მანის ფაფას ცხიმიანობისთვის ჩვეულებრივ ნაღების კარაქს უმატებენ. არსებობს მოსაზრება, რომ ის არაა სასარგებლო მოხუცებისთვის,რადგან რძე შეიცავს ლაქტოზას, რომელსაც ასაკოვანი ადამიანის ორგანიზმი ცუდად ითვისებს. ამ სტატიაში შევეცდებით საპირისპო დავამტკიცოთ.
რძეზე მომზადებული მანის ფაფა
ნანი ბებია ახლა 60 წლისაა, წინა წლამდე ის მანის ფაფას არ იწუნებდა, ტრადიციულად იკვებებოდა, ვიდრე ხანდაზმული ნათესავი არ ესტუმრა. ის გაოცებული დარჩა მისი ახალგაზრდული ენერგიით და სიცოცხლის ხალისით.
ნანი ბებოს ნათესავმა მოუთხრო, როგორ ცდიდა საკუთარ თავზე კვების სხვადასხვა მეთოდს. ახსენა მანის ფაფაც,რომლის მიღებაც ცოტა ხნის წინ დაიწყო და უკვე ერთი თვეა,რაც მისი რაციონის განუყოფელი ნაწილი გახდა და ჩვენი ისტორიის გმირსაც ურჩია მისი მიღება.
მას შემდეგ,რაც ნანი ბებომ გასტროენტეროლოგისგან თანხმბა მიიღო, დაიწყო მანის ფაფის მომზადება,თავიდან წყალზე, შემდეგ კი -რძეზე,რადგან მეორე შემთვევაში უფრო გემრიელი გამოდის. პირველი კვირების განმავლობაში ფაფა ძალიან მოსწონდა, თუმცა თვის ბოლოსთვის უკვე მობეზრდა.
მანის ფაფა რძეზე
მანის ფაფას რეგულარული მიღების შემდეგ, ნანი ბებოს გაუქრა კუჭში სიმძიმის შეგრძნება,გულძმარვა, რომელსაც ადრე მხოლოდ ტუტე წყლით შველიდა. მან ერთ თვეში 4კგ დაიკლო. თუმცა მობეზრდა მხოლოდ მანის ფაფის ჭამა და რაციონის გამრავალფეროვნება მოინდომა. იმ დროს ის ისედაც მიირთმევდა მოხარშული ქათმის ხორცს ბოსტნეულთან ერთად.
დაახლოებით მეათე დღისთვის ქალბატონმა ნანიმ დაიწყო ფაფაში ჩირის დამატება:ლეღვის, გარგარის, შავი ქლიავის და ქიშმიშის. ფაფის ნარჩენებს ის კანის მოვლისთვის იყენებდა,ისვამდა ხელებსა და სახეზე. ერთ თვეში საოცარი შედეგი მიიღო!
მომზადების წესი
გთავაზობთ რეცეპტს, რომელიც ნანი ბებოს დაეხმარა უკეთესობისკენ შეეცვალა საკუთარი ცხოვრება.
ინგრედიენტები
- 3ს.კ მანის ბურღული
- 400-500მლ რძე
- 25-50გ ნაღების კარაქი
- შაქარი და მარილი გემოვნებით
როცა რძე გადმოდუღდება,დაუმატეთ მარილი და შაქარი გემოვნებით და მოურიეთ. ნელ-ნელა ჩაყარეთ ბურღული და პარალელურად გააგრძელეთ მორევა. ფაფა 5 წუთში მზად იქნება. თეფშზე გადმოტანის შემდეგ დაუმატეთ ხილის ჩირი. გემრიელად მიირთვით!
რძეზე მომმზადებული მანის ფაფა ნამდვილი ხსნაა, როცა გინდა რაღაც ცხელი,მსუყე და სასარგებლო. მისი სწორად მომზადებისთვის, საცარი უნარ-ჩვევები არაა საჭირო!
თქვენს რაციონში რა ადგილი უჭირავს მანის ფაფას?