არ ამატებთ ხახვს ოლივიეში სიმწარის გამო? გასწავლით, როგორ გააგემრიელოთ სალათა ხახვის დამატებით

5

მაღაზიების თაროებზე ახალი უჩვეულო პროდუქტების გამოჩენასთან ერთად ჩვენი მენიუ ფართოვდება და უფრო მრავალფეროვანი ხდება, თუმცა ტრადიციული და საყვარელი კერძები სუფრიდან არ ქრება. მართალია, დროთა განმავლობაში მათში ცვლილებები შეიძლება შეიტანონ და ახალი ინგრედიენტები დაუმატონ. ერთ-ერთი ასეთი კერძია ოლივიეს სალათა. თურმე, ოლივიეში ხახვი სავალდებულო ინგრედიენტი არ არის.

მთელი ცხოვრება ოლივიეს ხახვით ვამზადებდი. წარმოიდგინეთ ჩემი გაოცება, როცა მეგობარმა მითხრა, რომ ისეთი ინგრედიენტი, როგორიც ხახვია, საერთოდ არ არის საჭირო. დახმარებისთვის ნაცნობ შეფ მზარეულს მივმართეთ. მან გვითხრა, საჭიროა თუ არა ხახვი ოლივიეში. დაიმახსოვრეთ!

საჭიროა თუ არა ხახვი ოლივიეს სალათაში?

ყველამ არ იცის, რომ ოლივიემ თავისი სახელი მიიღო რესტორნის „ერმიტაჟის“ მზარეულის ლუსიენ ოლივიეს პატივსაცემად. საკულტო სალათის პირველი ხსენება 1894 წლით თარიღდება. მაშინ ჟურნალში გამოქვეყნდა სალათის რეცეპტი, რომელშიც შედიოდა შემწვარი ღვინა, ზეთისხილი და ჩვენთვის უჩვეულო სხვა ინგრედიენტები. სხვადასხვა დროს ოლივიეს შემადგენლობაში ხვდებოდა ხბოს ენა, კაპარი, დაწურული ხიზილალა, ომარი და ბევრი სხვა.

სალათა დღემდე შემორჩა იმ ფორმით, რომლითაც პოპულარული გახდა სსრკ-ს მოქალაქეებში. მხოლოდ დღეს ზოგიერთი დიასახლისი ცდილობს, ორიგინალური იყოს. ზოგი დაკონსერვებულ ბარდას სიმინდით ცვლის, სხვები ვაშლს ამატებენ, ზოგიც ხახვს საერთოდ გამორიცხავს. სწორედ ოლივიეში ხახვის დამატების მიზანშეწონილობაზე მძვინვარებს მწვავე დებატები დიასახლისებს შორის.

რატომ არ ღირს ხახვის დამატება სალათაში?

მათ, ვინც ხახვს არ ამატებს ოლივიეში, აქვთ რამდენიმე მიზეზი:

  • ხახვს გამოხატული ცხარე გემო აქვს. გადაჭარბების შემთხვევაში, სხვა პროდუქტების გემო შესუსტდება.
  • სალათა ხახვით უფრო სწრაფად ფუჭდება, ვიდრე სალათა ხახვის გარეშე. ხახვის დამატებით ამცირებთ ალბათობას, რომ საყვარელი სალათას მირთმევას დღესასწაულიდან რამდენიმე დღის განმავლობაში შეძლებთ.
  • მაშინაც კი, თუ სალათა არ გაფუჭდა, მომზადებიდან მეორე დღესვე უსიამოვნო სუნი გაუჩნდება და მწარე გახდება.

რატომ ღირს ხახვის დამატება ოლივიეში?

მთავარი მიზეზი, რატომ ღირს ხახვის დამატება ოლივიეში არის გემოების ბალანსი. ხახვის პიკანტური, მდიდარი გემო იდეალურად ავსებს უფრო რბილ ინგრედიენტებს. ოლივიე ხახვით ყოველთვის გემრიელი რომ გამოვიდეს, უნდა იცოდეთ რამდენიმე საიდუმლო:

1. არ დაუმატოთ ბევრი ხახვი სალათას. ერთ ულუფა სალათაზე ერთი საშუალო ზომის ან ორი პატარა ხახვი საკმარისია.

2. ხახვმა სხვა ინგრედიენტების გემო რომ არ შეასუსტოს, მსხვილად არ დაჭრათ. უკეთესია, თუ ხახვის ნაჭრები სხვა ინგრედიენტების ზომის ან უფრო პატარა იქნება. ასე ხახვი სალათაში თანაბრად გადანაწილდება.

3. თუ ხახვი ძალიან მწარეა, ჩალბობით გემოს შეარბილებთ. ამისთვის დაჭრილი ხახვი 3 წუთი მდუღარე წყალში გააჩერეთ. შემდეგ ხახვი საწურზე გადაწურეთ და სალათას დაუმატეთ.

4. სალათს შეგიძლიათ დაუმატოთ დამარინადებული ხახვი. წყალი, ძმარი, მარილი და შაქარი აურიეთ, დაჭრილ ხახვს ეს ნარევი დაასხით. ასე გააჩერეთ მაცივარში 30 წუთი.

5. ხახვის სიმწარის მოშორების კიდევ ერთი მეთოდია მისი მსუბუქად შეწვა. დაჭრილი ხახვი ტაფაზე ცხელ მცენარეულ ზეთში გადაიტანეთ და ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით სუსტ ცეცხლზე. შემდეგ ხახვი ქაღალდზე გადაიტანეთ, რომ ზედმეტი ზეთი მოშორდეს. ამის შემდეგ ხახვი სალათას დაუმატეთ.

6. ოლივიე მოამზადეთ ხახვის რბილი ჯიშებით: მწვანე, ტკბილი თეთრი, ლურჯი.

7. სალათს დაუმატეთ ცოტა ნაკლები კარტოფილი, მაგრამ მეტი კვერცხი. ასე ოლივიეს გემო უფრო ნაჯერი გამოვა.

8. სალათა სწრაფად რომ არ გაფუჭდეს, მთელი ხახვი ერთდროულად არ დაუმატოთ. შეურიეთ იმდენი, რამდენის გატანასაც აპირებთ სუფრაზე. ბოსტნეულის დარჩენილი ნარევი მაცივარში რამდენიმე დღე მშვიდად შეგიძლიათ შეინახოთ. ამავდროულად მოხარშულ პროდუქტებსა და ძეხვში ხახვის დამატება საჭირო არ არის. უკეთესია დაჭრილი სახით ცალკე კონტეინერში შეინახოთ. საჭიროების შემთხვევაში, ხახვი სალათას დაუმატეთ და მაიონეზით შეკაზმეთ. კერძს ახალმომზადებულის გემო ექნება.

რა თქმა უნდა, პირადი პრეფერენციის საკითხია, დაუმატებთ თუ არა ხახვს ოლივიეში. მაგრამ ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რჩევები დაგეხმარებათ ლეგენდარული სალათა ნამდვილად გემრიელი გახადოთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს