ამ ზამთარში კარპატებში მოგზაურობამ ჩვენს ოჯახს აჩუქა ბევრი დადებითი ემოცია და სასიამოვნო მოგონება. რა თქმა უნდა, წარმოუდგენელი ადგილობრივი სამზარეულო ცალკე პუნქტს იმსახურებს შვებულების კაშკაშა მომენტებს შორის. ვცდილობდით სხვადასხვა დაწესებულებაში შევსულიყავით, რომ რაც შეიძლება მეტი ახალი კერძი გაგვესინჯა. ყველაზე მეტად დამამახსოვრდა სოკოს საწებელი, რომელსაც სასტუმროსთან ახლოს მდებარე კაფეს მფლობელი გულიანად ამზადებდა.
დეიდა ლიუსი ყოველდღე ამზადებდა სოკოს საწებელს, რადგან დამსვენებლების ერთ-ერთი საყვარელი კერძი იყო. ბევრი სპეციალურად რჩებოდა კაფესთან ახლოს სასტუმროში, რომ არომატული სოკოს კერძის მირთმევის შესაძლებლობა ხელიდან არ გაეშვა. ბოლო დღეს სითამამე მოვიკრიბე და ვთხოვე დეიდა ლიუსს გაემხილა, როგორ ამზადებს საფირმო საწებელს ქამა სოკოთი. ჩემდა გასაოცრად რეცეპტი გამიზიარა და რამდენიმე რჩევაც მომცა.
საწებელი ქამა სოკოთი
არსებობს მოსაზრება, რომ საუკეთესო საწებელი მზადდება თეთრი სოკოსგან, მანჭკვალასგან ან მიქლიოსგან. ნამდვილად, ტყის სოკოს უფრო ძლიერი არომატი აქვს, რაც მზა კერძის გემოზე გავლენას ახდენს. მაგრამ ქამა სოკოთი მომზადებული საწებელი მათ არაფრით ჩამოუვარდება. მზარეულმა მითხრა, რომ როცა კაფეში ძალიან ბევრი ვიზიტორია, ხოლო ტყის სოკოს შესაძენად ბაზარში წასვლა საჭიროა, ქამა სოკოს იყენებს. ჩანაცვლებას ვერავინ ამჩნევს.
სოკოს საწებელი ნამდვილად არომატული და გემრიელი რომ იყოს, აუცილებლად უნდა შეიცავდეს რძის პროდუქტს. ეს შეიძლება იყოს ნაღები, არაჟანი ან რძე. ორიგინალური რეცეპტი ამ უკანასკნელს იყენებს.
სოკოს საწებლის რეცეპტი
ინგრედიენტები:
- 300 გ ქამა სოკო
- 100 გ კარაქი
- 2 ხახვი
- 200 მლ რძე
- 3 ს/კ ფქვილი
- 300 მლ წყალი
- მარილი გემოვნებით
- ბაჰარის წიწაკა გემოვნებით
- დაფნის ფოთოლი
მომზადების წესი:
1. ხახვის მომზადებით დაიწყეთ. ხახვი გაასუფთავეთ და პატარა კუბებად დაჭერით.
2. სქელგვერდიანი ქვაბი ან მაღალი ტაფა აიღეთ. კარაქი მოათავსეთ, ხახვი დაუმატეთ. ხახვი საშუალო ცეცხლზე 5 წუთი ჩაშუშეთ. მუდმივად აურიეთ.
3. სანამ ხახვი იწვება, ქამა სოკოს მიხედეთ. სოკო გარეცხეთ და ფირფიტებად დაჭერით. ტაფაზე ხახვს დაუმატეთ. ასევე დაუმატეთ ბაჰარის წიწაკა. სოკო 10 წუთი ჩაშუშეთ. თანდათან სოკო სითხეს გამოჟონავს, რის გამოც ის ტაფაზე ბევრი იქნება.
4. ტაფას წყალი და დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ. საწებელი 10-15 წუთი ადუღეთ.
5. ამ დროში საწებლის საკაზმი მოამზადეთ. რძე და ფქვილი სათქვეფით ან ჩანგლით აურიეთ. ფქვილი რძეში მთლიანად უნდა გაიხსნას, კოშტები არ უნდა დარჩეს.
6. რძის ნარევი ტაფაში ჩაასხით. მარილი და წიწაკა გემოვნებით დაუმატეთ. თუ ძალიან ცხარე გემო მოგწონთ, ცხარე წიწაკა დაუმატეთ. ასევე ნებისმიერი სხვა სანელებელი შეგიძლიათ დაუმატოთ. თავსახური დაახურეთ, ადუღებას დაელოდეთ და 10 წუთი სუსტ ცეცხლზე ჩაშუშეთ.
7. მზა საწებელს ნებისმიერი მწვანილი შეგიძლიათ დაუმატოთ. ასე უფრო არომატული გახდება. სოკოს საწებელი იდეალურად ერწყმის კარტოფილს, მაკარონს და ფაფას. გემრიელად მიირთვით!
ქამა სოკოს საწებლის წყალობით გარნირი არ მოგბეზრდებათ, ანუ ყოველი კვება სასიამოვნო გახდება. ჩემს ოჯახში სოკოს საწებლის და ბარდის ფაფის კომბინაცია უყვართ. აუცილებლად სცადეთ!