ჭარხალი ჯერ უნდა გამოაცხოთ, შემდეგ ბორშს დაუმატოთ. შეფმზარეულის ხრიკები

0
423

– რამდენ ხანს უნდა ვაცხო ჭარხალი ფოლგაში? – ვკითხე რესტორნის შეფმზარეულს. აღმოჩნდა, რომ ლამაზი მუქი წითელი ფერისა და გაძლიერებული გემოსთვის ჭარხალი ჯერ უნდა გამოაცხოთ და შემდეგ ბორშს დაუმატოთ. ბორშის ბევრი რეცეპტი არსებობს, მაგრამ ეს ძალიან წარმატებულია. გირჩევთ, გემრიელი კერძი ამ მეთოდით მოამზადოთ. Paparazzi გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ მდიდრული ბორში სწორად. ზედმეტი ძალისხმევა საჭირო არაა, არამედ უმაღლესი სამზარეულოს ხრიკი.

ინგრედიენტები:

  • 2 საშუალო ზომის ჭარხალი
  • 1 პატარა კომბოსტო
  • 1 სტაფილო
  • 2 კარტოფილი
  • 1 ბულგარული წიწაკა
  • 1 ღერო ნიახური
  • 1 ქილა პომიდორი
  • 5 ფინჯანი ქათმის ბულიონი (ან ბოსტნეულის ბულიონი)
  • 3 დაფნის ფოთოლი
  • 1 ხახვი
  • 2 ს/კ დაჭრილი კამა
  • 1 ს/კ ლიმონის წვენი
  • 1 ს/კ ძმარი
  • მარილი, წიწაკა გემოვნებით
  • არაჟანი სუფრაზე გასატანად

მომზადების წესი:

  1. ჭარხალი გარეცხეთ და გათალეთ. ფოლგაში გაახვიეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში აცხვეთ. რამდენ ხანს უნდა აცხოთ ფოლგაში? პასუხი მარტივია: მომზადებამდე. დაახლოებით 40 წუთი სჭირდება.
  2. ბულიონი და ბოსტნეული წინასწარ მოამზადეთ. როგორც ქათმის, ასევე ბოსტნეულის ბულიონი შეგიძლიათ მოხარშოთ. კარტოფილი გათალეთ და კუბებად დაჭერით. მდუღარე ბორშს კარტოფილი დაუმატეთ და საშუალო ცეცხლზე 10 წუთით ხარშეთ.
  3. ხახვი წვრილად დაჭერით და სტაფილო გახეხეთ. ორივე ტაფაზე მცენარეულ ზეთში დარბილებამდე შეწვით.
  4. წიწაკა თხელ ზოლებად დაჭერით, ნიახური კუბებად. პომიდვრის პატარა კონსერვი გახსენით, წყალი გადაასხით, შემდეგ პომიდორი კუბებად დაჭერით. ლიმონის წვენი და ძმარი დაუმატეთ. ეს ყველაფერი ტაფაზე ზეთში 1,5-2 წუთით შეწვით.
  5. ბორშს ხახვი და სტაფილო, რამდენიმე მარცვალი შავი წიწაკა და დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ. კომბოსტო დაჭერით და ბორშს დაუმატეთ. კომბოსტოს დარბილებამდე ხარშეთ. შემდეგ პომიდორი, წიწაკა და ნიახური დაუმატეთ. დაახლოებით 5 წუთით ხარშეთ.
  6. ჭარხალი გახეხეთ ან წვრილად დაჭერით, შემდეგ ბორშს მომზადებამდე რამდენიმე წუთით ადრე დაუმატეთ. 3 წუთით ხარშეთ. მზა ბორში არაჟანთან და მწვანილთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ. გემრიელად მიირთვით.

ფოლგაში ჭარხლის ცხობის დრო თქვენს ღუმელზეა დამოკიდებული. მაგალითად, 200 გრადუსზე 1 საათი ცხობა სჭირდება. ფოლგაში ერთი კოვზი წყალი ჩაასხით, ჭარხალს მცენარეული ზეთი წაუსვით, შემდეგ კარგად გაახვიეთ და ღუმელში მოათავსეთ. ჭარხლის მომზადებას 60 წუთი დასჭირდება. ბორშის გარდა გამომცხვარი ჭარხალი ნაღების ყველს და მწვანილს შეგიძლიათ აურიოთ და ლავაშს წაუსვათ. წასახემსებლად და სადღესასწაულო სუფრაზე იდეალურია.