ხუთწუთიანი ყურძნის მურაბა გამჭვირვალე სიროფში. ზედიზედ მესამე წელია ვამზადებ

0
2924

მარტივი ყურძნის მურაბა „ხუთწუთიანი“ წამებში შეგიძლიათ მოამზადოთ. ხელმისაწვდომი რეცეპტია, რომლის მომზადებას ბავშვიც შეძლებს. ყურძნის სეზონი გახურებულია, მომენტი ხელიდან არ გაუშვათ. სანამ ალკოჰოლური სასმელი თავის საათს ელოდება, კომპოტები უკვე ქილაშია, ტკბილი მურაბა გვსურს. ამ დროს გემრიელი დესერტის ქილა გიშველით.

ყურძნის მურაბა – გამოგადგებათ ნებისმიერი ყურძენი, რომელიც ნაკვეთზე ან აივანზე გაქვთ. უმჯობესია უკურკო ჯიში გამოიყენოთ. ამ მეთოდით ყურძენი მურაბაში მთელი რჩება, ხოლო შუა სუფრაზე კურკაზე ფიქრი არავის სურს.

ინგრედიენტები:

  • 1 კგ ყურძენი
  • 500 გ შაქარი
  • 200 მლ წყალი
  • 1 ს/კ ლიმონის წვენი (ახალდაწურული)
  • პიტნა (სურვილისამებრ)

ამ მეთოდით ნებისმიერი ხილის მურაბა შეგიძლიათ მოამზადოთ. მაგალითად, ატმის ნაჭრებით საოცრად გემრიელი გამოდის. მარწყვის, ჟოლოს და მაყვლის კენკრა ფორმას იდეალურად ინარჩუნებს. ამ მურაბის ხილი ან კენკრა პეროგის, ტორტის, კოქტეილის, კექსის გასაფორმებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ნამდვილად შეუდარებელია.

მომზადების წესი:

  1. ყურძენი დაკრიფეთ, კარგად გარეცხეთ და თითოეული კენკრა დააცალკევეთ. დაზიანებასა და პატარა მავნებლის არსებობაზე შეამოწმეთ. მურაბისთვის მხოლოდ წვნიანი და ჯანმრთელი ყურძენი გამოიყენეთ. სხვა დანარჩენი სანაგვე ურნაში გადაყარეთ. კენკრა ქაღალდის პირსახოცზე დააწყვეთ, რომ გარეცხვის შემდეგ გაშრეს.
  2. ამ დროში შაქრის სიროფი მოამზადეთ. წყალს შაქარი და ლიმონის წვენი დაუმატეთ, ქურაზე დადგით. სქელძირიანი ქვაბი გამოიყენეთ, რომ არაფერი დაიწვას. ინგრედიენტებს მუდმივად აურიეთ. შაქრის სრულად გახსნის შემდეგ ყურძენი დაუმატეთ.
  3. ყურძენს ისე აურიეთ, რომ ყველა კენკრა სიროფში ჩაიძიროს. ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ და ქურა გამორთეთ. ხილ–შაქრის ნარევი რამდენიმე საათით გააჩერეთ. თუ სურვილი გაქვთ, გრილ ადგილას მთელი ღამე გააჩერეთ.
  4. ხარშვის პროცესი 2–ჯერ გაიმეორეთ. კენკრა სიროფში ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ ისევ დაასვენეთ. მესამედ მოხარშვის შემდეგ მურაბა ქილებში ჩაასხით და მოხუფეთ. ქილები გადააბრუნეთ და შეფუთეთ.
  5. გაგრილებული მურაბა გრილ ადგილას შეინახეთ. მაგალითად, სარდაფში, საკუჭნაოში. ვეჭვობთ, რომ ყურძნის მურაბა დიდხანს არ გაჩერდება. იმდენად გემრიელია, რომ შეჩერებას ვერ შეძლებთ. ასეთი დესერტი ყოველ დილით სუფრაზე გაიტანეთ და ოჯახს სამეფო საუზმე მოუწყვეთ.