ყურძნის ფოთლების გაყინვის გამარტივებული მეთოდი: კომპაქტური და საიმედო

0
1753

ჩემს სახლში ზამთრისთვის შენახული ყურძნის ფოთლები ტოლმის მოსამზადებლად გამოიყენება. ადრე მათ ბეჯითად ისე ვაკონსერვებდი, როგორც ბებიამ მასწავლა. დროთა განმავლობაში მივხვდი, რომ ამაზე ძალიან ბევრ დროს ვხარჯავდი. საბედნიეროდ, უფრო მარტივი მეთოდი აღმოვაჩინე.

როგორც წარმატებული რეცეპტების და კულინარიული ხრიკების უმეტესობა ესეც ნათლიასგან ვისესხე. მან მასწავლა, როგორ გავყინო ყურძნის ფოთლები ზამთრისთვის. მისგან ნათლია არა მხოლოდ ტოლმას, არამედ შესანიშნავ წასახემსებელს აკეთებს.

როგორ შევინახოთ ყურძნის ფოთლები

შესანახად გამოგადგებათ ყურძნის ახალგაზრდა, საშუალო ზომის ფოთლები. პატარა ფოთლებით მუშაობა გაგიჭირდებათ, დიდი ფოთლები კი ზედმეტად უხეშია. სჯობს გამოიყენოთ შინაურული ყურძენი დაზიანების და დაავადებების გარეშე, რომელიც გზიდან მოშორებით იზრდება.

სანამ ყურძნის ფოთლებს გაყინავთ, ჯერ უნდა დაარბილოთ. ამის გაკეთება შესაძლებელია 2 მეთოდით:

  1. ყურძნის ფოთლები გარეცხეთ და ყუნწები მოაშორეთ. თლაშოში მოათავსეთ და 30 წამით მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსეთ. ღუმლის სიძლიერე 800 ვატს არ უნდა აღემატებოდეს. შემდეგ გადააბრუნეთ და მოწყობილობა კვლავ 30 წამით ჩართეთ.
  2. ყურძნის ფოთლები ორივე მხრიდან გარეცხეთ და ყუნწები მოაშორეთ. ლითონის თასზე გადაიტანეთ და მდუღარე წყალი დაასხით. როცა გაგრილდება, ფოთლები ამოიღეთ და 10–10 ცალი თლაშოში ჩადეთ.

ყურძნის ფოთლების გაყინვა

გირჩევთ, 10-15 ცალი ყურძნის ფოთოლი ერთად გაყინოთ. განმეორებითი გაყინვა არასასურველია. ფოთლების თლაშო სუფთა პოლიეთილენის პაკეტზე მოათავსეთ. გააბრტყელეთ ისე, რომ ჰაერი გამოვიდეს. ფოთლები პაკეტში მილებივით დაახვიეთ.

ძალიან ძლიერ გაწელვა არ ღირს, ფოთლები შეიძლება გაიხეს. დახვეული ფოთლები კონტეინერში ჩააწყვეთ და საყინულეში შეინახეთ. 2-3 დღეში გამოსაყენებლად მზად იქნება. სტაბილურ ტემპერატურაზე შეგიძლიათ ნახევარი წელი შეინახოთ.

ყურძნის ფოთლებიდან გრილზე მომზადებული შესანიშნავი წასახემსებელი გამოდის. მაგალითად, მასში შეგიძლიათ გაახვიოთ მოცარელა, ლეღვი თხის ყველით ან ვირთევზას ფილე. თუმცა გახსოვდეთ, რომ ფოთლები ძალიან სწრაფად მზადდება. სწორედ ამიტომ, მაღალ ცეცხლს მოარიდეთ.

ყურძნის ფოთლების ასე შენახვა უკვე დიდი ხნის წინ ვისწავლე. უფრო ნაკლებ დროს ვხარჯავ, ვიდრე კონსერვის მომზადებაზე. გალღობის შემდეგ ფოთლები წვნიანი და გემრიელი რჩება, თითქოსდა ახალია. თქვენ ინახავთ ყურძნის ფოთლებს? რომელი კერძები მოგწონთ ყველაზე მეტად?