აღმოჩნდა, რომ პლასტმასის საჭრელი დაფა, რომელიც ბევრ ჩვენგანს აქვს ჩვენს სამზარეულოში, რეალურად საკმაოდ საშიშია. ეს არ არის ხუმრობა. საქმე ისაა, რომ ჩვენ მიჩვეულები ვართ იმას, რომ ასეთი უბრალო და ნაცნობი პროდუქტი უბრალოდ ვერაფერს დაგვიშავებს. თუმცა მეცნიერებმა ახალი კვლევა ჩაატარეს და მათი ვერდიქტი ერთმნიშვნელოვანია: დაფები უნდა გადააგდოთ ან რაიმე უფრო საიმედო და უვნებლით ჩაანაცვლოთ.
ერთი შეხედვით მათი განცხადებები სრულ სისულელედ ჟღერს. მაგრამ გავიხსენოთ, რომ ადრე, რამდენიმე ათეული წლის წინ, ვერავინ იფიქრებდა, რომ ჩვეულებრივი ერთჯერადი ჭიქა დროთა განმავლობაში ტოქსიკური გახდებოდა. დიახ, თავად მათ დასახელებაში არის მითითებული, რომ ისინი უნდა გამოყენებულ იქნას არა უმეტეს ერთხელ. მაგრამ ადრე ამაზე ვინ ფიქრობდა? ზოგიერთი ფანჯრის რაფაზეც კი აშრობდა მათ, რათა ხელახლა გამოეყენებინა. შემდეგ კი გაირკვა, რომ ულტრაიისფერი გამოსხივება მათ ადამიანის ორგანიზმისთვის უკიდურესად საშიშ ბომბებად აქცევს.
პლასტმასის საჭრელი დაფა
ვხსნით სამზარეულოს კარადას და ვხედავთ ჩვეულებრივ სტანდარტულ პლასტმასის დაფას. მასში სასაცილო თანხა გადავიხადეთ, ადვილად ირეცხება, ცოტას იწონის და გამოსაყენებლად საკმაოდ მოსახერხებელია. რაშია საქმე? რატომ უნდა შევცვალოთ ნივთი, რომელიც დიდი ხანია შეგვიყვარდა? ეს რეკლამა ხომ არ არის?!
სულაც არა. რეკლამა არ არის. თუმცა ეს არ ცვლის იმ ფაქტს, რომ პლასტიკური დაფა არის ყველაზე ცუდი ვარიანტი ყოველდღიური გამოყენებისთვის. თავად განსაჯეთ. საჭრელ დაფას ჩვენ თითქმის ყველაფრისთვის ვიყენებთ: ხორცის, ბოსტნეულის, თევზის, მწვანილის, ყველის დასაჭრელად და ასე შემდეგ. მოკლედ, დიასახლისისთვის ეს ერთ-ერთი ძირითადი ინსტრუმენტია. მაგრამ მუდმივი ჭრის გამო, დაფის ზედაპირი დროთა განმავლობაში უხეში ხდება. ზოგიერთი მწარმოებელი კი ამას სპეციალურად აკეთებს, რომ პროდუქტები არ სრიალებდეს.
რატომ არის საშიში? საქმე ისაა, რომ ყველაზე გულმოდგინე მზარეულებიც კი ხშირად გულმოდგინედ არ რეცხავენ დაფის ზედაპირს მასზე მიწებებული ჭუჭყისგან. იქ ის გროვდება და ზემოდან ახალი თხელი მიკროფენები ეწებება. ეს საკმარისია იმისთვის, რომ მასზე სხვადასხვა ტიპის ბაქტერიები გამრავლდეს. ეს სულაც არ არის ის, რასაც ჩვენი ორგანიზმისთვის ვისურვებდით. უფრო მეტიც, როდესაც სახლში პატარა ბავშვები არიან, რომელთა იმუნიტეტი ჯერ კიდევ არ არის სრულად ჩამოყალიბებული.
მაგრამ ეს მხოლოდ აისბერგის მწვერვალია. ბევრი მეცნიერი საკმაოდ დიდი ხანია საუბრობს საშიშროებაზე, მაგრამ ყველა უკვე მიეჩვია და მათ სიტყვებს ყურადღებას არავინ აქცევს. მაგრამ უნდა აღვნიშნოთ ახალი უბედურება. კერძოდ, პლასტმასთან დაკავშირებით. უფრო სწორად, მის ხარისხთან. საიდუმლოს არ წარმოადგენს, რომ პლასტმასის დაფები ყველაზე იაფია პროდუქციის მთელი ხაზიდან. რატომ? რა თქმა უნდა, მასალის ხელმისაწვდომობის გამო. თუ პლასტმასის ნიჩაბი ან ჩამჩა დამზადებულია საკვების, თითქმის არასახიფათო პლასტმასისგან, მაშინ არაკეთილსინდისიერი მწარმოებლები ზოგჯერ ცდილობენ, რომ დაზოგონ დაფებზე.
ექსპერიმენტები ჩატარდა თაგვებზე. მათ კვებავდნენ შემცირებული რაოდენობით პლასტმასით, რომელიც შეიძლებოდა ადამიანის ორგანიზმში ერთი წლის განმავლობაში მოხვედრილიყო. და აი შედეგები. დაქუცმაცებული პლასტმასის მიკროდოზებსაც კი შეიძლება სერიოზული შედეგები მოჰყვეს. მაგალითად, ამ მასალაში არსებული ბისფენოლ A-ს (BPA) გამო, ზოგიერთ თაგვს განუვითარდა სიმსუქნე, ჰორმონების დისბალანსი და სიმსივნური წარმონაქმნებიც კი.
ამავდროულად, კვლევისთვის გამოიყენეს ყველა ფასის სეგმენტის პლასტმასის დაფების ფართო არჩევანი. პლასტიკი არის პლასტიკი. არ აქვს მნიშვნელობა ნაკლები ღირს თუ მეტი. ცოცხალი ორგანიზმებისთვის ის შხამია. ეს არ არის სიახლე, ძვირფასო სახლში მომზადების მოყვარულებო. თუმცა, მართალი გითხრათ, ვინ იცის, რას იყენებენ მზარეულები კაფეებსა თუ რესტორნებში? ყველასთვის საყვარელი შაურმა, რა თქმა უნდა, პლასტმასის დაფებზე მზადდება. ეს ინფორმაცია უკვე არაერთხელ იქნა გადამოწმებული.
კიდევ რა საშიში ნივთებია თქვენს სამზარეულოში?
ტაფები და ქვაბები
საუბარია დაზიანებულ ჭურჭელზე, მიწვის საწინააღმდეგო საფარით ან მინანქრით. საქმე ისაა, რომ ნებისმიერი, თუნდაც მინიმალური დაზიანება მათ ზედაპირზე, რომელიც პირდაპირ კავშირშია საკვებთან, გამოყოფს უზარმაზარი რაოდენობის ტოქსიკურ ქიმიკატებს. ეს მძიმე დარტყმაა ორგანიზმისთვის და არ არის რეკომენდებული ნებისმიერ ასაკში. ასეთი ჭურჭლის სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად საჭიროა მისი გამოყენება მხოლოდ დაბალ და საშუალო ცეცხლზე. კიდევ უკეთესი იქნება, თუ უჟანგავ ფოლადს გამოიყენებთ. ეს მასალა ითვლება ყველაზე ნაკლებ ტოქსიკურად.
პლასტმასის კონტეინერები საკვებისთვის
ისინი ძალიან მოსახერხებელია მზა საკვების წასაღებად სკოლაში, სამსახურში ან ქალაქგარეთ. მაგრამ დროთა განმავლობაში ისინიც სახიფათო ხდება, პლასტმასის საჭრელი დაფებივით. მათი შიდა ზედაპირი უხეში ხდება და ნელ-ნელა დანაწევრებას იწყებს. მკვეთრი კუთხეები არ გაძლევთ საშუალებას, რომ კარგად გაასუფთაოთ საკვების ნარჩენებისგან. უმჯობესია ასეთი კონტეინერები მინის კონტეინერებით ჩაანაცვლოთ და არ ინერვიულოთ საკუთარ ჯანმრთელობაზე.
ღრუბლები
ისინი უნდა გამოცვალოთ კვირაში ერთხელ. მაშინაც კი, თუ მარტო ცხოვრობთ და ჭურჭელს ძალიან იშვიათად რეცხავთ. საქმე ისაა, რომ უკვე პირველი გარეცხვის შემდეგ ღრუბელში გარკვეული რაოდენობის ცხიმი და საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები გროვდება. შემდეგ ყველაფერი ერევა მტვერს და თავად ღრუბელი ივსება ბაქტერიებით. ითვლება, რომ ნახმარი ღრუბელი ყველაზე ჭუჭყიანი ადგილია სახლში.
გამწოვი
ჭურჭლის სარეცხ ღრუბელს კონკურენციას უწევს გამწოვი. მასზე გროვდება დიდი რაოდენობით ცხიმი, რომელსაც ეკვრის ყველაფერი, რაც შესაძლებელია. ამიტომ, გამწოვები უნდა გაიწმინდოს რაც შეიძლება ხშირად, წინააღმდეგ შემთხვევაში ისინი უარყოფითად იმოქმედებენ ოჯახის ყველა წევრის სასუნთქ ორგანოებზე. მესამე ადგილზე ნაგვის ურნებია. ბუნებრივია, რომლებიც დროულად არ იწმინდება და ირეცხება. დიახ, უკვე ყველა მიჩვეულია ნაგვის პარკების გამოყენებას, მაგრამ მერწმუნეთ, ჯერ კიდევ არიან ისეთებიც, ვინც მხოლოდ ურნებს იყენებენ.
დასკვნა
დაფების თემას რომ დავუბრუნდეთ, გირჩევთ უბრალოდ გამოიყენოთ ნებისმიერი სხვა მასალის პლასტმასის საჭრელი დაფა ცუდი ვარიანტია. თუ ის არის ხის ან ბამბუკის, შეეცადეთ არ აირჩიოთ ერთი მთლიანი ნაჭრისგან დამზადებული. უკეთესია იყოს შეწებებული ნაწილებით – როგორც ჭადრაკის დაფა. ამგვარად დანა ნაკლებად დაბლაგვდება და დროთა განმავლობაში დაფაზე ვერ მოხერხდება ჩაღრმავების გაჩენა, რომლებშიც ჭუჭყი გროვდება. ასევე უმჯობესია მოერიდოთ მინის დაფებს. მათი გამოყენება მოუხერხებელია და დანები ძალიან მალე ბლაგვდება. ვიმედოვნებთ, რომ ჩვენი რჩევები დაგეხმარებათ აირჩიოთ საკუთარი ვარიანტი, რომელიც მოსახერხებელი და უსაფრთხო იქნება თქვენი ჯანმრთელობისთვის.