საკვები პროდუქტებიდან ყველაზე ხშირად თაფლს აყალბებენ. მისი შემოწმების ხერხი მრავალნაირია, მაგრამ ზოგი მეთოდის გამოყენება ბაზარში შეუძლებელია. დღეს პაპარაცი გასწავლით, თუ როგორ უნდა განსაზღვროთ თაფლის ხარისხი.
როგორ განვსაზღვროთ თაფლის ხარისხი?
როგორც ცნობილია, ფუტკრები თაფლს ამზადებენ ნექტარისგან, რომლის 80% არის წყალი. ამისათვის ისინი ანაწილებენ ტკბილ წვენს ფიჭაში, აჯერებენ ფერმენტებით და ქმნიან სათანადო პირობებს სკაში მის მოსამწიფებლად.დროთა განმავლობაში თაფლში წყლის რაოდენობა მცირდება და პატარა მშრომელები ბეჭდავენ ხანგრძლივი შენახვისთვის. თუ მეფუტკრე იჩქარებს და ნაადრევად ამოიღებს დაუბეჭდავ თაფლს, ის თხელი იქნება.თაფლში წყლის შემადგენლობაზე მოქმედებს რამდენიმე ფაქტორი. ის მაღალია, თუ ნექტარი გროვდებოდა წვიმიან ამინდში, ადრეული ამოღების დროს ან არა ჰერმეტული ჭურჭლის შემთხვევაში.ბევრ ქვეყანაში თაფლის სიმკვრივე მთავარი საზომია მისი ხარისხის. კანადაში ქვედა ზღვარი უნდა იყოს 1,47 გრ, ავსტრალიაში – 1,45 გრ, ხოლო ჩვენთან 1,41 გრ კვადრატულ სანტიმეტრზე. 15 – 17 % ტენიანობის მქონე თაფლი გაყიდვაში თითქმის არ არის, ხოლო 21% დაბალ ხარისხზე მიუთითებს. ამიტომ ორიენტირად აიღეთ 18-19%-იანი თაფლი.
გამოდის, რომ თუ გეცოდინებათ ტარის მოცულობა და ზონა, შეიძლება განსაზღვროთ ამ ნატურალური პროდუქტის ხარისხი უბრალოდ აწონვით. ამისათვის, დადგით ქილა სასწორზე, გამოაკელით ქილის წონა და გაყავით მოცულობაზე.დაიმახსოვრეთ, რომ ნახევარლიტრიანი ქილა იწონის 180-260 გრამს, 1 ლ – 360-400 დრ, ხოლო სამ ლიტრიანი – 920 გრ. ასევე გაითვალისწინეთ წელიწადის რომელი დროა. სითბოში თაფლის მოცულობა იზრდება, , ხოლო წონა იკლებს. ზამთარში მისი სიმკვრივე პირიქით, იზრდება.ყიდვის წინ შეგიძლიათ შეამოწმოთ თაფლში წყლის რაოდენობა კიდევ ერთი ხერხით. დააწვეთეთ თაფლი ქაღალდზე. ხარისხიანი პროდუქტი შეწოვას დაიწყებს 5-7 წუთის შემდეგ, ხოლო თუ მაშინვე დაიწყებს, მაშინ ეს პროდუქტი წყლიანია. გაგვიზიარეთ თქვენი ხერხები თაფლის შერჩევის დროს.