აღიარეთ, რას ამზადებთ პომიდვრისგან? ბოლო დრომდე ჩემ სამზარეულოში 3 ძირითადი ვარიანტი იყო: ახალი ბოსტნეულის სალათი, მობრაწული და, რა თქმა უნდა, კონსერვი. მე–4 ვარიანტმა, რომლის შესახებ შემთხვევით გავიგე, პომიდვრის მომზადების სამივე ვარიანტი დაჩრდილა. მას ეწოდება პომიდვრის წასახემსებელი ხახვით და ნივრით. სიტყვებით მარტივად ჟღერს, მაგრამ საქმეში შესანიშნავი საწვავი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს.
მისი საფუძველი თაფლია. განა ის ბოსტნეულს და ხახვს ერწყმის? თანაც ძალიან! უჩვეულო გემოს მიიღებთ: თაფლის წყალობით მოტკბო და წითელი წიწაკის გამო ცხარე. ქვემოთ პომიდვრის წასახემსებლის რეცეპტი ნახეთ. მისი მომზადება აუცილებლად სცადეთ.
ინგრედიენტები:
- 5 პომიდორი
- 3 ხახვი
- 4 კბილი ნიორი
- 4 ს/კ მზესუმზირას ზეთი
- 2 ს/კ ლიმონის წვენი
- 1 ჩ/კ რეჰანი
- 1 წითელი წიწაკა
- 1,5 ს/კ თაფლი
- 0,5 ჩ/კ მარილი
მომზადება:
1. პომიდორი ზუსტად 0,5-0,6 სმ სისქის რგოლებად დაჭერით. გასუფთავებული ხახვი რგოლებად დაჭერით, ხოლო ნივრები პატარა ნაჭრებად.
2. თაფლი და ლიმონის წვენი აურიეთ. მზესუმზირას ზეთი, რეჰანი, მარილი და ცხარე წიწაკა დაუმატეთ.
3. მინის ქილა აიღეთ და ძირში პირველ ფენად პომიდორი მოათავსეთ. ხახვი და ნიორი მოაყარეთ. ფენების ასეთი თანმიმდევრობით დამატება გააგრძელეთ, სანამ ყველა ინგრედიენტს არ გამოიყენებთ.
4. მოსასხამი დაასხით, თავსახური დაახურეთ და კარგად შეანჟღრიეთ. პომიდვრის წასახემსებელი ხახვთან ერთად მინიმუმ ნახევარი საათით მაცივარში შეინახეთ.
არომატული პომიდორი ხახვით პირდაპირ ქილით შეგიძლიათ პიკნიკზე წაიღოთ მწვადებთან მისაყოლებლად. შეგიძლიათ ქილაში ცოტა მწვანილი ჩაამატოთ – ასე გემოც გაუმჯობესდება და წასახემსებელიც წარმოუდგენლად ფერადი გახდება. რეცეპტს თქვენი წვეთი დაუმატეთ და ხორცის წვნიან მწვადებთან ერთად სუფრაზე პომიდვრის წასახემსებელი გაიტანეთ.