მეცნიერები ხორცის მოყვარულებს მომავალზე დაფიქრებისკენ მოუწოდებენ. ხორცპროდუქტების გადაჭარბებული მოხმარება ვნებს არა მარტო ჯანმრთელობას

0
216

საიდუმლო არ არის, რომ ხორცის ჭარბი მოხმარება შესაძლოა საზიანო იყოს ჯანმრთელობისთვის. ადამიანების უმეტესობა ამ ინფორმაციას სერიოზულად არ აღიქვამს და აგრძელებს ხორცპროდუქტების ჭამას შეუზღუდავი რაოდენობით. რა უნდა მოხდეს იმისათვის, რომ ჩვენ ყველანი ვეგანები გავხდეთ? იქნებ ჩვენი პლანეტის დაღუპვის საშიშროება?

გერმანიაში ყოველწლიურად ვეგანთა რაოდენობა უფრო და უფრო მატულობს და ხორცის ინდუსტრია სულ უფრო ნაკლებ ხორცს აწარმოებს. ამ ქვეყანაში სერიოზულად არიან შეშფოთებულები ეკოლოგიისა და კლიმატის საკითხებით. თუ როგორ მუშაობს სინამდვილეში გერმანული შეზღუდვები, წაიკითხეთ პაპარაცის დღევანდელ სტატიაში.

ხორცის მოხმარება

გერმანიაში არის სპეციალური ორგანიზაცია, რომელიც კვების საკითხებით არის დაკავებული. მსოფლიოში ის ცნობილია როგორც DGE – გერმანიის კვების საზოგადოება. სპეციალისტები რეგულარულად აქვეყნებენ სწორ კვებასთან დაკავშირებულ მასალებს. ისინი იძლევიან რეკომენდაციებს, თუ როგორ უნდა ვიკვებოთ ისე, რომ ეს ეკოლოგიური იყოს. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, რომ ამან ჩვენს პლანეტას ზიანი არ მიაყენოს.

ბოლო ინფორმაციით, DGE-ს წარმომადგენლებს სურთ, მნიშვნელოვნად შეამცირონ ხორცის მოხმარება გერმანიაში. ეს ნიშნავს, რომ currywurst-ის (ტიპიური გერმანული სწრაფი კვების) ყველა მოყვარული შეძლებს საყვარელი ძეხვეულის მირთმევას თვეში მხოლოდ ერთხელ.

ციფრების ენით თუ ვისაუბრებთ, რაოდენობრივად ხორცის მოხმარება 300-600 გრამიდან კვირაში 70 გრამამდე უნდა შემცირდეს. ორგანიზაციის გამოთვლებით, ადამიანი 300 გრამ ხორცს ერთ კვირაში კი არა, ერთ თვეში მიირთმევს. სწორედ აქედან გაჩნდა შედარება, რომ ხორცის ეს რაოდენობა ზუსტად უდრის თვეში ერთ პორცია კარივურსტს.

სტატისტიკის მიხედვით, კლასიკური ყველაფრისმჭამელი გერმანელი კვირაში საშუალოდ 1 კილოგრამ ხორცს ჭამს. გერმანიაში ყოველწლიურად დაახლოებით 800 მილიონ კარივურსტს მიირთმევენ. შესაძლებელია თუ არა იმის მოლოდინი, რომ გერმანელები მომავალში ნაკლები ხორცის მოხმარებაზე გადავლენ? სპეციალისტები ამბობენ, რომ ეს დამოკიდებულია ქვეყნის თითოეული მოქალაქის პირად პასუხისმგებლობაზე და გარე ფაქტორებზე, რომლებიც გავლენას ახდენს მასზე. მაგალითად, ცხოვრების ფინანსურ შემადგენელზე.

მაგრამ საინტერესოა სხვა რამ! კვების ობიექტები, რომლებსაც აქვთ DGE სერთიფიკატი, ვალდებულნი არიან დაიცვან ორგანიზაციის რეკომენდაციები. თუ ისინი ამას არ გააკეთებენ, მათ შეიძლება დაკარგონ ეს სერთიფიკატი. ამავდროულად, დაწესებულებებმა, რომლებსაც ნაკლები ხორცპროდუქტები ექნებათ, შეიძლება უბრალოდ დაკარგონ მომხმარებლები.

მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ამ დროისთვის, DGE-ს ჯერ არ გაუკეთებია მკაფიო რეკომენდაციები ამასთან დაკავშირებით. და ზოგადად, ვერავინ აიძულებს ხალხს იკვებოს ასე თუ ისე. ეს არის ამბავი მოსახლეობისთვის ახალი ორიენტირების მიცემაზე.

ვეგანიზმი გერმანიაში

დღეს ხორცის მრეწველობა პასუხისმგებელია სათბურის გაზების ემისიების მინიმუმ 20%-ზე, რომელიც მოიცავს მეთანს პირუტყვიდან, ასევე ტყეების გაჩეხვას სოფლის მეურნეობისთვის და ცხოველებისთვის საკვების მოსაყვანად.

DGE მიისწრაფვის შექმნას CO₂-ის საუკეთესო ბალანსი. ეს მოითხოვს შეგნებული ადამიანების მხარდაჭერას. დღეს გერმანიას ვეგანიზმის ერთ-ერთი ყველაზე მაღალი მაჩვენებელი აქვს ევროპის ქვეყნებს შორის. ქვეყნის მოსახლეობის 3%-ზე მეტი (2,6 მილიონი ადამიანი) საერთოდ არ ჭამს ცხოველურ პროდუქტებს.

სასურსათო მაღაზიებში შეგიძლიათ ნახოთ უამრავი ვეგანური ალტერნატივა. ეს არის ყველი, ძეხვეული, მცენარეული ხორცი და ზღვის პროდუქტების იმიტაციაც კი. ასევე არის ტკბილეული, ნახევარფაბრიკატები, სასმელები და სხვა.

ყოველწლიურად ვეგანიზმი სულ უფრო პოპულარული ხდება. იხსნება ბევრი ახალი დაწესებულება, რომლებიც სპეციალიზებულნი არიან მხოლოდ მცენარეულ კვებაზე. მაღაზიებში უფრო მეტი საინტერესო პროდუქტები ჩნდება ვეგანებისთვის.

ჯანმო დიდი ხანია აღიარებს ვეგანიზმს, როგორც ჯანსაღ დიეტას, ხოლო მითები შეუცვლელი ამინომჟავებისა და ცხოველური ცილების შესახებ – დიდი ხანია უარყოფილია. მცენარეული კვება თვითკმარია. მთავარია, შეძლოთ სრულფასოვანი რაციონის შედგენა, ასევე დამატებით გარკვეული დანამატების მიღება.

გერმანიის გამოცდილება გვიჩვენებს, რომ ამ საკითხში პროგრესი არის. ეს კი ნიშნავს, რომ ჩვენ გვაქვს შანსი, რომ ვეგანიზმი კიდევ უფრო პოპულარული გავხადოთ!