როგორ სასაცილოდაც არ უნდა ჟღერდეს, ბავშვობაში ჩემი და ჩემი ძმის საყვარელი გართობა ბებიის სარდაფიდან გაჟღენთილი ვაშლის მოპარვა იყო. ის იმდენად გემრიელი და წვნიანი იყო, რომ ცდუნებას ვერ ვუძლებდით. მას მთელი ოჯახი ამზადებდა, რომ წარმოუდგენელი გემოთი რაც შეიძლება დიდხანს დავმტკბარიყავით.
როცა გავიზარდე, ბებიას შინაურული, გაჟღენთილი ვაშლის რეცეპტი ვთხოვე და ახლა ჩემი ოჯახისთვის ხშირად ვამზადებ. ყველაზე მეტად ვაშლის სახეობა „ანტონოვკა“ გამოგადგებათ – ის ზომიერად ტკბილი და მჟავეა. სეზონს დაელოდეთ და თქვენც მოამზადეთ.
ინგრედიენტები:
- 5 კგ ვაშლი
- 200 გრ შაქარი
- 5 ლ წყალი
- 1 ს/კ მარილი
- 30 ცალი მოცხარის ფოთოლი
მომზადება:
1. სიროფის მოსამზადებლად წყალს შაქარი და მარილი დაუმატეთ. ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ გააგრილეთ. შაქრის ნაცვლად შეგიძლიათ 300 გრ თაფლი გამოიყენოთ.
2. ქილები გაასტერილეთ და თითოეულში 2 მოცხარის ფოთოლი მოათავსეთ. შემდეგ ვაშლი ყუნწებით ქვემოთ ჩააწყვეთ და თითოეული ფენა ფოთლით დაფარეთ. ხილს გაგრილებული სიროფი დაასხით და თავსახურით კარგად მოხუფეთ.
3. ვაშლი ოთახის ტემპერატურაზე 3 დღე გააჩერეთ, შემდეგ გრილ ადგილას გადაიტანეთ.
თუ ქილების მოხუფვის დრო არ გაქვთ, ვაშლი ვედროში ან დიდ ქვაბში ჩაალბეთ. ზემოდან სიმძიმის დადება არ დაგავიწყდეთ, რომ თითოეული ნაყოფი სიროფით გაიჟღინთოს. სიამოვნებით მოამზადეთ და ახალი რეცეპტი მეგობრებს სოციალურ ქსელში აუცილებლად გაუზიარეთ.