მოამზადეთ ,,ტყემალი” ქლიავისგან. რეცეპტი

94

უდავოა, რომ ქართული სოუსები მთელ მსოფლიოში ცნობილია თავისი უჩვეულო პიკანტურობით. მრავალ ვარიანტს შორის გამოირჩევა ტყემალი. მას ხშირად ნახავთ სუფრაზე ხორცის კერძებთან ერთად სხვადასხვა ქვეყნის რესტორნებში. თუმცა, სულაც არ არის საჭირო ძვირადღირებული დაწესებულებების მონახულება ამ საოცარი სოუსის დასაგემოვნებლად. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში გთავაზობთ ქლიავის ,,ტყემლის” რეცეპტს, სახლის პირობებში მომზადებისთვის.

ქლიავის სოუსის მარტივი რეცეპტი

კლასიკური ტყემალი ტყემლისგან მზადდება, მაგრამ, როგორც წესი, ზოგ ქვეყანაში რთულია მისი პოვნა ბაზარზე და მაღაზიებში. ამიტომ, შეგიძლიათ მარტივად ჩაანაცვლოთ ეს მთავარი ინგრედიენტი ლურჯი ქლიავით. გემო თითქმის ისეთივე გამოდის. სანელებლები და მწვანილები მას პიკანტურობას მატებენ.

ინგრედიენტების მითითებული რაოდენობა საკმარისია 2 ცალი 0,5 ლიტრიანი ქილისთვის.

  • 1.2 კგ ლურჯი ქლიავი;
  • 100 მლ წყალი;
  • 1 ჩ.კ. მარილი;
  • 1 ჩ.კ. შაქარი;
  • 2 ჩ.კ. ქინძი;
  • 1 თავი ნიორი;
  • 1 ჩ.კ. დაფქული ჩილის წიწაკა.

მომზადება

1. პირველ რიგში მოამზადეთ ქილები ტყემლისთვის. ამისათვის გაასტერილეთ ისინი მდუღარე წყალში ან მიკროტალღურ ღუმელში.

2. შემდეგ გარეცხეთ ქლიავი და მოათავსეთ სქელ ძირიან ქვაბში. ჩაასხით წყალი და მოხარშეთ ქლიავი 20 წუთის განმავლობაში. მომზადების შემდეგ გააცივეთ და შემდეგ გადაწურეთ საწურში. მიღებული ქლიავის მასა ისევ ჩაასხით იმავე ქვაბში. დადგით დაბალ ცეცხლზე ადუღებამდე.

3. შემდეგ ქლიავს დაუმატეთ მარილი და შაქარი. ამის შემდეგ ადუღეთ 10 წუთის განმავლობაში.

4. ამასობაში ნიორი დაჭყლიტეთ და ჩაამატეთ ტყემლის მასაში. დაამატეთ დანარჩენი სანელებლები და კარგად აურიეთ. მიღებული სოუსი დატოვეთ გაზქურაზე ადუღებამდე და შემდეგ ადუღეთ კიდევ 8 წუთის განმავლობაში.

5. ტყემალი მზადაა დასაკონსერვებლად. უბრალოდ ჩაასხით ქილებში და დახუფეთ. ასეთ კონსერვს შეფუთვა საერთოდ არ სჭირდება, მაგრამ უმჯობესია ქილები გადააბრუნოთ. ტყემალი კარგად ინახება ოთახის ტემპერატურაზე.

ქლიავის ტყემლის ეს რეცეპტი თქვენი საყვარელი გახდება. მიუხედავად ასეთი მარტივი და სწრაფი მომზადებისა, თქვენ მიიღებთ რესტორნის კერძის გემოვნურ კომბინაციებს. დაამატეთ ტყემალი თქვენს ყოველდღიურ და სადღესასწაულო მენიუს. კავკასიური სოუსის პიკანტურობა ნებისმიერი ხორციანი კერძის გემოს გააუმჯობესებს. იდეალურია სტეიკებთან ერთად. გემრიელად მიირთვით!

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს