გვიანი ზაფხული ყველაზე შესაფერისი დროა ხილის ნამცხვრების მოსქმზადებლად. გთვაზობთ ექსპერიმენტის დაწყებას ქლიავით. გემოთი, მისი პეროგი ვაშლის შარლოტას ჰგავს, თუმცა ცოტათი უფრო მომჟავოა და ორიგინალური შემადგენლობა აქვს.
უგემრიელესი ქლიავის პეროგი
ინგრედიენტები:
- 200 გ ფქვილი
- 160 გ კარაქი
- 2 გ ვანილი
- 135 გ თეთრი შაქარი
- 1 ს.კ. ყავისფერი შაქარი
- 4 კვერცხის გული
- 3 ს.კ. არაჟანი ან ნაღები
- 3 ს.კ. დაქუცმაცებული ბერძნული კაკალი
- 1 კგ ქლიავი
- 1/2 ჩ.კ. მარილი
მომზადება
1. მოზილეთ ცომი: 80გ კარაქი, ხაჭო, 150გ ფქვილი, 15 გ შაქარი, ნაღები ან არაჟანი, ნახევარი შეკვრა ვანილი. დაამრგვალეთ ცომი, შეახვიეთ საკვებ ცელოფანში და შედგით მაცივარში.
2. დააფინეთ საცხობ ფორმაზე პერგამენტი, გააბრტყელეთ მასზე ცომი და გაუკეთეთ მაღალი კუთხეები, შემდეგ გახვრიტეთ ცომი ჩანგლით სხვადასხვა ადგილას და შედგით საყინულეში 15 წუთით.
3. გაახურეთ ღუმელი 200 °C-მდე. მოათავსეთ მასში ცომი 10 წუთით, შემდეგ წაუსვით კვერცხის გული და კიდევ 1 წუთით შეაბრუნეთ უკან.
4. დაჭერით ქლიავი მოზრდილ ნაჭრებად. თანაბრად დაალაგეთ ცომზე, ერთ წრედ.
5. მოამზადეთ კრემ-სოუსი. შეურიეთ დარჩენილი თეთრი შაქარი 100 გ დამდნარ კარაქს, 3 კვერცხს, დარჩენილ ვანილსა და ფქვილს. მოასხით ნამცხვარს თანაბრად. ზემოდან მოაყარეთ ბერძნული კაკალი და ყავისფერი შაარი. აცხვეთ პეროგი 180 °C ტემპერატურაზე 45 წუთით.
ამგვარად მომზადებული პეროგი ბუკვალურად გაჯერებული იქნება ქლიავით. ცომი მხოლოდ თხელ ხრაშუნა ფენას შეადგენს ქვემოდან და გვერდებიდან.აუცილებლად გამოგივათ ძალიან წვნიანი და ამავდროულად სასარგებლო მათთვის ვისაც ხილის ჭამა ცოცხლად არ უყვარს. ჩაინიშნეთ ქლიავის პეროგის ეს შესანიშნავი რეცეპტი, მოამზადეთ და მოგვიყევით დეგუსტაციის შედეგები.