არომატული ჭარხლის მწნილი სპეციალურად ნოყიერი ბორშისთვის

0
196

ჭარხლის მწნილი – მხოლოდ სიტყვათშეთანხმება უკვე გონებას აფორიაქებს. ადრე მსგავს წასახემსებელს არ ვაკეთებდი. ახლახანს მარტივი რეცეპტი შემხვდა და დავინტერესდი, რა იყო და რასთან ერთად მიირთმევენ. სიტყვაზე, ასეთი ჭარხალი უბრალოდ პურს შეგიძლიათ მიაყოლოთ ან ძირითად კერძს დაუმატოთ. ჭარხლის მწნილს ბორშსაც უმატებენ. გემოების უჩვეულო კომბინაცია გარანტირებულია!

ჭარხლის მწნილის მომზადება მთელი წელი შეგიძლიათ. ასეთი ბოსტნეული ბორშის მოსამზადებლად გამოგადგებათ. როგორც ჭარხალი, ასევე სითხე, რომელშიც მწნილდებოდა, შეგიძლიათ გამოიყენოთ. კერძი დამახასიათებელ სიმჟავეს შეიძენს, რომლის ნაჯერობა თავად შეგიძლიათ დაარეგულიროთ. ჭარხლის მწნილის მოსამზადებლად მუქი ჯიშის ძირნაყოფის გამოყენებას გირჩევთ. მაგალითად, „ბორდო“. ასე საოცრად მიმზიდველი და ლალისფერი წასახემსებელი გამოვა. გაფრთხილებთ, რომ ამ რეცეპტში ინგრედიენტების რაოდენობა ერთი კონსერვისთვის განკუთვნილია. თუ მეტის მომზადება გსურთ, ყველა პროდუქტის რაოდენობა რამდენჯერმე თამამად გაზარდეთ.

ინგრედიენტები:

  • 500 გ ჭარხალი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 1 ჩ/კ შაქარი
  • 2 კბილი ნიორი
  • 1 დაფნის ფოთოლი
  • 2–3 ბაჰარის წიწაკა
  • 0,5 ჩ/კ კამის თესლი
  • წყალი

მომზადების წესი:

  1. პირველ რიგში, ჭარხალი კარგად გარეცხეთ და გათალეთ. თანაბარ ზომებად დაჭერით. მაგალითად, თხელ ზოლებად ან ჩხირებად, როგორც გსურთ.
  2. ჭარხლის ნაჭრები სტერილურ ქილაში ჩაყარეთ, სანელებლები, მარილი და შაქარი დაუმატეთ. აქვე დაქუცმაცებული ნიორი და დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ.
  3. მომავალ მწნილს ცივი ანადუღარი წყალი დაასხით ისე, რომ სითხემ ბოსტნეული სრულად დაფაროს. ქილას მარლა დააფარეთ და 2–3 დღე სიბნელეში გააჩერეთ.
  4. შემდეგ მარლა მოაშორეთ და სტერილური რკინის თავსახური დაახურეთ. 2–3 კვირა მაცივარში შეინახეთ. ამ დროში ჭარხალი დამწნილდება. გემრიელად მიირთვით!

რედაქციის რჩევა – დამწნილების დროს ჭარხლის ზემოთ თეთრი ობი შეიძლება წარმოიქმნას. არ შეგეშინდეთ. უბრალოდ ზედა ფენა ფრთხილად მოაშორეთ და წასახემსებელი სუფრაზე გაიტანეთ. თუ დაზღვევა და ობის თავიდან აცილება გსურთ, ბოსტნეულს ზემოდან წვრილად დაჭრილი პირშუშხა დაუმატეთ. როგორც ხედავთ, რეცეპტში მარილი თითქმის არ შედის. ეს ნორმალურია. ბევრი დიასახლისი ჭარხალს საერთოდ მარილის და შაქრის გარეშე ამწნილებს. მომზადების პერიოდში ქილას ქიშმიში და ცოტა გახუხული ხორბლეულის პურის ქერქი შეგიძლიათ დაუმატოთ. ასე ჭარხლის და სითხის გემოს გააუმჯობესებთ. ბორშს თამამად დაუმატეთ, რომ უფრო ნაჯერი ფერი და გემო შეიძინოს. სცადეთ!