პროდუქტების შენახვის წესი, რომელიც ჯანმრთელობაზე პირდაპირ გავლენას ახდენს

29
პროდუქტების შენახვის წესი

პროდუქტების შენახვის წესი მნიშვნელოვანია არა მხოლოდ კომფორტისთვის, არამედ ჯანმრთელობისთვისაც.

სამწუხაროდ, ხშირად მცდარი ჩვევები მაცივარში შენახვასაც კი უსარგებლოს ხდის.

საერთოდ, მრავალი პროდუქტი სწორად უნდა განთავსდეს კონკრეტულ ტემპერატურულ ზონაში.

ამასთან, თითოეულ მათგანს განსხვავებული ვარგისიანობის ვადა აქვს და ყურადღება სჭირდება.

პროდუქტების შენახვის წესი, რომელიც ყველა ოჯახმა უნდა იცოდეს

მცდარი განთავსება შესაძლოა ვარგისიანობის ვადის შემცირებას იწვევდეს.
მაგალითად, რძე კარზე არ შეინახოთ.
გარდა ამისა, თითოეულ პროდუქტს ინდივიდუალური პირობები ესაჭიროება, რაც სპეციალისტების რჩევით უნდა დავიცვათ.

რატომ არის მაცივრის კარის თაროები ყველაზე დაუცველი ზონა

ბევრს ჰგონია, რომ მაცივრის კარი კარგად ინახავს პროდუქტს.

თუმცა სინამდვილეში იქ ტემპერატურა არასაკმარისად ცივია.

შედეგად, რძე, ხაჭო ან კვერცხი შესაძლოა ვადაზე ადრე გაფუჭდეს.

  1. რძე

    რეკომენდირებულია რძის შენახვა არაუმეტეს 5°C ტემპერატურის პირბებში.

    სწორედ ამიტომ, არასდროს მოათავსოთ რძის შეფუთვა მაცივრის კარებზე არსებულ განყოფილებაში: ძალიან ცოტა ადამიანმა თუ იცის, რომ აქ ტემპერატურა გაცილებით მაღალია, ვიდრე მაცივრის სხვა განყოფილებებში.

    გარდა ამისა, არავითარ შემთხვევაში შეინახორ რძე 1 კვირაზე დიდხანს.

  2. ყველი

    შეფუთული ხმელი ყველი შეგიძლიათ შეინახოთ მაქსიმუმ 3-4 კვირით.

    ამ შემთხვევაში, არ აქვს მნიშვნელობა, თუ რა ტემპერატურაზე შეინახავთ ამ პროდუქტს.

    გარდა ამისა, თუ ყველი დაგიობდათ, ამაში საგანგაშო არაფერია! უბრალოდ მოაჭერით მას დაობებული ზედაპირი და მიირთვით თამამად.

  3. ხაჭო

    ხაჭო და ჭყინტი ყველი შეგიძლიათ შეინახოთ არაუმეტეს 1 კვირისა.

    არც ამ შემთხვევაშია რეკომენდირებული მოცემული პროდუქტების მაცივრის კარის განყოფილებაზე შენახვა.

    უკეთესია, თუ ამ პროდუქტებს მაცივრის შუა თაროზე შეინახავთ.

  4. იოგურტი

    იმ შემთხვევაშიც კი, თუ იოგურტი ქრხნულ შეფუთვაშია და მასზე მითითებული ვარგისიანობის ვადა 1 თვეს აღემატება, არავითარ შემთხვევაში შეინახოთ ის 1 კვირაზე დიდხანს.

    მოათავსეთ ეს პროდუქტი მაცივარში ხაჭოს გვერდით.

  5. კვერცხი

    აუცილებლად შეინახეთ ეს პროდუქტი მაცივრის ყველაზე ცივ განყოფილებაში.

    ადამიანების უმრავლესობა კვერცხს მაცივრის კარის განყოფილებაში ინახავს, რაც ძალზედ დიდი შეცდომაა…

    შეინახეთ ეს პროდუქტი თავისი შემუთვით მაცივრის უკანა კედელთან ახლოს ან ზედა თაროზე. გარდა ამისა, ამ პროდუქტის შენახვა რეკომენდირებულია არაუმეტეს 3 კვირისა.

გაითვალისწინეთ ეს რეკომენდაციები, რათა შეძლოთ საკუთარი თავისა და ოჯახის წევრების დაცვა გაფუჭებული პროდუქტებისგან.

თუ გაინტერესებთ მსგავსი ფაქტები, გადახედეთ სტატიას 4 პროდუქტი, რომელიც სწრაფად ფუჭდება მაცივარში.

ხშირად დასმული კითხვები პროდუქტების შენახვის წესზე

  1. შეიძლება თუ არა ყველის შენახვა ოთახის ტემპერატურაზე?
    გარკვეული დროით – დიახ, თუმცა მაცივარში შენახვა მაინც მნიშვნელოვნად ზრდის მის ვარგისიანობას.
  2. რატომ არ არის რეკომენდებული კვერცხის კარზე შენახვა?
    კარის განყოფილება ტემპერატურულად არასტაბილურია და კვერცხი უფრო მალე ფუჭდება.
  3. შეფუთულ იოგურტს თუ ვადა არ გაუვიდა, რატომ მაინც უნდა გადავყაროთ?
    მიუხედავად ვადის, გახსნის შემდეგ მასში შეიძლება სწრაფად განვითარდეს მიკრობები.

მოლოდინი და შედეგები პროდუქტების შენახვის წესების დაცვით

პირველ რიგში, პროდუქტების სწორად შენახვით ვარგისიანობის ვადა საგრძნობლად იზრდება.

მეორეს მხრივ, მაცივრის ზონების გაუთვალისწინებლად განთავსება საფრთხეს უქმნის ჯანმრთელობას.

დასასრულად, ექიმების რჩევების გათვალისწინება დაგეხმარებათ ოჯახში სურსათის მართვაში.

დასკვნა რედაქციისგან პროდუქტების შენახვის წესებზე

ბოლოდროინდელი PMC კვლევის მიხედვით, ყველაზე მაღალი რისკი უკავშირდება რძის პროდუქტების არასწორ შენახვას.

გარდა ამისა, Food Control-ის სტატია მიუთითებს, რომ მომხმარებელთა 70% მაცივრის ტემპერატურას სწორად ვერ იყენებს.

დასასრულად, Frontiers in Public Health ხაზს უსვამს პროდუქტების განთავსების ზონის მნიშვნელობას უსაფრთხოებისთვის.

თუ სტატია გამოგადგათ, აუცილებლად გაუზიარეთ მეგობრებს, დატოვეთ კომენტარი და შეინახეთ მომავლისთვის — რადგან მსგავსი რჩევები ყველას სჭირდება, განსაკუთრებით ყოველდღიურობაში.