აი, პირველი კენკრა! შესანიშნავი დრო დატკბეთ ახალი მარწყვით, რომელიც ასე სწრაფად მთავრდება: სულ რაღაც 1–2 თვე, შემდეგ სხვა სეზონური ხილის ჭამა მოგიწევთ. საბედნიეროდ, შეგიძლიათ რამდენიმე ქილა მურაბა მოხარშოთ, რომ გაზაფხულის დღეები მთელი წელი გაიხსენოთ. არსებობს კიდევ ერთი მშვენიერი ვარიანტი – შინაურული სასმელი.
დღეს განსაკუთრებული პოპულარობით სარგებლობს სასმელი სახელად „ფრაგოლინო“. საინტერესო რამ მარწყვის გემოთი. მართალია, ხარისხთან ზოგჯერ პრობლემები იქმნება: ეშმაკი ხალხი აყალბებს! „პაპარაცმა“ იცის, როგორ გადაჭრას ეს მგრძნობიარე საკითხი. შინაურული სასმელი ჩვენი რეცეპტით ყველაფერს თავის ადგილას დააყენებს.
ნაყენი სახლის პირობებში
მთავარი ამოცანა – კარგი საკვები სპირტის მოპოვება. შემდეგ ის ხარისხიან, სუფთა წყალში 1:1 პროპორციით გააზავეთ, რომ ზუსტად 50 გრადუსი სიმძლავრის მიიღოთ. შეგიძლიათ ჩვეულებრივი გამოიყენოთ, მაგრამ ხომ იცით, როგორიც არის. გარისკვა არ ღირს – ყველაფერი მაღალ დონეზე უნდა იყოს! შეამოწმეთ ინგრედიენტები.
თქვენ დაგჭირდებათ:
- 500 გრ მარწყვი
- 2 ჭიქა ლერწმის შაქარი
- 50 მლ ლიმონის წვენი
- 250 მლ გაზავებული სპირტი
- 250 მლ წყალი
მარწყვის ნაყენის მომზადება სახლის პირობებში
- მარწყვი მოამზადეთ. კენკრა კარგად გარეცხეთ, ყველა ყუნწი და ფოთოლი მოაშორეთ, შემდეგ ქაღალდის პირსახოცზე გააშრეთ. მარწყვი პიურეს მიღებამდე დააბლენდერეთ. ამის შემდეგ საწურში გადაწურეთ.
- ლერწმის შაქარი ნაკლებად ტკბილად ითვლება, ვიდრე შაქრის ჭარხალი. თუ მეტისმეტად ტკბილი გემო არ გაშინებთ, შეგიძლიათ ჩვეულებრივი თეთრი შაქარი გამოიყენოთ. შაქარს 1 ჭიქა მდუღარე წყალი დაასხით და ცეცხლზე დადგით. მუდმივად აურიეთ, რომ შაქარი ბოლომდე გაიხსნას.
- როცა მიღებული სიროფი გაგრილდება, ლიმონის წვენი დაუმატეთ და მარწყვის პიურეს აურიეთ, შემდეგ გაზავებულ სპირტს აურიეთ. მომავალი ნაყენი მომზადებულ ჭურჭელში, მაგალითად, ქილაში გადაიტანეთ.
- ნაყენი 3–4 დღე ოთახის ტემპერატურაზე და ზედამხედველობის ქვეშ უნდა დააყენოთ, რომ დროზე ადრე არავინ ჩახედოს. პერიოდულად შეანჯღრიეთ. მზა ნაყენი ბოთლებში გადაანაწილეთ და მაცივარში შეინახეთ. აუცილებლობის შემთხვევაში ნაყენი გაფილტრეთ, რომ ნებისმიერი ნალექის არსებობა გამორიცხოთ.
რედაქციის რჩევა: როგორ მოვამზადოთ სასმელი, რომელიც ცნობილ „ფრაგოლინოს“ 2 დათვლაში მოუგებს? ამისთვის ნაყენი და გაზიანი, მინერალური წყალი თანაბარი პროპორციით აურიეთ. თუ ასეთი კონსისტენცია ძლიერი გეჩვენებათ, სასმელს რამდენიმე ყინულის კუბი დაუმატეთ. ცხელ ამინდში უფრო გონივრული იქნება!
ნაყენი სახლის პირობებში მზადაა! მიიღეთ სიფრთხილით და ზომიერად და მხოლოდ ახლო მეგობრების წრეში. კარგ განწყობას გისურვებთ! რეცეპტის მეგობრებისთვის გაზიარება არ დაგავიწყდეთ!