
ახლახანს ბებიას ვესტუმრე. სახლის დალაგებაში ვეხმარებოდი და სხვადასხვა ნივთს შორის კულინარიული წიგნი აღმოვაჩინე. ბებია სუფთა ხელნაწერით რეცეპტებს წლები გულდასმით იწერდა. თავად უკვე აღარ ამზადებს, ამიტომ თავისი საგანძური სიხარულით მაჩუქა. ასე აღმოვაჩინე რეცეპტი, რომელსაც დღეს გიზიარებთ. ერთად ვისწავლოთ, როგორ დავამწნილოთ კვერცხი.რეცეპტი წიგნში იყო, მაგრამ არ მახსოვს, რომ ბებიას ასეთი უცნაური წასახემსებელი ოდესმე გაეკეთებინოს. თავად ირწმუნება, რომ ადრე კვერცხს ხშირად ამწნილებდა, განსაკუთრებით აღდგომის წინ. დამაინტერესა და ცდა გადავწყვიტე. ძალიან საინტერესო გამოვიდა. რეკომენდაციას ვუწევ!
ინგრედიენტები:
- 70 კვერცხი
- 3 ს/კ მარილი
- 3 ს/კ მდოგვის თესლი
- 2 ს/კ ნიახურის თესლი
- 2 ს/კ მწნილის სანელებლები
- 6 ხმელი ცხარე წიწაკა
- 12 კბილი ნიორი
- 1 თავი ხახვი
- 400 მლ მშრალი თეთრი ღვინო
- 400 მლ ძმარი
- 600 მლ წყალი
მომზადების წესი:
- პირველ რიგში, შესაფერისი კვერცხი შეარჩიეთ. ძალიან მსხვილი არ უნდა იყოს. რაც უფრო პატარაა, მით უკეთესი. კარგად მოხარშეთ. გააგრილეთ და ნაჭუჭი მოაშორეთ.
- ამ დროში ხახვი და ნიორი გაასუფთავეთ, ქვაბში ჩადეთ. სანელებლები დაუმატეთ. თუ მწნილისთვის ცალკე სანელებელი არ გაქვთ, აურიეთ შემდეგი მცენარეები: დაფნის ფოთოლი, ღვიის კენკრა, დარიჩინი, ქინძი, კოჭა, მიხაკი, ილი და შავი წიწაკა. ასევე სანელებლები თქვენი გემოვნებით შეგიძლიათ აურიოთ.
- სანელებლებს ძმარი, მშრალი თეთრი ღვინო და წყალი დაასხით. ადუღებამდე მიიყვანეთ და 1 წუთით ხარშეთ. ახლა გამორთეთ.
- დიდ ან რამდენიმე პატარა ქილაში ცივი კვერცხები ჩააწყვეთ. ცხელი მარილწყალი დაასხით. გაცივება აცადეთ და ქილები 1 კვირით მაცივარში შეინახეთ. 1 კვირაში სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ.
როგორ გავიტანოთ სუფრაზე მწნილი კვერცხი? უბრალოდ რამდენიმე ცალი თეფშზე დააწყვეთ, მწვანილით გააფორმეთ და მორჩა. სადღესასწაულო სუფრისთვის შეგიძლიათ სალათი მწნილი კვერცხით მოამზადოთ ან ოთხად გაჭრათ და სოუსით, მწვანილით ან ნებისმიერი სხვა რამით გააფორმოთ.წასახემსებელი პირველივე ცდაზე გამომივიდა. კვერცხი კარგად დამწნილდა. რა შეგვიძლია ვთქვათ გემოზე? მოყვარულის დონეზეა, მაგრამ ჩვენ ძალიან მოგვეწონა. სანელებლების წყალობით ძალიან პიკანტური და უჩვეულოა. წასახემსებელს სააღდგომო სუფრისთვის კვლავ მოვამზადებ.ბევრი ადამიანი მწყრის კვერცხის დამწნილებას უპირატესობას ანიჭებს. ითვლება, რომ უფრო გემრიელი გამოდის. გულწრფელად გითხრათ, არ გვიცდია, მაგრამ კულინარიული ექსპერიმენტები ყოველთვის კარგია!