მოამზადეთ ფიზალისის ნაყოფით უებარი სამკურნალო საშუალება.

617
ფოტო: Oldiefan on Pixabay

„ამ ზაფხულს ელექტრო საშრობი შევიძინე და ყველანაირი რამ გავახმე, კერძოდ კი ფიზალისის ნაყოფი. სასარგებლოა თუ არა ხმელი ხილი და რა შეიძლება მისგან მოვამზადო? პატივისცემით, მ. პ.“

წერილს ექიმი და ფიტოთერაპევტი ევგენი ტოვსტუჰა პასუხობს.

ჩვეულებრივი ფიზალისი (ლათ., Physalis alkekengi) საქართველოს ტერიტორიაზე იმერეთის და ქართლ-კახეთის რეგიონებში გვხვდება.

მცენარის ნაყოფში აღმოჩენილია ტანინები და პექტინები, C ვიტამინი, ლორწო, შაქარი, საღებავები, ორგანული მჟავები: ქაცვის, ვასლის, ღვინის, ყავის და ა.შ.

ჩვეულებრივ, ფიზალისის ჩირიდან სასმელს ამზადებენ. ამისთვის 150 გრ ჩირს 3 ლ წყალი დაასხით და სუსტ ცეცხლზე 5 წუთით ხარშეთ. 4 საათით დააყენეთ, გაფილტრეთ და მდუღარე წყლით 3 ლ მოცულობამდე შეავსეთ. ამის შემდეგ 150 გრ ჩვეულებრივი მანანას ბალახი აიღეთ, 3 ლ მდუღარე წყალი დაასხით და 4 საათით დააყენეთ, გაფილტრეთ და 3 ლ მოცულობამდე შეავსეთ. სასმელისთვის ფიზალისის ჩირის და ჩვეულებრივი მანანას ბალახის ნახარშები აურიეთ, 2 კგ ნაადრევი გაზაფხულის თაფლი და 10 ლიტრამდე 96%-იანი სპირტი დაუმატეთ. ყველაფერი კარგად აურიეთ. 1-3 ს/კ სასმელი დღეში 3-4-ჯერ, ჭამამდე 30 წუთით ადრე დალიეთ.

სასმელს სვამენ პიელიტის, გლომერულონეფრიტის, ცისტიტის, ნეფროლეიზის, სახსრების რევმატიზმის, პოლიართრიტის და ანურიის დროს. მას ასევე იღებენ სტრესულ სიტუაციებში, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გასაუმჯობესებლად, კერძოდ სისხლის მიმოქცევის დასარეგულირებლად, ასციტის დროს და ა.შ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს