რატომ უნდა მოამზადოთ ღვეზელი ორთქლზე და არა ღუმელში

0
360

აი, ნამდვილი წვიმიანი შემოდგომა. თქვენ კი რაღაც გსურთ, რაც თბილ ზაფხულს მოგაგონებთ. დღეს გთავაზობთ ძალიან ნაზი და ჰაეროვანი კერძის რეცეპტს. ვისაც ორთქლზე მომზადებული უკრაინული ვარენიკები გაუსინჯავს, მისი გემო არ დაავიწყდება.

უკრაინული ვარენიკები ორთქლზე

ეს ბავშვებისთვის საყვარელი ერთ–ერთი კერძია, რომელსაც დედის და ბებიის რეცეპტით ვამზადებ. ვარენიკი დიდი, ნოყიერი და ფხვიერი გამოდის. სხვადასხვა კენკრის და ხაჭოს შიგთავსით ვამზადებ. აი, რა დაგჭირდებათ:

ინგრედიენტები:

  • 500 მლ კეფირი ან ჩუმა მაწონი
  • 750 გრ ფქვილი
  • 1 კვერცხი
  • 3 ს/კ შაქარი
  • ნახევარი ჩ/კ მარილი
  • 1 ჩ/კ საკვები სოდა
  • ალუბალი
  • შაქრის ფხვნილი
  • 50 გრ კარაქი

მომზადება:

1. ვარენიკის მოსამზადებლად თქვენ დაგჭირდებათ კეფირი (ცხიმიანობა 2,5%) ან შინაურული მჟავე რძე. კეფირი თასში ჩაასხით, კვერცხი, მარილი, შაქარი და სოდა დაუმატეთ. სოდას ჩაქრობა არ სჭირდება, მჟავე გარემოში ისეც ჩაქრება. ინგრედიენტები აურიეთ და გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. ნაწილობრივ კოვზობით დაუმატეთ და კარგად აურიეთ, რომ ერთგვაროვანი ცომი მიიღოთ.

2. მზა ცომი სამუშაო ზედაპირზე გადაიტანეთ, რომელსაც წინასწარ ფქვილი უნდა მოაყაროთ. ცომი კარგად მოზილეთ, სანამ რბილი, ელასტიკური და ფქვილით ზედმეტად სავსე არ იქნება.

3. ვარენიკებს ორთქლზე ვამზადებთ. სჯობს ორთქლსახარში აპარატი გამოიყენოთ, მაგრამ ის ყველას არ აქვს. სწორედ ამიტომ, გამოიყენეთ ქვაბი. ზემოდან მარლა დააფარეთ და თასი დაახურეთ. ღრმა ქვაბში (5 ლ) 1,5 ლ წყალი ჩაასხით. ქვაბი ცეცხლზე დადგით და ადუღებამდე მიიყვანეთ.

4. ვარენიკები მოამზადეთ: 1 სმ სისქის ცომი გააბრტყელეთ. ჩვეულებრივი ჭიქით 7-8 სმ დიამეტრის რგოლები გამოჭერით. ჭიქებით ვარენიკებს ფორმა მიეცით, ცოტა შაქარი მოაყარეთ და შიგთავსით გაავსეთ. ამ შემთხვევაში კურკა გამოღებულ ალუბალს ვიყენებ. კიდეები კარგად დაამაგრეთ, რომ შიგთავსი შიგნით დარჩეს და ვარენიკები მიიღოთ.

5. ვარენიკები ორთქლის აბანოზე მოათავსეთ: მარლაზე ფრთხილად მოათავსეთ. თასი დააფარეთ. თავსახური არ გამოიყენოთ, რადგან ვარენიკები მოცულობაში გაიზრდება და თავსახურის ზედაპირს მიეკვრება. 6-8 წუთით ორთქლზე გააჩერეთ. დიდხანს არ ხარშოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში „რეზინის“ ვარენიკებს მიიღებთ.

მზა ვარენიკებს კარაქი წაუსვით და შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ. ასე შეგიძლიათ სხვა შიგთავსით მოამზადოთ და სუფრაზე არაჟანთან ერთად გაიტანოთ. გემრიელად მიირთვით!