როგორ მოვამზადოთ კარტოფილი, რომ მან მაქსიმალურად შეინარჩუნოს სასარგებლო თვისებები.

317
ფოტო: Alexas_Fotos on Pixabay

„როგორ მოვამზადოთ კარტოფილი, რომ მან უფრო მეტი სასარგებლო ნივთიერება შეინარჩუნოს? პატივისცემით, ელენა ბალა“.

წერილს ბიოლოგიის მეცნიერებათა კანდიდატი ლიუბოვ დუდჩენკო პასუხობს:

ბოსტნეულის, კერძოდ კარტოფილის, სწორად მომზადება მათი სასარგებლო თვისებების, გარეგნული მიმზიდველობის და კარგი გემოს შენარჩუნების საშუალებას გვაძლევს. არასწორი კულინარიული დამუშავების და ხანგრძლივი ხარშვის დროს ბოსტნეულში ვიტამინები, კერძოდ C ვიტამინი, მინერალური მარილები და სხვა სასარგებლო ნივთიერებები იშლება.

რეკომენდებულია, რომ კარტოფილი უკვე მდუღარე წყალში ჩადოთ და მისი ზომის მიხედვით ხარშოთ:

  • მთელი კარტოფილი – 25-30 წუთი;
  • დაჭრილი – 15 წუთი.

სასარგებლო ნივთიერებები ნაკლებად რომ დაკარგოთ, კარტოფილი მცირე რაოდენობით წყალში მოხარშეთ. გასუფთავებული კარტოფილი მინერალური მარილების 20%-ზე მეტს კარგავს.

ბოსტნეული ვიტამინებს ნაკლებად დაკარგავს, თუ მას ორთქლზე მოხარშავთ ან მცენარეულ ზეთში შეწვავთ, ასე კარგი ცხიმოვანი ფირით დაიფარება, რომელიც მას განადგურებისგან დაიცავს.

კარტოფილის მზა კერძი (მაგალითად, კარტოფილის პიურე) დახურულ ჭურჭელში მაქსიმუმ 1-1,5 საათით უნდა შეინახოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში მისგან უფრო ნაკლებ სარგებელს მიიღებთ.

ჩვენთვის მნიშვნელოვანია, რომ თქვენ დაუჭირეთ მხარი ჩვენს პროექტს. მოიწონეთ და გაუზიარეთ სტატია მეგობრებს