საშობაოდ თევზის წვნიანს ოლადებით ევგენი კლოპოტენკოს რეცეპტით მოვამზადებ

0
159

თუ სადღესასწაულო სუფრისთვის უჩვეულო კერძის მომზადება გსურთ, ყურადღება მიაქციეთ  სოკოს წვნიანს თეთრი სოკოთი და პატარა ოლადებით. საინტერესო კერძია, რომელიც არც ერთ გრამ გემოს არ კარგავს. რეცეპტს უკრაინელი მზარეული ევგენი კლოპოტენკო გვიზიარებს. ამ საოცარი კერძის გასინჯვას მოუთმენლად ველი.

სოკოს წვნიანი – მოსამზადებლად დაგჭირდებათ თეთრი სოკო. ხმელი სოკო შეგიძლიათ გამოიყენოთ, ბულიონს სოკოს არომატს და გემოს შესანიშნავად აძლევს. თევზიც შეიძინეთ, რადგან ბულიონი ამ ინგრედიენტის საფუძველზე მზადდება. იდეალურია, თუ კობრია. გაითვალისწინეთ, რომ მდიდარი წვნიანისთვის არა მხოლოდ ფილე, არამედ თევზის თავი და ტანიც დაგჭირდებათ.

წვნიანის ინგრედიენტები:

  • 500 გ თევზი (კობრი)
  • 20 გ ხმელი თეთრი სოკო
  • 1 სტაფილო
  • 1 ხახვი
  • ნახევარი ფესვი ნიახური
  • 1 ფესვი ოხრახუში
  • 3 ლ წყალი
  • 2 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • დაფნის ფოთოლი
  • შავი წიწაკის ფხვნილი
  • მარილი
  • საყვარელი სანელებლები გემოვნებით
  • ახალი მწვანილი

ოლადების ინგრედიენტები:

  • 2 კარტოფილი
  • 1 ხახვი
  • 1 კვერცხი
  • 1 ს/კ ფქვილი
  • მცენარეული ზეთი შესაწვავად
  • სანელებლები გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. ბულიონისთვის განკუთვნილი ბოსტნეული გათალეთ. სტაფილო, ნიახური, ოხრახუში, ხახვი პატარა კუბებად დაჭერით და ტაფაზე შეწვით. ბოსტნეული 10 წუთით თუშეთ. ამ დროში ხმელ სოკოს მდუღარე წყალი შეგიძლიათ დაასხათ.
  2. თევზი ფერფლისგან გაწმინდეთ, კარგად გარეცხეთ და ნაჭრებად დაჭერით. კობრის თავი გადაჭერით, გამდინარე წყალში კარგად გარეცხეთ. თავიდან ლაყუჩები აუცილებლად ამოიღეთ, რომ თევზი–სოკოს წვნიანის გემო არ გააფუჭოთ.
  3. ბოსტნეული და გარეცხილი სოკო დიდ ქვაბში გადაიტანეთ. სოკო დიდ ნაჭრებად შეგიძლიათ დატოვოთ ან უფრო წვრილად დაჭრათ. ბოსტნეულს წყალი დაასხით და 20 წუთით ხარშეთ. ამის შემდეგ ქვაბს თევზის ნაჭრები, დაფნა და სანელებლები დაუმატეთ. თევზის მომზადებამდე ხარშეთ.
  4. სანამ ბულიონი იხარშება, ოლადებს მიხედეთ. ევგენი კლოპოტენკო გირჩევთ, რომ ჯერ ერთი კარტოფილი გახეხოთ, შემდეგ ხახვი, შემდეგ მეორე კარტოფილი. ასე პიურის ფერს შეინარჩუნებთ და ოლადები ლამაზი გამოვა. ერთგვაროვანი პიურე წვრილად გახეხეთ, რომ გრანულები მოაშოროთ.
  5. პატარა ოლადები გააკეთეთ, რომ ბულიონის თითოეულ თეფშზე დაახლოებით 2–3 ცალი იყოს. ცხელ ტაფაზე ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით და ცხელი ბულიონის თეფშს დაუმატეთ.

მას შემდეგ, რაც სოკოს წვნიანი თეთრი სოკოთი და თევზით მომზადდება, ცოტა ხნით გააჩერეთ. თუ სტუმრები უკვე გზაში არიან, 15 წუთი საკმარისია, მაგრამ სასურველია, რომ 30-40 წუთით გააჩეროთ. ასე უფრო გემრიელი გამოვა. ქვაბიდან თევზის თავი და ტანი ამოიღეთ. წვნიანი ოლადებით და ახალი მწვანილით სუფრაზე გაიტანეთ. სტუმრები უბრალოდ აღფრთოვანებულნი დარჩებიან.