შაქარი – რითი შეიძლება ჩავანაცვლოთ ის, რა შეიძლება ჩავყაროთ ჩაიში და ყავაში შაქრის მაგივრად.

0
1030

ჯანმრთელობის პრობლემების თავიდან ასაცილებლად დღეში 6 კოვზზე მეტი შაქრის გამოყენება არა არის რეკომენდებული. სამწუხაროდ, თანამედროვე ადამიანები იმაზე მეტს მოიხმარენ შაქარს, ვიდრე საჭიროა. მაღაზიაში შეძენილი თითქმის ყველა პროდუქტი შეიცავს მას: დაკონსერვებული ნაწარმი, მარინადები და ა. შ. იმისათვის, რომ თქვენი სხეული ჯანმრთელი და ლამაზი იყოს, უმჯობესია უარი თქვათ თეთრ შაქარსა და ტკბილეულზე და იპოვოთ ჯანსაღი ალტერნატივა. დღეს პაპარაცის ამ სტატიაში გასწავლით როგორ შეიძლება შეცვალოთ შაქარი ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო პროდუქტებით.

რით შეიძლება ჩავანაცვლოთ შაქარი

შაქრის თანდათანობით შემცირება არ შეიძლება, ის ერთბაშად უნდა ამოიღოთ რაციონიდან. ტკბილეული მადას აღვიძებს და ძლიერებს საკვებისკენ ლტოლვას. რაც მეტ ტკბილეულს მიირთმევთ, მით უფრო მეტი მოგინდებათ. შაქრის მოთხოვნილება შეგიძლიათ დააკმაყოფილოთ ჯანსაღი საკვების მეშვეობით.

თაფლი – სასარგებლო ნატურალური პროდუქტი, რომელიც ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. ის საკმაოდ კალორიულია, ამიტომ დიდი რაოდენობით მიღებამ არ უნდა გაგიტაცოთ. მოამზადეთ ჩირების, თაფლის, ლიმონისა და კოჭას ნარევი და მიირთვით 1 ჩ/კ დღეში.

ხილი და კენკრა – ხილი კარგია იმით, რომ ფრუქტოზის გარდა შეიცავს უჯრედისს და წყალს. მაღალკალორიული შოკოლადის ფილის მაგივრად შეგიძლიათ მიირთვათ ვაშლი. ამ დროს არ მოხდება ინსულინის ვარდნა და თავს უფრო ენერგიულად იგრძნობთ, არ იქნებით მოთენთილი და გაღიზიანებული.ბანანი ყველაზე ტკბილი ხილია და ის შეგიძლიათ დაამატოთ ნამცხვრებსა და ბურღულეულში. 100 გრ. შაქარი შეიცავს 360 კალორიას, ხოლო 100 გრ. ბანანი – 100 კალორიას. გარდა ამისა ნაყოფი შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმსა და В ჯგუფის ვიტამინებს, რაც აუმჯობესებს განწყობას და საერთო მდგომარეობას.

ჩირეული – ქიშმიშს, ფინიკს, გარგარის ჩირს და სხვა ნატურალურ ტკბილეულს აქვს მაღალი შაქრიანობა და ტკბილი გემო. გამშრალ ხილში აღარ არის სითხე და რჩება სუფთა შაქარი. ის სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის, შეიცავს უამრავ ვიტამინს და მიკროელემენტებს.

მურაბა – ხილისა და კენკრის ჯემი შაქრის გარეშე შეიცავს იმდენივე კალორიას, რამდენსაც ახალი ხილი. მაშიაც კი, თუ შაქართან ერთად მოამზადებთ, მაინც ნაკლები კალორია ექნება, ვიდრე თეთრ შაქარს. შეგიძლიათ სინდისის ქენჯნის გარეშე მიირთვათ 20-40 გრამი დღეში.

ბოსტნეული – შაქარს ბოსტნეულიც შეიცავს. მოხარშული შაქარი შეგიძლიათ კანფეტის მაგივრად შეჭამოთ. ის და ფორთოხალი ერთად ესიამოვნებათ ტკბილეულის მოყვარულებს. აგრეთვე შაქარს შეიცავს სტაფილო. ის აგრეთვე მდიდარია А ვიტამინით და უჯრედისით. იმისათვის, რომ А ვიტამინი შეითვისოს ორგანიზმმა, უნდა მიირთვათ მცირე რაოდენობით ცხიმთან ერთად. მაგალითად არაჟნით. 100 გრ. სტაფილო მხოლოდ 20 კალორიაა.

დარიჩინი – სანელებელი, რომელიც ჩაის ან ყავას ტკბილ გემოს აძლევს. ის შეგიძლიათ დაუმატოთ სასმელებს, დესერტებსა და ფაფებს. დარიჩინი არა მარტო ატკბობს საკვებს, არამედ ხელს უწყობს ცხიმების წვას.

რჩევა რედაქციისგან: ტკბილეულისკენ ლტოლვა შეიძლება გამოიწვიოს რამდენიმე მიზეზმა. მთავარი მათ შორის არის სტრესი, შემდეგ დაუბალანსებელი კვება. თუ არ ღებულობთ საკმარისი რაოდენობის რთულ ნახშირწყლებს, აუცილებლად მოგინდებათ კანფეტები ან ნამცხვრები. ამ შემთხვევაში საკმარისია რაციონში მარცვლეულის დამატება. როდესაც სტრესის დროს შოკოლადის ფილისკენ გაგექცევათ ხელი, ჯერ საკუთარ თავს ჰკითხეთ: მართლა მინდა მისი ჭამა, თუ მოწყენილობისგან ვჭამ? თქვენ გიყვართ ტკბილეული? გაგვიზიარეთ კომენტარებში.