ბაზარში ვყიდულობ ყველაზე მაგარ ატამს, რათა მოვხარშო არომატული მურაბა, გამოდის მწიფე ხილზე უფრო გემრიელი.

0
316

შეიძლება თუ არა, ტკბილმა ატამმა ჩაანაცვლოს მაღაზიაში ნაყიდი არც თუ ისე ჯანსაღი კანფეტები? რა თქმა უნდა, კი. თანამედროვე ტკბილეული ყოველთვის ვერ დაიკვეხნის იდეალური შემადგენლობით. მარტივად რომ ვთქვათ, უმჯობესია არ მივცეთ ისინი ბავშვებს. ბუნებრივი ხილი და კენკრა ბევრად უკეთესი არჩევანია. პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში მოგიმზადეთ ფანტასტიკური რეცეპტები, რომლებიც აუცილებლად უნდა სცადოთ.

ტკბილი ატამი

ამ სტატიაში მურაბის ორ  რეცეპტს შემოგთავაზებთ. ხილის შერჩევისას ყურადღება მიაქციეთ მათ ფორმას და სტრუქტურას. კარგი სამუშაო უნდა გაკეთდეს. შეიძინეთ მწიფე, მაგრამ არა რბილი ატამი, რადგან მომზადების დროს რბილი ხილი შეიძლება დაიშლება და ფაფად იქცეს.ყიდვამდე ნაზად დააჭირეთ თითი, თუ ნაყოფი მკვრივი და მაგარია, მაშინ ის იდეალურია ჯემის დასამზადებლად. შეგიძლიათ რამდენიმე მომწვანო ატამიც კი აიღოთ.

ინგრედიენტები

  • 2 კგ. ატამი
  • 1.2 კგ. შაქარი
  • ვანილის ექსტრაქტი
  • წყალი

მომზადების წესი

  1. ატამი კარგად გარცხეთ ცივი წყლით და დაჭერით ნაჭრებად. ზომა თავად განსაზღვრეთ სურვილისამებრ. ნაყოფი შეგიძლიათ გაჭრათ მხოლოდ ოთხ ნაწილად, ან შეგიძლიათ დაჭრათ პატარა ნაჭრებად.
  2. სქელძირიან ქვაბში მოათავსეთ წყალი და შაქარი. ჯერ სიროფი უნდა მოამზადოთ. როგორც კი შაქარი მთლიანად გაიხსნება, შეგიძლიათ ჩაყაროთ ხილის ნაჭრები. ატამიც გამოყოფს საკმარის რაოდენობას სითხეს, ამიტომ ბევრი წყალი არ დაგჭირდებათ.
  3. ჯემი უნდა წამოადუღოთ სამჯერ 8 საათიანი ინტერვალით. მიიყვანეთ ხილი ადუღებამდე და გამორთეთ გაზქურა. გაიმეორეთ მანიპულირება კიდევ ორჯერ. როგორც კი ატამი ადუღებას დაიწყებს, ძალიან ნაზად მოურიეთ, რომ ნაყოფის ნაჭრები არ დაზიანდეს. მომზადების ბოლო ეტაპზე დაამატეთ ცოტა ვანილის ესენცია.

ბიუჯეტური ვარიანტი

ინგრედიენტები

  • 1 კგ ვაშლატამა
  • 1 კგ. შაქარი
  • 200 მლ. წყალი
  • 2 ს/კ  ლიმონის წვენი

მომზადების წესი

  1. შეარჩიეთ ვაშლატამა იგივე პრინციპით, როგორც ატამი. ის არ უნდა იყოს ზედმეტად რბილი, მაგრამ არც ზედმეტად მყარი. დავჭრათ პატარა ნაჭრებად, თითოეული დაახლოებით 2 სმ.
  2. ახლა ჩვენ უნდა მოამზადოთ სიროფი. მისი მომზადების პრინციპი იგივეა, რაც ჯემის პირველ რეცეპტში. როგორც კი გაზქურას გამორთავთ და სიროფს ოდნავ გააგრილებთ, დაუმატეთ ლიმონის წვენი. ის ხელს შეუწყობს ხილს უკეთესად შეიწოვოს სიტკბო, ფორმის დაკარგვის გარეშე.
  3. ჯერ კიდევ თბილ სიროფში მოათავსეთ ვაშლატამას ნაჭრები და დატოვეთ ასე ერთი დღე-ღამე. დროდადრო ურიეთ ხოლმე. სიროფს ჯობია თავსახური არ დააფაროთ. საკმარისია გადააფაროთ მსუბუქი ქსოვილი ან მარლა.
  4.  თქვენ უნდა გაიმეოროთ ეს მანიპულაციები კიდევ ორჯერ. ჩართეთ გაზქურა, მიიყვანეთ ადუღებამდე, გამორთეთ და დატოვეთ ერთი დღე-ღამე, არ დაგავიწყდეთ მორევა. მესამე წამოდუღება მურაბისთვის საბოლოო იქნება, ამიტომ სითხის დაახლოებით 20% ნელა უნდა აორთქლდეს. დაბალ ცეცხლზე ჯემის მოხარშვას შეიძლება დაახლოებით 30 წუთი დასჭირდეს.

ატამი დაუვიწყარი დელიკატესისთვის

ეს ჯემი შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში ჩვეულებრივ ქილებში. ის ფორმას შესანიშნავად ინარჩუნებს ოთახის ტემპერატურაზეც შაქრის დიდი რაოდენობის გამო. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ატმის ან ვაშლატამას მურაბა არა მხოლოდ როგორც დამოუკიდებელი ტკბილეული. ის ძალიან უხდება ნაყინს, ნამცხვრებს, ღვეზელებს და კოქტეილებს.ატმის მურაბა მშვენივრად ჯდება დღესასწაულის მენიუში: დააწყვეთ სუფრაზე ყველაზე ლამაზი ჭურჭელი, დაასხით ლამაზ ჭიქებში სურნელოვანი ჩაი. მიირთვით ატმის ჯემი, ახალი ხილი, ნაღები, შოკოლადი. გარწმუნებთ, რომ თქვენი პატარები აღფრთოვანებულები იქნებიან და ეს დღე აუცილებლად დაამახსოვრდებათ სიცოცხლის ბოლომდე. სცადეთ და გაგვიზიარეთ შთაბეჭდილებები კომენტარებში.