უნგრული რულეტი ყაყაჩოთი

2

სურნელოვანი ნამცხვრები ყაყაჩოს შიგთავსით ჩემი ბავშვობის ერთ-ერთი ყველაზე საყვარელი დელიკატესია. განსაკუთრებით ნათლად მახსოვს, როგორი გემო ჰქონდა ყაყაჩოს რულეტს, რომელსაც ჩვენი უნგრელი მეზობელი აცხობდა. მთელი ეზოს ბავშვები ელოდნენ, თუ როდის დატრიალდებოდა სადარბაზოში ახალი ცომეულის სურნელი. მათ იცოდნენ, რომ ძალიან მალე დეიდა მართა დაჭრილ რულეტს გარეთ გამოიტანდა და ყველას გაუმასპინძლდებოდა.

სახლში ბევრჯერ ვცადე ამ რულეტის გამოცხობა, მაგრამ სულ სხვა გემო ჰქონდა. მაგრამ ერთ დღეს დედამ აღიარა, რომ დეიდა მართას რეცეპტი მრავალი წლის წინ გამოართვა და დაავიწყდა. მე და დედამ მაშინვე დავიწყეთ ცხობა და ძალიან მალე სამზარეულო ბავშვობის ნაცნობი არომატით აივსო. შეეცადეთ, თქვენც გაახაროთ თქვენი ოჯახის წევრები ასეთი დელიკატესით.

უნგრული რულეტი ყაყაჩოთი

ცომის ინგრედიენტები

  • 500გ ფქვილი;
  • 190 გ კარაქი;
  • 5 ჩ.კ. შაქარი;
  • 7 გ მშრალი საფუარი;
  • 2 კვერცხი;
  • 150 მლ რძე.

შიგთავსის ინგრედიენტები

  • 200 გ მშრალი ყაყაჩო;
  • 1 ჭიქა შაქარი;
  • 0,5ლ წყალი.

მომზადება

1. პირველ რიგში ვამზადებთ შიგთავსს. მშრალ ყაყაჩოს თესლს დაასხით მდუღარე წყალი ისე, რომ 2-3 სმ-ით ფარავდეს. თუ ეს არ გაკეთდა, ყაყაჩოს თესლს მწარე გემო ექნება. გააჩერეთ 30–60 წუთის განმავლობაში და გადაწურეთ.

2. ყაყაჩოს დაფქვა შესაძლებელია მაკიტრასა და მაკოგონის, ყავის საფქვავის ან ბლენდერის გამოყენებით. ჯერ სუფთა ყაყაჩო ოდნავ გასრისეთ, რომ ყაყაჩომ რძე გამოყოს. შემდეგ დაამატეთ შაქარი და გასრისეთ ყაყაჩოს მარცვლები, სანამ არ გაშავდება და შაქრის კრისტალები არ დაიშლება. შიგთავსი მზად არის.

3. დაიწყეთ ცომის მოზელა. მინის ჭურჭელში ჩაყარეთ ფქვილი, საფუარი, შაქარი და მარილი. კარგად აურიეთ.

4. ოთახის ტემპერატურის კარაქი დაჭერით ნაჭრებად და დაამატეთ მშრალ ინგრედიენტებს.

5. აიღეთ ერთი კვერცხი და გამოაცალკევეთ ცილა გულისაგან. ცომისთვის მხოლოდ გული დაგჭირდებათ. ცილა შეგიძლიათ გადადოთ. კვერცხის გული დაუმატეთ დანარჩენ ინგრედიენტებს და დაასხით რძე. მოზილეთ მკვრივი ცომი.

6. ცომი გაყავით ორ ნაწილად, გადაახვიეთ ცელოფანში და შედგით მაცივარში 15 წუთით.

7. გაცივებული ცომი გააბრტყელეთ ოთხკუთხედად, მოაჭერით არათანაბარი კიდეები. შიგთავსი თანაბარ ფენად მოათავსეთ ცომზე, კიდეები დარჩეს ღია. რულეტი გადაახვიეთ და ჩანგლით რამდენიმე ადგილას დახვრიტეთ. იგივე გაიმეორეთ ცომის მეორე ნაჭერზეც.

8. საცხობ ფორმაში ჩაფინეთ პერგამენტი და რულეტები გადაიტანეთ. ათქვიფეთ კვერცხის გული და წაუსვით რულეტების ზედაპირს. ფორმა რულეტებთან ერთად 40 წუთის განმავლობაში ცივ ადგილას მოათავსეთ, რომ კვერცხის ცილა გაშრეს.

9. შემდეგ ათქვიფეთ 2 კვერცხის ცილა და გადაუსვით ფუნჯით გაცივებული რულეტების ზედაპირებს. საცხობი ფორმა შედგით მაცივარში მთელი ღამით.

10. დილით გაახურეთ ღუმელი 180 გრადუსამდე და რულეტები გამოსაცხობად მოათავსეთ. გამოაცხვეთ უნგრული კერძი დაახლოებით 30 წუთის განმავლობაში, დაელოდეთ ოქროსფერი ქერქის გაჩენას. მზა რულეტს შეგიძლიათ მოაყაროთ შაქრის პუდრი. გემრიელად მიირთვით!

ეს სურნელოვანი რულეტი უნგრეთში საშობაო დღესასწაულისთვის მზადდება.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს