კლასიკური პომიდვრის კონსერვი პოლონურად. საყვარელი წასახემსებელი დიდი კომპანიისთვის

0
331

პომიდორი ხახვით და ნივრით კონსერვის თაროებს იდეალურად ავსებს. ამ რეცეპტში ზედმეტი არაფერია, მხოლოდ ბოსტნეული და ცოტა მწვანილი. ზოგს შეიძლება ასეთი კონსერვი არ მოეწონოს, რადგან ჩვეულებრივ პომიდორს კიტრს ან წიწაკას უმატებენ. ნაჩქარევად არ დაასკვნათ. ასეთი პომიდორი პოლონური მეთოდით ცდად ღირს. დეგუსტაციის შემდეგ შეგიყვარდებათ.

პომიდორი ხახვით და ნივრით

ინგრედიენტები:

  • 400 გ პომიდორი
  • 1 თავი ნიორი
  • 1 საშუალო ზომის ხახვი
  • ბაჰარის წიწაკის მარცვლები
  • კამის ქოლგები
  • 2 ჩ/კ მარილი
  • 2 ჩ/კ შაქარი
  • 3 ჩ/კ ძმარი (9%)

მომზადების წესი:

  1. პოლონური მეთოდით პომიდვრის დასაკონსერვებლად პატარა ბოსტნეულის არჩევას გირჩევთ. სასურველია, რომ წვეთის ფორმა ჰქონდეს. თითოეული პომიდორი დაათვალიერეთ და მცირე დაზიანების შემთხვევაში გვერდზე გადადეთ.
  2. ლიტრიანი ქილები პომიდვრებით გაავსეთ. თითოეულ ქილას გასუფთავებული 3-4 კბილი ნიორი, ხახვის რგოლები, წიწაკა და კამა დაუმატეთ. სიტყვაზე, კამა არა მხოლოდ ქილის ძირში, არამედ ზემოდან შეგიძლიათ დაუმატოთ. ოხრახუშის ფოთლებიც დაუმატეთ, თუ სურვილი გაქვთ. თითოეულ ქილაში მაშინვე მარილის და შაქრის ჩაყრა არ დაგავიწყდეთ.
  3. პომიდორს ცივი წყალი დაასხით და ქვაბში სტერილიზაციისთვის მოათავსეთ. ქვაბის ძირში პატარა პირსახოცი ჩააფინეთ. როგორც კი, წყალი ადუღდება, ქილები კიდევ 10 წუთით გაასტერილეთ. შემდეგ ქილები ამოიღეთ, ცოტა ძმარი დაუმატეთ და მოხუფეთ.

საინტერესო გაფორმება – პომიდვრის კონსერვის პოლონური მეთოდი დამწყებ დიასახლისებს განსაკუთრებით გამოადგებათ. მარტივად და ადვილად მზადდება. ბავშვიც გაუმკლავდება. თუ ხახვთან და ნიორთან ერთად დამწნილებულ პომიდორზე გიჟდებით, კიდევ ერთ საინტერესო რეცეპტს გთავაზობთ.

პომიდორი ხახვით და ნივრით პოლონურად

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ პომიდორი
  • 2 ხახვი
  • 6 კბილი ნიორი
  • მწვანილი
  • 2 ს/კ მზესუმზირის ზეთი
  • ჩილის წიწაკა (სურვილისამებრ)
  • 1 ლ წყალი
  • 50 მლ ძმარი (9%)
  • 3 ს/კ შაქარი
  • 1 ს/კ მარილი

მომზადების წესი:

  1. პომიდორი ოთხ ნაწილად დაჭერით, ყუნწი მოაშორეთ. ხახვი და ნიორი გაასუფთავეთ და რგოლებად დაჭერით. ჩილის წიწაკა სურვილისამებრ დაუმატეთ. ქილას მთელი ან პატარა ზოლებად დაჭრილი წიწაკა დაუმატეთ.
  2. ქილები წინასწარ გაასტერილეთ. მწვანილის, დაფნის ფოთლის, ხახვის და ნივრის სამი ფენა გააკეთეთ. ჯერ ყველაფერი ქილის ძირში მოათავსეთ, შემდეგ პომიდვრის ნაჭრები ჩააწყვეთ, კვლავ მწვანილი, პომიდორი. ბოლოს ხახვის, ნივრის და მწვანილის ფენით დაასრულეთ. პომიდორს მდუღარე მარინადი დაასხით, რომელშიც მარილი, შაქარი და ძმარი წინასწარ გახსნილია.
  3. ამის შემდეგ ქილები ქვაბში მოათავსეთ და წყალი ადუღებამდე მიიყვანეთ. ადუღების შემდეგ თითოეულ ქილას მცენარეული ზეთი დაუმატეთ და კიდევ 15 წუთით ასტერილეთ. ამის შემდეგ ქილები ქვაბიდან ფრთხილად ამოიღეთ და მოხუფეთ.

მარტივი რეცეპტები დამარინადებული ბოსტნეულის ნამდვილ დამფასებლებს მოეწონებათ. ასეთი პომიდორი ხახვით და ნივრით სადღესასწაულო სუფრაზე იდეალურია. ზაფხულის ცხელ საღამოს, როცა მეგობრების დიდი კომპანია შეიკრიბებით, რომ დაისვენოთ და ბუნების საჩუქრით ისიამოვნოთ, სუფრაზე პომიდვრის ასეთი მწნილი გაიტანეთ.