ზამთრისთვის კიტრის დაკონსერვება თითქმის ყველა დიასახლისის ყოველწლიური რიტუალია. ეჭვგარეშეა, რომ მრავალ ცნობილ რეცეპტს შორის ძნელია რომელიმეს არჩევა. ზოგს დამარინადებული კიტრი უყვარს, მე კი უბრალოდ დამწნილებული. ჩვენს ოჯახში უკვე რამდენიმე თაობას გადაეცემა ფქვილით მომზადების სპეციალური რეცეპტი. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გეტყვით, თუ როგორ უნდა დაამწნილოთ კიტრი სწრაფად.
კიტრის სწრაფად დამწნილების მარტივი მეთოდი
ბევრგან გამისინჯავს კიტრის მწნილი, მაგრამ ისეთი, როგორსაც ბებიაჩემი აკეთებს, ვერსად ვნახე. ბავშვობიდან მაინტერესებდა, რატომ არის ყველგან კიტრის ქილებში გამჭვირვალე მარილწყალი, ბებიას კიტრის მწნილში კი რაღაც თეთრი ფერის სითხეა. აღმოჩნდა, რომ ეს ყველაფერი სპეციალურ ინგრედიენტს ეხებოდა. ახლა მეც ამ ინგრედიენტს ვიყენებ. ყოველთვის მშვენივრად გამოდის. პროდუქტების მითითებული რაოდენობისგან გამოვა ერთი 3 ლიტრიანი ქილა მწნილი.
ინგრედიენტები
- 2–2,5 კგ პატარა ზომის კიტრი;
- 3 ს.კ. ხორბლის ფქვილი (სავსე);
- 3 ს.კ. მარილი (სავსე);
- ნიახურის რამდენიმე ფოთოლი;
- 1 ცალი ვაზის ფოთოლი.
მომზადება
1. ამ რეცეპტის მიხედვით კიტრს ისე ამარილებენ, როგორც კასრში. ამიტომ, ქილებს სტერილიზაცია არ სჭირდება. უბრალოდ გარეცხეთ კარგად და დატოვეთ გასაშრობად. შეგიძლიათ გამოიყენოთ პლასტმასის ან კაპრონის თავსახურები.
2. ქილის ძირზე მოათავსეთ ვაზის ფოთოლი. შემდეგ მოათავსეთ გარეცხილი კიტრი. ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, რომ ის მაქსიმალურად მჭიდროდ უნდა იყოს განლაგებული. კიტრს მოაყარეთ მარილი და ფქვილი, დაასხით გამოხდილი წყალი.
3. მზა კიტრებს დააფარეთ თავსახური. უმჯობესია დატოვოთ დასამწნილებლად ლანგარზე, რადგან შეიძლება სითხემ გამოჟონოს. აუცილებლად შეანჯღრიეთ ქილა დღეში ერთხელ, რათა ფქვილი თანაბრად გადანაწილდეს და ძირში არ დაილექოს. ეს ხელს შეუწყობს კიტრის უფრო სწრაფ დამწნილებას.
4. ამ რეცეპტის მიხედვით დამწნილებული კიტრი შეგიძლიათ მიირთვათ 4 დღის შემდეგ. ამ დროს კიტრს ოდნავ მარილიანი გემო ექნება. თუმცა, თუ უფრო მჟავე კიტრი მოგწონთ, ერთი კვირა მაინც უნდა დაელოდოთ. მწნილი შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში ან სარდაფში.
დამატებითი რჩევები რედაქციისგან
უფრო გამოხატული გემოსთვის ქილაში შეგიძლიათ ძველებურად დაამატოთ რამდენიმე კბილი ნიორი და კამის ქოლგები.
ვაზის ფოთოლი შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ მუხის ფოთლით. ამ შემთხვევაში კიტრს უფრო მომწარო გემო ექნება.
პიკანტური გემოს მისაღებად, დამატებითი ინგრედიენტები იქნება შავი პილპილის მარცვლები ან წითელი ცხარე წიწაკის ნაჭერი. მთავარია, ეს „ცეცხლოვანი“ პროდუქტები ზედმეტი არ მოგივიდეთ.
ახლა თქვენ უკვე იცით, თუ როგორ უნდა დაამწნილოთ კიტრი სწრაფად. უდავოა, რომ მომზადების ამ მეთოდზე მარტივი არაფერია. კიტრი ხრაშუნა და გემრიელი გამოდის. ამ მწნილის მომზადებას სულ რამდენიმე წუთი სჭირდება და თითქმის არ საჭიროებს დამატებით ხარჯებს.