როგორც ბავშვების უმეტესობას, ჩემებსაც უყვართ სოსისი და ძეხვეული. სამწუხაროდ, მაღაზიებში ყოველთვის არ არის შესაძლებელი მაღალი ხარისხის და უსაფრთხო პროდუქციის ყიდვა. ამიტომ ყოველთვის ვცდილობდი ბავშვების რაციონში ეს პროდუქტები მინიმუმამდე შემემცირებინა. სულ ახლახან, ჩემმა მეგობარმა მითხრა, რომ მან მთლიანად ჩაანაცვლა მაღაზიის ძეხვეული შინაურული ძეხვით, რომელსაც ფარშისგან ამზადებს.
გავაკეთე ეს ძეხვი და მაღაზიის ძეხვეულს აღარასდროს მივუბრუნდები. ბავშვებს ძალიან მოსწონთ შინაურული ძეხვი და მეც სიამოვნებით ვამზადებ, რადგან ძალიან ცოტა დრო სჭირდება.
შინაურული ძეხვი ფარშისგან
ეს მარტივად დასამზადებელი ძეხვი შეგიძლიათ მოამზადოთ ტაფაში ან ღუმელში. მე მიყვარს ტაფის გამოყენება მადისაღმძვრელი ქერქის მისაღებად.
ინგრედიენტები
- 600 გ ღორის ხორცი;
- 1 ხახვი;
- 0,5 ჭიქა რძე;
- 2 კბილი ნიორი;
- მარილი და პილპილი გემოვნებით;
- მცენარეული ზეთი შესაწვავად.
- მომზადება
1. ხორცი, ხახვი და ნიორი დააბლენდერეთ ან ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ.
2. მიღებულ მასას დაუმატეთ რძე, მარილი და სანელებლები და შემდეგ კარგად აურიეთ.
3. მზა ფარში გადაიტანეთ საკონდიტრო ტომარაში და წვერი მოაჭერით.
4. დიდ ტაფაში გააცხელეთ მცენარეული ზეთი და საკონდიტრო ტომრიდან ფარში გრძელი ზოლების ფორმით დასვით ტაფაში. შეწვით ყველა მხრიდან, სანამ არ გახდება ოქროსფერი.
ფარშისგან მომზადებული ძეხვი ღუმელში
იმისათვის, რომ კერძი უფრო ჯანსაღი იყოს, ძეხვის შეწვის ნაცვლად, უმჯობესია გამოაცხოთ ღუმელში. ამისთვის შეგიძლიათ გამოიყენოთ პერგამენტი ან ფოლგა.
საცხობ ფორმაში ჩაფინეთ პერგამენტის ქაღალდი. ფარშს ძეხვის ფორმა მიეცით საკონდიტრო ჩანთით ან ხელებით. საცხობი ტაფა შედგით ღუმელში 25-30 წუთის განმავლობაში. შეიძლება ნაკლები დროც დასჭირდეს, ამიტომ ყურადღება გაამახვილეთ ოქროსფერი ქერქის მიღებაზე.
ფოლგის გამოყენებით შეფუთეთ თითოეული ძეხვი ცალკე ნაჭერში. ფოლგას წაუსვით მცენარეული ზეთი, რათა მზა ძეხვეული არ მიეწებოს. მიღებული ძეხვები მოათავსეთ საცხობ ფირფიტაზე.
გააცხელეთ ღუმელი 170 გრადუსზე, შემდეგ მოათავსეთ ძეხვი და გამოაცხვეთ დაახლოებით 40 წუთის განმავლობაში. ფოლგის გარსის წყალობით, შინაურული ძეხვი დაბრაწული და წვნიანი იქნება.
ძეხვის გაკეთება შეგიძლიათ არა მხოლოდ ღორის ხორცისგან. მე ხანდახან ქათმის ფარშსაც ვიყენებ. თუ იმავეს გადაწყვეტთ, არ დაგავიწყდეთ, რომ ასეთი ჩანაცვლებით ძეხვს გამოცხობა მხოლოდ 15–20 წუთის განმავლობაში სჭირდება.
ამ ძეხვისთვის გარნირად შეგიძლიათ მოამზადოთ კარტოფილი, ბრინჯი ან ბოსტნეულის სალათა. ფარშში ასევე შეგიძლიათ დაამატოთ ყველის ან სოკოს ნაჭრებიც, რაც კერძს უფრო ორიგინალურ და უჩვეულო გემოს შემატებს.