100–ჯერ უფრო გემრიელია, ვიდრე პელმენი: უკრაინული ხორციანი გირცები

0
96

წავიკითხე, რომ უკრაინაში, ივანო-ფრანკოვსკის ოლქის ერთ–ერთი ლიცეუმის თანამშრომლები ჯარისკაცებისთვის „გილუნებს“, გირცებს კეფირზე ამზადებენ. ეს ტრადიციული ზაკარპატიული კერძია, თან ძალიან გემრიელი.

გირცები კეფირზე – გილუნები ხორციანი გირცებია. ცომი აუცილებლად კეფირით არ მზადდება. ცომი მოხარშული მეთოდით, კვერცხით და მდუღარე წყლით შეგიძლიათ მოზილოთ, ან მტკნარი წყლით (200 გ ფქვილზე ნახევარი ჭიქა წყალი, კვერცხი, ცოტა მარილი). ზოგი კი ასეთ გირცებს კეფირის ცომით ამზადებს. ხორციანი გირცები მჟავე რძითაც შეგიძლიათ გააკეთოთ. მჟავე რძით უფრო გემრიელია, ვიდრე კეფირზე. დაგჭირდებათ ფქვილი, მჟავე რძე, მარილი გემოვნებით. ასე ცომი ნაზი, ფაფუკი გამოდის. თუმცა დღეს Paparazzi გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ ხორციანი გირცები კეფირზე. ხორცი წინასწარ იხარშება.

ინგრედიენტები:

  • 600 გ ხორცი (ძროხის და ღორის)
  • ხახვი, ძირ–ძურები გემოვნებით
  • 250 მლ კეფირი
  • 0,5 კგ ფქვილი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 0,5 ჩ/კ სოდა
  • 0,5 ჩ/კ შაქარი
  • 0,5 ს/კ მცენარეული ზეთი
  • ხახვი შიგთავსისთვის
  • სალა შკვარკისთვის გემოვნებით
  • არაჟანი სუფრაზე გასატანად

მომზადების წესი:

  1. 600 გ ხორცი (ნახევარი ძროხის, ნახევარი ღორის) მდუღარე წყალში ჩადეთ, რომ ხორცის წვნიანობა შეინარჩუნოთ. ხახვი და ძირ–ძურები გემოვნებით დაუმატეთ. მარილი არ დაუმატოთ. 2 საათში მზად იქნება.
  2. ცომი მოამზადეთ. 250 მლ კეფირს (2,5%) ფქვილის ნახევარი, 0,5 ჩ/კ მარილი, სოდა, შაქარი და 0,5 ს/კ მცენარეული ზეთი დაუმატეთ. ფართო თასი გამოიყენეთ, რომ ცომი დუღილისას არ გადმოიღვაროს.
  3. სქელი არაჟნის მსგავსი მასის მიღებამდე კოვზით ან სათქვეფით კარგად აურიეთ, შემდეგ დარჩენილი ფქვილი დაუმატეთ და რბილი ცომი მოზილეთ. თუ საჭიროა, ცოტა ფქვილი დაუმატეთ, რომ ელასტიურობა იგრძნოთ. ელასტიური ცომი იწელება, მაგრამ ხელზე არ გეწებებათ. როცა მას წელავთ, ოდნავ იხვევა, თითქოს „სურს“ ძველ ზომებს დაუბრუნდეს.
  4. ცომი დააგუნდავეთ, პირსახოცი გადააფარეთ და გააჩერეთ. ამოსვლა აცადეთ. ასევე პარკში შეგიძლიათ გაახვიოთ და მაცივარში შეინახოთ.
  5. შიგთავსი მოამზადეთ. მოხარშული ხორცი ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ. დიდი ხახვი პატარა კუბებად დაჭერით და ოქროსფერ შეფერილობამდე ზეთში შეწვით. ხორცი დაუმატეთ, მარილი და წიწაკა გემოვნებით მოაყარეთ, აურიეთ და კიდევ 1 წუთით შეწვით. შიგთავსი მზადაა. გაგრილება აცადეთ.
  6. გირცები გააკეთეთ. ცომი მაქსიმუმ 2 მმ სისქეზე კვადრატის ფორმაზე გააბრტყელეთ. უფრო პატარა კვადრატებად დაჭერით, თითო რიგში 4-5 კვადრატი. ცივი შიგთავსი დაუმატეთ და გირცები გამოძერწეთ. ჯერ ერთმანეთის მოპირდაპირე წვერები შეკარით, შემდეგ სამკუთხედის გვერდები შეკარით, კიდეებზე „ნაწნავი“ გააკეთეთ. მარილიან წყალში მომზადებამდე მოხარშეთ.
  7. შკვარკი შეწვით და მზა გირცებს მოაყარეთ. არაჟანი ცალკე გაიტანეთ.

ცივ სეზონზე შესაფერისი კერძია. ზაფხულში გირცები კეფირზე მარწყვის, ალუბლის, ქლიავის და მოცვის შიგთავსით შეგიძლიათ მოამზადოთ.