაწილი.