კომბოსტოს ტოლმა გრამი ფარშის გარეშე. იდეალური სამარხვო ვარიანტი

0
4875

ცივ სეზონზე ცხელი სამარხვო კომბოსტოს ტოლმა ყველას ახარებს. დიდი მნიშვნელობა არ აქვს, რომ კერძი უხორცოდ მზადდება. გარწმუნებთ, არანაკლებ გემრიელი და ნოყიერი გამოვა. უნდა ითქვას, რომ არც ისე ბევრი ნამდვილად გემრიელი კერძია, რომელიც მარხვაში შეგიძლიათ მიირთვათ.

სამარხვო კომბოსტოს ტოლმის გატანა სადღესასწაულო სუფრაზეც არ შეგრცხვებათ. განსაკუთრებით მოეწონებათ სტუმრებს, რომლებიც ხორცს არ მიირთმევენ. კერძი სადღესასწაულო ატმოსფეროში იდეალურად ჯდება, მის სიმარტივეში ეჭვი არავის შეეპარება. მინიმალისტური რეცეპტი აუცილებლად შეინახეთ, კიდევ ბევრჯერ გამოგადგებათ.

ინგრედიენტები:

  • 1 თავი კომბოსტო
  • 600 გ კარტოფილი
  • 2 ხახვი (უმი)
  • 2 ხახვი (შესაწვავად)
  • სანელებლები
  • 1,5 ლ წყალი
  • 1 ს/კ პომიდვრის პასტა
  • 1,5 ჩ/კ მარილი

მომზადების წესი:

  1. პატარა თავი კომბოსტო მოამზადეთ. ბოსტნეული გამდინარე წყალში გარეცხეთ და დაზიანებული ფურცლები მოაშორეთ. კომბოსტოს ხვიკი აუცილებლად ამოაჭერით. დანით ფრთხილად მოაშორეთ, რომ შედეგად კომბოსტოს ფურცლები საერთო მასას მარტივად მოშორდეს.
  2. კომბოსტოს თავი მდუღარე წყალში მოათავსეთ. წყალი ბოსტნეულს ბოლომდე უნდა ფარავდეს. მდუღარე წყალს ცოტა მარილი დაუმატეთ და დროდადრო აურიეთ. ტოლმისთვის კომბოსტოს ფურცლები მაშინ ამოიღეთ, როცა საერთო მასას თავისით დაშორდება.
  3. ოდნავ შეგრილებულ ფურცლებს მაგარი ელემენტები მოაჭერით. სანამ ფურცლები გრილდება, კარტოფილს მიხედეთ. საჭირო რაოდენობის კარტოფილი გათალეთ, ასევე ორი ხახვი და წვრილად გახეხეთ. პიურეს მასა რაღაცით გემრიელი ოლადის ნამზადს ჰგავს.
  4. მზა პიურე სქელძირიან ქვაბში მოათავსეთ და ქურაზე დადგით. კარტოფილს ყურადღება მიაქციეთ, მუდმივად აურიეთ. ასე სამარხვო ტოლმა უფრო რბილი, ღია და ნაზი გამოვა. გარდა ამისა, პიურე არ დაიშლება. ტოლმის შიგთავსად მისი გამოყენება ერთი სიამოვნებაა.
  5. მზა პიურეს სანელებლები, 2 შემწვარი ხახვი დაუმატეთ. სურვილისამებრ, საყვარელი ხმელი ბალახები დაუმატეთ. მაგალითად, ოხრახუში, კამა. კარგად აურიეთ და კომბოსტოს ფურცლების შესავსებად გამოიყენეთ.
  6. მას შემდეგ, რაც ყველა კომბოსტოს ფურცელს კარტოფილის პიურეთი გაავსებთ, ქვაბში მოათავსეთ. იზრუნეთ, რომ ქვაბის ძირზე კომბოსტოს ფურცლების ნაწილები იყოს ჩაფენილი. ტოლმები მჭიდროდ ჩააწყვეთ, წყლის და პომიდვრის პასტის ნარევი დაასხით. ტოლმა სითხის ადუღების მომენტიდან ზუსტად 1 საათით ხარშეთ. ეს დრო შეიძლება გაიზარდოს ან შემცირდეს, ტოლმის სირბილით და სამზარეულოში მიმზიდველი არომატით იხელმძღვანელეთ. გემრიელად მიირთვით.