არაფერია უფრო მარტივი, ვიდრე ვინეგრეტის მომზადება სადღესასწაულო სუფრისთვის. ბევრი მას მხოლოდ მზესუმზირას ზეთით კაზმავს, ამით კი ნამდვილად ვერავის გააკვირვებს. სალათაში დამატებული კლასიკური სოუსი სიტუაციას გამოასწორებს. თუმცა, თუ გსურთ შთაბეჭდილება მოახდინოთ სტუმრებზე, მოამზადეთ სპეციალური საკაზმები ვინეგრეტისთვის. საინტერესო რეცეპტებს გიზიარებთ.
როგორ მოვამზადოთ უჩვეულო საკაზმები ვინეგრეტისთვის?
„პაპარაციმ“ თქვენთვის შეაგროვა ვინეგრეტის საკაზმების საუკეთესო რეცეპტები. აუცილებლად სცადეთ ერთ-ერთი მათგანის მომზადება მაინც, რომ ჩვეულებრივი კერძები გაამრავალფეროვნოთ.
ვინეგრეტის საკაზმი ბალზამირებული ძმრით
ინგრედიენტები:
- 3 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 2-3 კბილი ნიორი
- 3 ს/კ ლიმონის წვენი
- 1 ს/კ დიჟონის მდოგვი
- 5 წვეთი ბალზამირებული ძმარი
- მარილი, წიწაკა გემოვნებით
მომზადების წესი:
- ზეითუნის ზეთი ღრმა თასში ჩაასხით. დაუმატეთ ლიმონის წვენი და დიჟონის მდოგვი მითითებული რაოდენობით. კომპონენტებს კარგად აურიეთ.
- ნიორი დაჭყლიტეთ და სოუსს დაუმატეთ. ბალზამირებული ძმარი დაუმატეთ. მარილი და წიწაკა დაუმატეთ და ისევ აურიეთ, რომ ყველა ინგრედიენტი თანაბრად გადანაწილდეს. არ გირჩევთ ბევრი მარილის დამატებას, რადგან ვინეგრეტში უკვე შედის მწნილი კიტრი. მზადაა!
ფრანგული საკაზმი ვინეგრეტისთვის
ინგრედიენტები:
- 3 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 1 ს/კ ბალზამირებული ძმარი
- მწიკვი ხმელი რეჰანი
- 1 ჩ/კ თაფლი
- 1 ჩ/კ მდოგვი
მომზადების წესი:
- მცენარეული ზეთი და ბალზამირებული ძმარი შესაფერის ჭურჭელში შეურიეთ. ტრადიციულად, საფრანგეთში ასეთ სოუსს ქილაში ურევენ. დაუმატეთ მდოგვი და თაფლი. მწიკვი ხმელი რეჰანი მოაყარეთ.
- ქილას თავსახური დაახურეთ და შეანჯღრიეთ, რომ ყველა ინგრედიენტი ერთმანეთს შეერიოს. ასეთ ჭურჭელში ვინეგრეტის სოუსი მაცივარში მაქსიმუმ ერთი დღე შეგიძლიათ შეინახოთ. წასახემსებლის შეკაზმავდე ქილა კიდევ ერთხელ შეანჯღრიეთ.
ცხარე საკაზმი ვინეგრეტისთვის
ინგრედიენტები:
- 2 ს/კ წითელი ძმარი
- 3 ს/კ მცენარეული ზეთი
- 3 წვეთი ცხარე წიწაკის სოუსი
- 2-3 ს/კ შაქარი
მომზადების წესი:
- ამ საკაზმის მოსამზადებლად აიღეთ პატარა ქილა. ჩაასხით ძმარი და მცენარეული ზეთი. კოვზით აურიეთ.
- შაქარი და წიწაკის სოუსი დაუმატეთ. ქილას თავსახური დაახურეთ და წრიული მოძრაობით შეანჯღრიეთ მანამ, სანამ შაქარი ბოლომდე არ გაიხსნება. მაცივარში სუფრაზე გატანამდე შეინახეთ.
როდის დავამატოთ საკაზმი ვინეგრეტს?
რეკომენდებულია, ყველა საკაზმი შეინახოთ მაცივარში სუფრის გაშლამდე. საკაზმი სალათს დაუმატეთ სუფრაზე გატანამდე. ვინაიდან თითოეული სოუსი შეიცავს საკმაოდ კონცენტრირებულ ინგრედიენტებს, გემო შეიძლება გააფუჭოთ. ძმარი და მწნილი კიტრი დანარჩენ ბოსტნეულს უბრალოდ აამჟავებს, თუ წასახემსებელს დიდხანს გააჩერებთ. ზოგიერთი გამოცდილი დიასახლისი არც კაზმავს სალათას, უბრალოდ საკაზმს სასოუსეში ვინეგრეტის გვერდით დებს. ასე თითოეულ სტუმარს შეუძლია დამოუკიდებლად დაასხას იმდენი სოუსი, რამდენიც უნდა.
ორიგინალური საკაზმი ვინეგრეტის გემოს მხოლოდ აუმჯობესებს. რომელი საკაზმიც არ უნდა აირჩიოთ, ტრადიციულ წასახემსებელს გარდაქმნის. გააოცეთ სტუმრები უჩვეულო სალათებით.