უჩვეულო ყავა: რატომ არ უნდა გადაყაროთ ფინიკის კურკები

4

ფინიკი ეგზოტიკური ხილია, რომელიც ბევრ ადამიანს მოსწონს. მის გემოს ფიქრებით გადაჰყავხართ სადღაც წითელი ზღვის ან მდინარე ნილოსის ნაპირებზე. ვისაც ერთხელ მაინც გაუსინჯავს ახალი ფინიკი, მის გადაყვარებას ვეღარ შეძლებს. სამხრეთ ქლიავის მთელი კოლორიტული გემოს შესაგრძნობად მისგან უჩვეულო ყავა შეგიძლიათ მოამზადოთ. ამისთვის დაგჭირდებათ ფინიკის კურკები.

ფინიკის კურკები ყავისთვის

ფინიკი ყოველთვის მიყვარდა. პრობლემა იმაშია, რომ ჩვენთან საკმაოდ ძვირია. აი, ჩემი და თათია ისრაელიდან ჩამოვიდა და მთელი შეფუთვა ჩამომიტანა. ნაწილი შევჭამეთ, ნაწილი დავაჩირეთ. მთელი მთა ფინიკის კურკა დარჩა. თათიას გაახსენდა, რომ თელ-ავივის ბაზრობაზე ერთ-ერთ ყავის მაღაზიაში ძალიან უცნაური ყავა დალია. მფლობელის თქმით, ყავას ასეთი უჩვეულო გემო ჰქონდა, რადგან ფინიკის კურკისგან იყო დამზადებული. რეცეპტიც გაუზიარა. მე და ჩემმა დამ ეს სასმელი სახლში მოვამზადეთ და მისი გემოთი გაოცებული დავრჩით.

მომზადების წესი:

1. პირველ რიგში, ფინიკის კურკები რბილობისგან მთლიანად გაწმინდეთ. ყავა რომ მოამზადოთ, კურკები კარგად უნდა გამოაშროთ. კურკები საცხობ ლანგარზე ერთ ფენად დააწყვეთ და 100 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში მოათავსეთ. ამ ტემპერატურაზე 30 წუთი გამოაშრეთ.

2. როგორც ყავის მარცვლები, ფინიკის კურკები მშრალ ტაფაზე მოხალეთ. აკონტროლეთ, რომ არ დაიწვას. მოწითალო ფერი მზაობის ნიშანი იქნება. სცადეთ კურკის დაქუცმაცება ხელით. მზა კურკა ადვილად იფშვნება.

3. მოხალული ფინიკის კურკები დაფქვით ფხვნილის მისაღებად. ყავის საფქვავი გამოიყენეთ. თუ მექანიკური საფქვავი გაქვთ, ფხვნილი რამდენჯერმე გაატარეთ, რომ მსხვილი ნაწილები არ დარჩეს. ელექტრო საფქვავით ერთხელ დაფქვა საკმარისია. მზა ფხვნილი ჯეზვეში გადაიტანეთ.

4. ერთი ჭიქა სასმლისთვის დაგჭირდებათ 2 ჩაის კოვზი ფინიკის კურკის ფხვნილი 250 მლ წყალზე. ჩვეულებრივი ყავის მსგავსად მოხარშეთ.

ფინიკის კურკის ყავის სარგებელი

ფინიკის ეს სასმელი ძალიან პოპულარულია უდაბნოს მოსახლეობაში. ის საუკუნეების წინ გამოიგონეს, როცა ყავის მარცვლები ევროპაში შემოტანილი არც იყო. მისი მთავარი მიზანი იყო არა მხოლოდ წყურვილის მოკვლა და ორგანიზმის გაგრილება, არამედ საჭმლის მონელების გაუმჯობესება. ამას ხელს უწყობს ფინიკის კურკის სპეციალური ფერმენტები. უდაბნოს მაცხოვრებლებისთვის ეს უნარი განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი იყო მწირი რაციონის გამო.

ფინიკის ყავა სასარგებლოა მათთვისაც, ვინც უფრო ჩრდილოეთით ცხოვრობს. ის გვამხნევებს, ამასთან არ შეიცავს კოფეინს, რაც კარგია გულისთვის. გლუტენის შეუწყნარებლობის დროს შეგიძლიათ მიიღოთ. კურკიდან მომზადებული ყავა აუმჯობესებს კუჭს და ნაწლავებს, აჩქარებს ნივთიერებათა ცვლას, ამიტომ კარგი დამხმარე გახდება ნივთიერებათა ცვლის რეგულირებაში. ფინიკის კურკა ანტიოქსიდანტებით მდიდარია. ზოგადად, ფინიკის კურკა ყავის მარცვლების შესანიშნავი ალტერნატივაა.

ფინიკის კურკებისგან დამზადებული ყავა გაგაოცებთ საინტერესო თაფლის გემოთი და ხილის არომატით. სცადეთ და მოამზადეთ ეს ჯადოსნური სასმელი სახლის პირობებში და აღარ მოგინდებათ ჩვეულებრივი ყავის დალევა.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს