ადამიანებმა, რომლებიც ცხოვრებაში ერთხელ მაინც ყოფილან მარხვაზე, იციან, რამდენად რთულია საკვებიდან საჭირო ვიტამინებისა და მიკროელემენტების მიღება. მდგომარეობა განსაკუთრებით რთულია ცილებთან დაკავშირებით, რადგან ძალიან რთულია მისი პოვნა ვეგეტარიანულ პროდუქტებში. ამ შემთხვევაში პარკოსნები გვეხმარებიან. მათგან ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარულია ლობიო. მაგრამ მას შემდეგ რაც ეს პროდუქტი ჩვენს რაციონს დავამატეთ, აღმოვჩნდით პრობლემის წინაშე: როგორ მოვხარშოთ ლობიო ისე, რომ ის იყოს რბილი.
ლობიო ჩემს რაციონში ცოტა ხნის წინ გაჩნდა. სწორედ მისი ხანგრძლივი მომზადების პროცესის გამო, ვირჩევდი სხვა პროდუქტებს. მაგრამ მამიდაჩემმა, რომელიც მარხულობს, გამანდო რამდენიმე საიდუმლო, თუ როგორ უნდა მოვხარშოთ ლობიო დარბილებამდე. ახლა ეს პროდუქტი მუდმივად არის ჩემს მენიუში.
როგორ მოვხარშოთ ლობიო: სირბილის საიდუმლო
ლობიო ჩვენი ორგანიზმისთვის ძალიან სასარგებლოა. იგი შეიცავს 20% მცენარეული წარმოშობის ცილას, რომელსაც ჩვენი ორგანიზმი 80%-ით ითვისებს. ეს ლობიოს აუცილებელ პროდუქტად აქცევს სპორტდარბაზში მოვარჯიშე ადამიანებისთვის.
ლობიო შეიცავს დიდი რაოდენობით სპილენძს, კალიუმს, ბორს, კალციუმს , ასევე B, C, E, K ვიტამინებს და სხვა. ეს ეხმარება ლობიოს დადებითად იმოქმედოს ორგანიზმის ყველა სისტემაზე:
- ახდენს მარილის ცვლის ნორმალიზებას;
- ზრდის კუჭის წვენის გამომუშავებას;
- გამოაქვს ზედმეტი სითხე;
- გამოაქვს შლაკები;
- აუმჯობესებს პოტენციას;
- აწესრიგებს ნერვული სისტემის მდგომარეობას;
- გააჩნია შარდმდენი ეფექტი;
- ამცირებს შაქრის დონეს სისხლში;
- აუმჯობესებს იმუნიტეტს.
ამრიგად, სწორად მოხარშული ლობიო შეუცვლელ პროდუქტად იქცევა თქვენს რაციონში. მთავარია სწორად მოხარშოთ. ამისათვის თქვენ უნდა იცოდეთ რამდენიმე ხრიკი.
საიდუმლო 1: ლობიოს მომზადება
იმისათვის, რომ მზა ლობიო გემრიელი გამოვიდეს, საჭიროა მისი წინასწარ მომზადება. პირველ რიგში, უნდა დარწმუნდეთ, რომ ლობიო შედარებით ახალია. პროდუქტი, რომელიც ინახებოდა ერთი ან მეტი წლის განმავლობაში, მაგარი და მშრალი იქნება მომზადების შემდეგაც კი.
შემდეგ აუცილებლად გაარჩიეთ ლობიო და მოაშორეთ დანაოჭებული ან გამუქებული მარცვლები. გარეცხეთ ლობიო გამდინარე წყლის ქვეშ.
შემდეგი ნაბიჯი, გამოცდილი დიასახლისების აზრით, არის ჩალბობა. მიუხედავად იმისა, რომ ეს პროცესი ხანგრძლივია, არ უნდა გამოტოვოთ იგი რამდენიმე მიზეზის გამო:
- ლობიო ჩალბობის შემდეგ უფრო სწრაფად იხარშება.
- წყალში ჩალბობისას ლობიოს ნაწილობრივ შორდება ოლიგოსაქარიდები. სწორედ ისინი იწვევენ ისეთ უსიამოვნო პროცესს, როგორიც არის ნაწლავებში გაზის წარმოქმნა.
- ჩალბობა ხელს უწყობს საკვები ნივთიერებების უკეთეს შეწოვას. საქმე ისაა, რომ ლობიო შეიცავს ფიტინის მჟავას. სწორედ ის უშლის ხელს საკვებიდან თუთიის, მაგნიუმის, კალციუმის და სხვა სასარგებლო კომპონენტების შეწოვას. ჩალბობის შედეგად, ანტინუტრიენტები, რომელიც არის მჟავა, ტოვებს ლობიოს.
არსებობს ლობიოს ჩალბობის ორი გზა. კლასიკური მეთოდის მიხედვით, ლობიო ღამით ცივ წყალში უნდა ჩაალბოთ. თუ დრო გაქვთ, უმჯობესია ლობიო ერთი დღით ჩაალბოთ. დიდ ქვაბში ჩაყარეთ 1 წილი ლობიო და დაასხით 5 წილი ცივი წყალი. ქვაბი შედგით მაცივარში, დააფარეთ თავსახური და დაელოდეთ დანიშნული დროის გასვლას.
ასევე არსებობს ჩალბობის უფრო სწრაფი მეთოდი. ამისათვის, დაასხით ლობიოს წყალი იმავე პროპორციით, როგორც წინა შემთხვევაში. ქვაბი დადგით ცეცხლზე და დაელოდეთ სანამ შიგთავსი ადუღდება. ლობიო მოხარშეთ 3 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გამორთეთ ცეცხლი და დააყოვნეთ 60 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ ლობიო ჩვეულებისამებრ მოხარშეთ.
საიდუმლო 2: შესაფერისი ქვაბი
ლობიოს მომზადების კიდევ ერთი საიდუმლო არის სწორი ჭურჭლის არჩევა. ქვაბს უნდა ჰქონდეს სქელი კედლები და ძირი. ეს საშუალებას მოგცემთ მოხარშოთ ლობიო დაბალ ცეცხლზე და თავიდან აიცილოთ აქტიური ადუღება. წინააღმდეგ შემთხვევაში, სწრაფი დუღილი არ მისცემს პროდუქტს შიგნით მოხარშვის საშუალებას, არამედ მხოლოდ გარედან დაარბილებს. გარდა ამისა, დაბალ ცეცხლზე ხარშვა იმ ლობიოსაც კი დაარბილებს, რომელიც წინასწარ არ იყო გაჟღენთილი.
ასევე მნიშვნელოვანია, რომ ქვაბში უნდა იყოს იმდენი წყალი, რომ ლობიო სრულად დაიფაროს, მაგრამ არ იყოს ბევრი. თუ ქვაბში ბევრი წყალია, ეს გამოიწვევს მის უფრო ძლიერ დუღილს.
საიდუმლო 3: ტემპერატურის სხვაობა
ეს საიდუმლო გამოგადგებათ, თუ ლობიოს ჩალბობის დრო არ გაქვთ. ლობიო ჩაყარეთ ქვაბში, დაასხით წყალი და დაელოდეთ ადუღებას. ამის შემდეგ ლობიოდან გადაწურეთ მდუღარე წყალი და ისევ დაასხით ცივი წყალი. შემდეგ ლობიო ისევ ცეცხლზე დადგით და დაელოდეთ ადუღებას. გაიმეორეთ ეს სქემა რამდენჯერმე.
ამით თქვენ იწვევთ ტემპერატურის სხვაობას, რაც ლობიოს დარბილებას უწყობს ხელს. ზოგიერთი დიასახლისი ამტკიცებს, რომ მომზადების ეს მეთოდი პროდუქტს უფრო გემრიელს ხდის, ვიდრე კლასიკური მომზადების მეთოდი.
ახლა თქვენ იცით, თუ როგორ უნდა მოხარშოთ ლობიო, თუნდაც ხანგრძლივი ჩალბობის გარეშე.